Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NINSKI MOSTOVI Mostogradnja vrijedna 30-ak milijuna kuna trajat će godinu dana

23.11.2018. 17:30
NINSKI MOSTOVI Mostogradnja  vrijedna 30-ak  milijuna kuna  trajat će  godinu dana


Počeli su radovi na sanaciji i rekonstrukciji Donjeg i Gornjeg  mosta u Ninu koji su bili uništeni uslijed velike poplave 11. rujna prošle  godine. Za oba mosta je isti izvođač radova, Spegra d.o.o. iz Splita, a  ukupna vrijednost radova je oko 30 milijuna kuna. Kako kaže Emil Ćurko, ninski gradonačelnik, radovi na Gornjem mostu stoje 18,2 milijuna  kuna s PDV-om, a na Donjem mostu 13,2 milijuna kuna, a sve financiraju Hrvatske ceste.
– Izvođač je uveden u posao, a rok za završetak radova je godinu dana. Uklonjen je pontonski most koji je išao preko Donjeg mosta kao  privremeno rješenje. Radovi uključuju rekonstrukciju, to jest izgradnju  mostova, odmuljivanje u pojasu od 30-50 metara te produbljivanje  morskog dna radi velikih nanosa koji su se nataložili tijekom poplave,  kazao je Ćurko.
Pod naletom jakih bujica dio Donjeg mosta prepolovljen je dio mosta  na sjevernoj strani prema Donjim gradskim vratima nakon čega je  došlo do utonuća mosta, a i u potpunosti je bila narušena statika ostatka mosta.
Oba su kamena mosta sagrađena u 16. stoljeću pa se radovi odvijaju  pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Zadru.
Dok traju radovi, za pješački promet se koristi drveni most preko solane koji je sagrađen u 4. mjesecu za ove potrebe. Pokazao se funkcionalnim pa će najvjerojatnije ostati tamo i nakon radova.
Ninske prepoznatljive lokacije su poprilično stradale u poplavi, ali  pomalo vraćaju stari sjaj – osim rekonstrukcije mostova, plaža Ždrijac  je već sanirana, a pri kraju je i natječaj za nadohranu Kraljičine plaže.  Za desetak dana se otvaraju ponude. Izvođač radova bi trebao refulirati  15.000 kubika pjeska iz mora. Sanacija plaže se financira sredstvima  elementarne nepogode, Grada Nina i Ministarstva turizma.