Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Još bogatiji Novski advent

23.11.2018. 09:03
Još bogatiji  Novski advent


Pripreme za treći Novski advent u punom su jeku, a mladi novigradski volonteri organizatori šale se da će ove godine nadmašiti i  zagrebački. Cijeli mjesec studeni dva puta tjedno mali i veliki mještani u  Knjižnici i čitaonici Novigrad izrađuju ukrase koji će se prodavati tijekom  adventa, pripremaju se novi i obnavljaju stari rekviziti za ukrašavanje trga Pod lipan gdje će se sve odvijati.
Do sad su izrađivali božićne čestitke, kuglice i vijence, a slijede još radionice za izradu snježnih kugla i malih božićnih jelki. Tako da Novigrađani ne moraju za božićne ukrase potegnuti do Zadra, već će ih četiri  subote u prosincu u njihovom mjestu čekati ručno rađeni ukrasi po simboličnim cijenama, ali s posebnom vrijednošću. Osim božićnih ukrasa,  u ponudi će biti hrana i piće – hot dogovi i kobasice, kuhano vino i čaj s  rumom. U dječjem kutku će se izrađivati božićni darovi i igrati društvene  igre.
Kako kaže Tina Oštrić, jedna od mladih organizatorica, sve počinje u  subotu 1. prosinca svečanim paljenjem lampica.
– Okupljanje je u 17 sati, a u 18 se gasi rasvjeta i pale lampice. Doći će  nam sv. Nikola i krampus, a zabavljat će nas trio Sumpreš. Ove godine  smo se proširili po cijelom trgu, a i trajanje je predviđeno od 17 do 20 sati, sat vremena duže nego lani. Veselimo se što naš Advent raste, nadamo  se da će biti sve bolji i pozivamo svih da dođu s nama uživati u blagdanskom ozračju, rekla je Oštrić, koja s Petrom Tocauer Sinovčić, Brankom  Knežević i Ivom Šestak odrađuje organizacijski dio posla.
Kako ističe Oštrić, njih četiri ne bi to mogle bez ostalih mještanki i  mještana koji sudjeluju na radionicama, rade na štandovima, pripremaju sve skupa s njima te utjelovljuju "prosinačke svece". Za izradu zanimljivih rekvizita koji će krasiti trg Pod lipan za vrijeme blagdana zaslužni  su kreativni Novljanci: Zvonimir Knežević Vune, Mario Šestak i Nebojša  Sinovčić Buđo.
Naredne subote će na Novski advent doći sv. Luce, a zadnje četvrte subote dolazi Djed Božićnjak koji sa sobom donosi i neko tajanstveno iznenađenje.
Prošle godine Novski se advent izdvojio po intimnom i veselom  ozračju te zanimljivim ukrasima na trgu – saonicama, kućicom i sjedalicom Djeda Mraza, svijetlećim snjegovićima te adventskim vijencom, a  ove godine će biti toga još, ali organizatori još ne žele sve otkriti.
Brojne ideje i entuzijazam mladih Novljanaca podržali su sponzori:  Općina Novigrad, Knjižnica i čitaonica Noivigrad, Turistička zajednica  općine Novigrad, Udruga žena sv. Katarina Novigrad, Boćarski klub Novigrad te kafići Flash i Noškić, konoba Mika i pekarna Dalmacija.