Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

MUZEJ U ŠKOLI Četvrta čestitka voljenom gradu

23.11.2018. 17:15
MUZEJ U ŠKOLI  Četvrta  čestitka  voljenom  gradu


Učenici drugih razreda OŠ Zadarski otoci čestitali su jučer  rođendan svome gradu prigodnim svečanim programom u Kneževoj palači. Ovogodišnji program nazvan "Svetim Šimunom kroz prostor i vrijeme" prisjetili su se jednog od zadarskih zaštitnika. Prigodni program  upriličen je otvorenjem izložbe fotografija, projekcijom filma "Priča o sv.  Šimunu" te nastupom učenika OŠ Zadarski otoci, odnosno dječje folklorne skupine "Donatići", učenika i KUD-a "Sv. Šime" Rtina.
 – Dugi niz godina naša škola i Narodni muzej provode projekt "Muzej  u školi" u kojem se bavimo temom baštine i kulture mira. Projekt provode učenici u suradnji s Muzejom i ovo nam je četvrta čestitka voljenom  gradu, rekla nam je jučer prilikom otvorenja voditeljica projekta Anamarija Botica Miljanović, dipl. učiteljica mentorica. Dodala je kako svake  godine imaju drugačiju temu, pa su tako istraživali svjetla, bili su na Vinkovačkim jesenima gdje su u narodnim nošnjama grada predstavljali  simbole Zadra. Prošle godine su obradili temu "Gradimo grad", a za ovu  su godinu pripremili temu o zadarskom zaštitniku sv. Šimi.
 – Ponosni smo na našeg velikog zaštitnika i na to što naš grad ima tako  moćnog zaštitnika. U projekt su se svojim znanjem i radom uključili  brojni ljudi kojima smo neizmjerno zahvalni. Tu su stručnjaci iz Narodnog muzeja, Šime Botica, koji je nam je bio stručni vodič po gradu, časna  majka Anastazija i samostan benediktinki, Samostan sv. Ivana, don Josip  Lenkić iz svetišta sv. Šime i brojni drugi koji su nam pomogli, rekla je  učiteljica Anamarija Botica Miljanović. Istaknuvši kako su tijekom ovog  projekta htjeli uroniti u duhovni dio grada i približiti ga ostalima te istaknuti te vrijednosti koje naš grad baštini.
Priču o svetom Šimunu je brojnim okupljenim posjetiteljima ispričao  Vladimir Alavanja, kustos Narodnog muzeja Zadar u mirovini, a program  su uveličali i članovi KUD-a "Sv. Šime" Rtina koji baštine tradiciju i glagoljaško pjevanje te su izveli nekoliko pučkih napjeva.
Lucija Sekula, muzejska pedagoginja rekla nam je kako je Narodni  muzej pokrenuo ovaj projekt prije desetak godina. Istaknula je kako će  nastaviti sa suradnjom s ostalim odgojno-obrazovnim ustanovama u Zadru.