Željko Karavida: "Tiho je bio “bezobrazan” i bez kompleksa se naslonio na braću Brkan radeći tehnički i estetski vrlo blizu"

Slika korisnika mkvanja
IZLOŽBA TIHOMIRA FRANOVA U ZADARTU
Vedran SITNICA
Franovljeva izložba pripremala se četiri godine

U galeriji Zadarta otvorena je izložba fotografija Tihomir Franova. Kako je tajnik udruge i vrsni zadarski fotograf Željko Karavida rekao, Franovljeva izložba pripremala se četiri godine. Zazirući o javnih manifestacija, Franov je sve te godine, doslovce bježao od javnog prikaza svojih fotografija. Sve dok ga predsjednik Zadarta Nilo Karuc nije “priveo” galeriji koja se nalazi točno ispod umjetnikova stana.

- Tiho, kako ga mi zovemo, je rekao da je živio u blizini braće Brkan. Mi svi zadarski fotografi smo živjeli u njihovoj blizini, ali kako je njihovo djelo zastrašujuće mi smo svi bježali od njegova kopiranja. Pokušavali smo razvijati vlastite estetike. Tiho je bio “bezobrazan” i bez kompleksa se naslonio na braću Brkan radeći tehnički i estetski vrlo blizu, ali je začudnim talentom i instinktom, razvio potpuno nov i vlastiti stil. Riječ je o kombinaciji Brkanove estetike, humora, ali i ljubavi prema čovjeku kojeg je ponio kao dijete grada, rekao je Karavida.

Karavida je dodao kako se Tihomir Franov bez kompleksa potrudio nastaviti tradiciju zadarskih fotografskih velikana postajući jedini pjesnik među zadarskim fotografima. Tim je veći žal što galerija Zadarta nema mjesta za 150 fotografija jer Franov gotovo svakodnevno proizvodi nove fotografske strofe vlastite umjetničke poeme

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.6 (8 glasova)