POVODOM 186. ROĐENDANA: Predavanje, izložbe i slobodan ulaz u Arheološki muzej Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika bkupcak
30. STUDENOG
Središnji događaj proslave rođendana Arheološkog muzeja Zadar održat će se u petak, 30. studenog u 19 sati otvorenjem izložbe „Religije kamenog doba“, čiji su autori viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar Natalija Čondić i dr. sc. Ivor Karavanić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zagrebu
Arhiva ZL
Povodom proslave rođendana Muzeja biti će slobodan ulaz u Arheološki muzej

Program započinje u utorak, 27. studenog u 12 sati predavanjem „Otkrivanje tajni škrinje iz Novalje“. Kroz predavanje će biti predstavljene najnovije spoznaje o škrinji iz Novalje te također rezultati suvremenih metoda analize koje su poduzete u svrhu kasnije zaštite spomenika, a predstavit će ih dr. sc. Jakov Vučić ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar, doc. dr. sc. Antonija Mlikota s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i izv. prof. dr. sc. Rebeka Rudolf sa Sveučilišta u Mariboru.

Nakon predavanja održat će se demonstracija izrade Škrinje iz Novalje pod vodstvom muzejskog tehničara Arheološkog muzeja Frane Šunića.

Središnji događaj proslave rođendana Arheološkog muzeja Zadar održat će se u petak, 30. studenog u 19 sati otvorenjem izložbe „ Religije kamenog doba“, čiji su autori viša kustosica Arheološkog muzeja Zadar Natalija Čondić i dr. sc. Ivor Karavanić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zagrebu. Religiozan način mišljenja prisutan je jako dugo i on je jedan od fenomena po kojem se čovjek razlikuje od ostalih zemaljskih bića. Svrha ove izložbe traganje je za njegovim prapočetcima, odnosno ranim manifestacijama simbolike i religije. Stoga se donosi izbor materijalnih dokaza takvog ponašanja u paleolitiku ili starijem kamenom dobu, mezolitiku ili srednjem kamenom dobu te neolitiku ili mlađem kamenom dobu, koji zajedno pokrivaju golem vremenski raspon od približno 3,3 milijuna godina do šest tisuća godina prije sadašnjosti. Paleolitik, mezolitik i neolitik, osim razlika u privredi, načinu života i okolišu, označuju i razlike u proizvodnji izrađevina. Međutim, proizvodnja oruđa od kamena vrlo je bitna, pa su sva tri razdoblja obuhvaćena pojmom kameno doba.

Povodom proslave rođendana Muzeja biti će slobodan ulaz u Arheološki muzej od 9 do 21 sat, a u 17:30 kroz Muzej vodit će dr. sc. Radomir Jurić

Od 10 do 15 sati biti će slobodan ulaz i u crkva sv. Donata uz stručno vodstvo studentica s Odjela za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru.

Od 9 do 14 sati biti će slobodan ulaz i u Muzej ninskih starina uz stručna vodstvo Majde Dadić.(zl)

 

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno