Obalni zid oko svjetionika na Puntamici neće se uopće rušiti?!

Slika korisnika valentinam
Mora se čekati stručno mišljenje konzervatora
Komunalci su izišli na teren, ali nisu mogli postupiti po rješenju Lučke kapetanije Zadar jer se dogodio novi moment. Postoji zabilježba za ovu nekretninu u zemljišnim knjigama od strane Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Zadru. Stoga je izvršenje rješenja, odnosno rušenje zida prolongirano dok konzervatori ne dadu stručno mišljenje, govori Ivana Dadić iz Gradske uprave
Marin GOSPIĆ
Neki zidovi uz svjetionik su davnašnji, a ostatak je nedavno dograđen

Zadarski komunalci nisu jučer ujutro uspjeli ukloniti ogradni zid uz lanternu na Puntamici kojim je zapasan i dio pomorskog dobra, kako im je rješenjem od 13. studenog naložila Lučka kapetanija Zadar. Istim rješenjem, a nakon što je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da ogradni zid ograničava pristup javnom dobru suprotno odredbama Pomorskog zakonika i Zakona o pomorskom dobru, vlasniku svjetionika "Oštri rat", tvrtki Plovput Split, naloženo je uklanjanje ograde sa spornog dijela zida, ali je i to jučer ujutro propalo.

- Komunalci su izišli na teren, ali nisu mogli postupiti po rješenju Lučke kapetanije Zadar jer se dogodio novi moment. Naime, predočena im je dokumentacija o zabilježbi za ovu nekretninu u zemljišnim knjigama od strane Ministarstva kulture, Konzervatorskog odjela u Zadru. Stoga je izvršenje rješenja, odnosno rušenje zida prolongirano dok konzervatori ne dadu stručno mišljenje, kaže Ivana Dadić, viša stručna suradnica za informiranje u Gradu Zadru.

Ogradni zid čini cjelinu sa zgradom i tornjem

Da je ovaj objekt, simbol Puntamike izgrađen 1869. godine, "do donošenja rješenja o utvrđivanju kulturnog dobra" stavljen pod zaštitu konzervatora, pod čijim budnim okom se odvijala i obnova prije nekoliko mjeseci, potvrdio nam je i Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru gdje su jučer ujutro zaprimili obavijest o rješenju za rušenje iz odvjetničkog ureda koji zastupa koncesionara, tvrtku Punta Lanterna. Miletić kaže kako je riječ o povijesno vrijednom objektu, kulturnom dobru, te da je za donošenje bilo kakvog rješenja prvo potrebno na licu mjesta provjeriti o čemu se radi, a podsjetio je na činjenicu da ogradni zid čini cjelinu sa zgradom i tornjem.

U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ističu kako sukladno Zakonu o sigurnosti plovIdbe svjetionici (objekti pomorske signalizacije) nemaju poseban status na pomorskom dobru, što vrijedi i za svjetionik "Oštri rat" u Zadru te da je vlasnik, tvrtka Plovput, temeljem ovlaštenja Vlade RH sklopila ugovor o davanju u zakup dijela objekta, dok pomorsko dobro uz taj objekt mora biti javno dostupan.

Punta Lanterna gostima nudi i privatnu plažu

U natječaju koji je u kolovozu prošle godine raspisao Plovput bile su navedene zemljišne čestice 1445 (kuća, zgrada i dvor), 1446/1/2 (zgrade i oranica), 1447 (građevinsko zemljište), 1448/2 (šuma), dok je gat koji se našao iza žice na čestici 9315, morska obala zabilježena je na česticama 2, 1385, 9316-9318, a obala na 66 i 1376. Punta Lanterna dala je najpovoljniju ponudu u iznosu od 250 tisuća eura, od kojih prema ugovoru 235 tisuća eura mora uložiti u sanaciju objekta, a 15 tisuća eura uplatiti na račun Plovputa do isteka 28. studenog 2026. godine, kada im zakup ističe. Ono čega se moraju pridržavati je najam svjetionika isključivo za usluge smještaja, a u tom prostoru ne smiju otvoriti ugostiteljski objekt.

No tvrtka Punta Lanterna je činjenicu da je zid uz svjetionik na istom mjestu od davnina iskoristila je za marketinški trik te se "bacila" u lov na goste kojima, osim smještaja u takvom jednom objektu, nude i privatnu plažu, pa nije jasno temeljem koje odredbe ili zakona bi samo gosti lanterne imali pravo pristupa, ali i korištenja tog dijela javnog dobra.

Kako će se nadalje stvari razvijati ostaje za vidjeti.

Davnašnji ogradni zidovi

U zakupu Punte Lanterne su prizemlje, potkrovlje i pomoćni objekti u ukupnoj površini od 291,60 metara četvornih, s tim da će ovaj svjetionik zadržati izvornu namjenu – regulaciju sigurnosti plovidbe i zaštite života i imovine na moru. Dakle, ni kula visoka 14 metara, s prepoznatljivim vanjskim spiralnim stubama, nije u zakupu. Direktor Plovputa Mate Perišić, nakon što je zaprimio rješenje Lučke kapetanije Zadar i nalog za uklanjanje metalne ograde pojasnio nam je kako je ogradni zid na pomorskom dobru smješten na obali ispred svjetionika Oštri rat i to jedan na čest.zem. 9317 koja nije predmet Ugovora o zakupu, a jedan na čest.zem. 1447.

- Oko samog svjetionika, pa i na dijelovima obale ispred svjetionika, nalaze se ogradni zidovi koji su se tu nalazili već i prije, a izgrađeni su od strane pravnih prednika Plovputa d.o.o., obzirom da je u bivšoj državi svjetionik bio objekt od posebnog značaja, te su se takvi objekti ograđivali i u njih je bio zabranjen pristup, kazao je prošli tjedan Perišić podsjećajući kako je zakupac, tvrtka Punta Lanterna, postupila po njihovu nalogu od 11. kolovoza ove godine i uklonila natpis o zabrani pristupa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno