Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PROGRAM “ZAŽELI”: Ponekad potrebitima, nemoćnima i samcima najviše treba čašica razgovora

24.11.2018. 18:00
PROGRAM “ZAŽELI”: Ponekad potrebitima, nemoćnima i samcima najviše treba čašica razgovora


Općina Sv. Filip i Jakov (Donje Raštane, Gornje  Raštane, Sikovo, Turanj, Sv. Petar na Moru, Sv. Filip i Jakov) u kojoj živi  4.606 stanovnika, prva je od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj  županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je odobren i financiran projekt  "Zaželi – program zapošljavanja žena" s naglaskom na žene starije od 50  godina, žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada.


Općina sufinancira


– Projekt "Zaželi – program zapošljavanja žena" Ministarstva rada i mirovinskog sustava sufinanciran je EU sredstvima u sklopu Operativnog  programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda, a  vrijedan je 917.952,42 kuna, kazao je Darko Mikas, voditelj projekta, viši  stručni suradnik za razvoj i društvene djelatnosti Općine Sveti Filip i Jakov.




Projekt je omogućio obrazovanje i zapošljavanje pet žena: Jadranke  Rogić, Nade Colić, Slavice Mandić, Zvjezdane Matešić, te koordinatorice  Milke Milat. One su početkom projekta svakodnevno pružale pomoć za  16 krajnjih korisnika, a zahvaljujući općinskim poticajima sada je  uključen 21 korisnik.


– U projekt se aktivno uključila Općina Sv. Filip i Jakov koja vlastitom  odlukom dodatno sufinancira projekt iako im to nije bila obveza već ih  vodi osjetljivost za ljude u trećoj životnoj dobi, naglasio je Mikas. 


Kako je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava za 30-mjesečni projekt osiguralo oko 920.000 kuna djelatnice su imale mjesečnu plaću u iznosu od tek 2.800 kuna. 


– Općinski tim na čelu s Zoranom Pelicarićem, načelnikom, smatrao je  kako je takva plaća od 2.800 kuna premalena, da nije realna s obzirom na  njihov djelokrug rada. Donesena je odluka da se na plaću svakoj djelatnici doda bruto iznos od 1.100 kuna, odnosno 700 kuna neto te plaće sada iznose 3.500 kuna neto. Jedinstveni je stav kako je to minimalni iznos  mjesečne plaće, kazao je Mikas dodajući kako je povećanje plaće utjecalo da sada umjesto 16 korisnika ima 21 korisnik. 


– Treba naglasiti i kako je za mjesečne potrepštine korisnika u projektu  predviđeno 200 kuna. Međutim, Općina na 200 kuna dodaje još 100 kuna, odnosno prema potrebi korisnika, kaže Mikas.


Pristup je vrlo individualan


Krajnjim korisnicima, odnosno osobama koje imaju pomoć u kućanstvu, uključujući i društvene aktivnosti, projekt omogućuje jednostavnije, zdravije i sretnije življenje što ujedno utječe na prevenciju prerane institucionalizacije.


– Projekt na prvo mjesto stavlja čovjeka, odnosno ljude kojima je pomoć najpotrebnija. Pristup je vrlo individualan. Svaka osoba kod koje se  ide ima različite potrebe i navike, kazala je Milka Milat, koordinatorica  projekta "Zaželi – program zapošljavanja žena".


Provedbeno razdoblje projekta je 30 mjeseci, od 25. siječnja 2018. do  25. srpnja 2020. godine.


– Na početku nije bilo lako ni korisnicima koji nepoznatu osobu primaju u privatnost svojega doma, a ni djelatnicama koje ne poznaju osobe kod kojih idu, jer posao je stvarno specifičan, rekla je Milat.


Veliki se naglasak stavlja na zajedničko obavljanje kućanskih poslova  koliko je moguće, a trude se da ne isključe ni obitelji. 


– Kod dolaska najbitnije nam je da ih nađemo žive i zdrave, slijedi razgovor, kavica, dogovor o potrebama za taj dan. To je ponekad čišćenje  njihovog životnog prostora, ponekad odlazak do liječnika, ponekad pomoć u kuhanju, kupnja namirnica, pomoć pri obavljanju osobne higijene, a najiskrenije ponekad im najviše treba “čašica razgovora“. 'Sinko  Bog vas blagoslovija, vas i ko vas posla', govori nam baka Marija. Uglavnom se vesele svakom dolasku. Jako su zadovoljni, pogotovo oni koji žive  sami. Da ne spominjem korisnike koji su nepokretni ili slabije pokretni, s  puno emocija priča Milat.


Za produljenje projekta


Krajnji korisnici u većini slučajeva više nisu radno sposobni, a među  njima su i korisnici u jako lošoj ekonomskoj situaciji. 


– Trudimo se ostvariti komunikaciju s Centrom za socijalnu skrb, koji  nam je i partner na ovom projektu, u svrhu informiranosti o pravima i  ostvarivanja istih. Također imamo dobru komunikaciju s njihovim liječnicima opće prakse, a moram spomenuti i super suradnju s Posudionicom pomagala Zadar od koje smo uzimali najčešće bolničke krevete  za nepokretne korisnike, govori Milat.


Zaposlene žene završile su verificirani program „Njegovatelj starijih i  nemoćnih osoba“ te su po završetku dobile javnu ispravu koja se može  evidentirati u e-radnoj knjižici. 


– Osim svladavanja teoretskog dijela mišljenja sam da će djelatnice u  ova 23 mjeseca trajanja projekta steći veliko iskustvo u ovom poslu sa  starijom populacijom, bolesnim i nepokretnima, što će im uvelike koristiti u budućem radu, zaključila je Milka Milat čija je želja da se projekt  produži i dalje od 25. srpnja 2020. godine, što je i želja općinskog tima.