Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

EKOLOGIJA: Potencijal paških zaštićenih područja veći je nego što je iskazan!

24.11.2018. 06:15
EKOLOGIJA: Potencijal paških zaštićenih područja veći je nego što je iskazan!


Pažani su ovih dana prigodnim programom u Kolanu obilježili 30. godišnjicu zaštićenih područja. Ova jubilarna obljetnica dokaz je da su stanovnici otoka Paga još prije tri desetljeća bili svjesni važnosti svojih prirodnih lokaliteta i visoko ih zaštitili u kategoriji posebni rezervati, ornitološki rezervati, a raznim aktivnostima iz godine u godinu trude se te lokacije promovirati kao turističke destinacije. S tim ciljem, ali i kako bi razmotrili daljnje mogućnosti razvoja infrastrukture i turizma u prirodi, čelnici Turističke zajednice Općine Kolan, TZG Paga i TZO Povljana sastali su se sa predstavnicima nevladine udruge BIOM čija je misija očuvanje bioraznolikosti.
Predsjednica TZO Kolan, Jelena Škoda Baričević kaže kako su čelnici triju otočnih turističkih zajednica u suradnji s lokalnim samoupravama još prije 10-ak godina kandidirali otočne ornitološke rezervate na UNDP projekt Coast i ostvarili sredstva, a nositelj tog projekta bila je Javna ustanova za zaštićena područja Zadarske županije Natura Jadera.


Trstika se širi
– Tim sredstvima se osigurala određena infrastruktura, putokazi i brošure, ali to nije dovoljno. Potencijal naših zaštićenih poručja je puno veći nego što je trenutačno iskazan. Što se tiče Ornitološkog rezervata Kolanjsko blato Rogoza, tamo je sve izraženiji problem sa zaraštavanjem trstike. Ona se u ne tako davna vremena više iskorištavala i na taj način se područje čistilo. Sada se sve više širi i tako smanjuje vodenu površinu. To dugoročno ugrožava područje i mora se spriječiti, no brojnost ptica je ostala ista, kaže Škoda Baričević, direktorica TZ Općine Kolan.
U Općini Povljana zaštićena su područja Velikog i Malog blata. Neven Tičić, direktor TZ Povljana, kaže kako je veliki pomak u zaštiti tog prostora napravljen još 90-ih, kada je stupio na snagu Zakon o zaštićenim područjima te upravu preuzela županijska ustanova za zaštićena područja Natura Jadera.
– Tijekom godine u rezervatu boravi preko 160 vrsta ptica od kojih se neke gnijezde, dok su neke u preletu. To je bogatstvo ptičjeg svijeta i stvarno je postojala potreba da se zaustavi lov na tom prostoru te na taj način otvori put za turističku valorizaciju prostora.
Za našu Turističku zajednicu prostor Blata predstavlja turistički potencijal, ponudu koja bi u narednim vremenima mogla produžiti sezonu, a koji je do danas vrlo malo iskorišten.
Interes turista i ljubitelja ptica postoji, međutim, sve to skupa treba turistima prezentirati na uobičajen način kako to rade neke države u kojima je promatranje ptica popularna aktivnost kao što je to slučaj u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, kaže Tičić podsjećajući kako je lokalno stanovništvo nekoć taj prostor koristilo za sječu žukve, biljke oštre stabljike za pokrivanje pastirskih kućica, odnosno štala. Tičić je istaknuo kako su ta područja danas u prirodnom stanju te da su u njima zabranjene lovačke aktivnosti.


Interes za snimanje filmova
– U Velikom blatu je dozvoljen ribolov štapom i jako se pazi na bilo koju aktivnost u blizini područja. Trenutačno ne postoje postoje planovi ulaganja, barem što je nama poznato, a prije samog ulaganja svakako bi Županija, Javna ustanova Natura Jadera i lokalne samouprave s Turističkim zajednicama trebale barem definirati kako očuvati i ostvariti prihode od turizma u rezervatu i ta sredstva onda opet utrošiti u očuvanje zone, kaže Tičić ističući kako se u posljednjih 5-6 godina pojavio interes za snimanje reklama, serija i filmova na kojima se kao vizualna kulisa koristi prostor rezervata ili neposredno blisko područje.
I na području Grada Paga brinu o svojim zaštićenim lokacijama, a Vesna Karavanić, predsjednica TZG Paga podsjeća kako su u suradnji Natura Jadere, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije i Turističke zajednice grada Paga prije šest mjeseci postavljene tri dvojezične informativne table u rezervatu šumske vegetacije Dubrava – Hanzine. Riječ je o jedinoj listopadnoj šumi hrasta medunca na otoku Pagu koja je, osim što je u kategoriji posebnog rezervata, zaštićena i kao značajni krajobraz.
– Postavljanjem ovih informativnih tabli mnogobrojni ljubitelji prirode mogu saznati više o ovom jedinstvenom području. Na jednoj tabli "U prirodi nikad nisi sam" navedene su životinjske vrste koje se kriju u okolici, zatim podaci o Šumi boga Peruna i biljkama koje krase ovo područje te na trećoj nazvanoj "Od zuba do krokodila" na kojima se mogu pročitati informacije o pronađenom zubu krokodila te o stijenama nataloženim u miocenu u kojima su pronađeni ostaci nekadašnjih životinjskih i biljnih vrsta. Osim toga, posebno nas veseli što se Natura Jadera ovog ljeta prijavila upravo s lokalitetom koji je zaštićen kao kategorija posebni rezervat šumske vegetacije Dubrava – Hanzina na II. natječaj za provedbu tipa operacije 8.5.2 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ iz podmjere 8.5 „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020., kaže Karavanić dodajući kako je riječ o projektu koji se sastoji od uređenja postojećih šumskih staza, postavljanja poučnih tabli, klupa i stolova te vidikovca i zaštitnih ograda.




Novi zanimljivi sadržaji
– Ukoliko se odobri, ovaj prekrasni i neobični dio našeg otoka dobiti će nove zanimljive sadržaje koji će svakako privući pažnju naših posjetitelja, ali i domaćih žitelja i posebice djece. Osnovna namjena poučne staze će biti edukacija i informiranje javnosti o šumi, održivom gospodarenju šuma, zaštiti šuma i prirode. I sada postoji niz staza kroz posebni rezervat Dubrava-Hanzina, koje su nastale djelovanjem lokalnog stanovništva i turista koji su željeli doći do obližnje plaže u neposrednoj blizini. Upravo zbog blizine plaže, ova lokacija je iznimno popularna medu lokalnim stanovništvom i turistima, a njenim uređenjem spriječiti će se daljnja nekontrolirana devastacija okolne šume. Uređenjem, obilježavanjem i uspostavom poučne staze potaknuti će se rekreacija lokalnog stanovništva i turista te njihovo informiranje u vezi zaštite šuma i prirode, kaže Karavanić navodeći i kako će provedbom ulaganja rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma biti dostupnija stanovništvu i posjetiteljima te doprinijeti povećanju njihove okolišne vrijednosti. Ističe i kako će realizacija tih projekata istaknuti specifične dijelove šumskih ekosustava ili područja od posebnog značaja, a u konkretnom slučaju vrijednost posebnog rezervata šumske vegetacije Dubrava-Hanzina.
– Turistička zajednica grada Paga i Grad Pag pružili su svu potporu JU-i Natura Jadera pri nabavi potrebne dokumentacije. S nestrpljenjem očekujemo rezultate natječaja i iskreno se nadamo da ćemo nerednog proljeća krenuti u realizaciju i urediti ovaj nadasve zanimljiv i prekrasan prostor, poručila je Karavanić.