Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Šuica: Posvuda oko mene ima oboljelih od karcinoma, kao da je pandemija

23.11.2018. 14:03
Šuica: Posvuda  oko mene ima  oboljelih od  karcinoma, kao  da je pandemija


Fight & Win – Kako se oduprijeti raku?'' bila je tema  jučerašnjeg skupa u Kneževoj palači u Zadru. Riječ je o šestoj konferenciji u organizaciji Dubravke Šuice, voditeljice hrvatske EPP delegacije u  Europskom parlamentu, kojom se pokušavaju pronaći zajedničke  smjernice u borbi protiv karcinoma.
Kako je naglašeno na početku, cilj ovih konferencija je podizanje svijesti o važnosti prevencije i borbi protiv raka te poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije. O borbi protiv raka prva je izlagala EU zastupnica Dubravka Šuica, s obzirom da je ministar zdravstva  Milan Kujundžić bio spriječen, a nedolazak je opravdao i potpredsjednik  saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. med. Ivan Ćelić.


Motivirao je Peterle
Skupu su nazočili učenici Medicinske škole Ante Kuzmanića iz Zadra  te gradski pročelnici, a Šuica se najprije zahvalila svima na dolasku upozoravajući koliki je problem ova bolest danas postala.
– Možda se pitate što ja danas radim ovdje kada ovo nije moja struka,  ali gdje god se okrenem među prijateljima ili kolegama, svugdje ima raka, kao da je zavladala pandemija. Moj kolega iz EU parlamenta Alojz  Peterle me je motivirao na ovaj rad, on vodi naše parlamentarce u borbi  protiv raka, a i sam se je od njega liječio. I premijer Plenković će nas podržati na konferenciji u Zagrebu jer smatramo da je ova borba jako  važna, stoga smo našim  konferencijama i dali zvučni naziv koji smo  brendirali "Fight & Win". Ovo je teška pošast i meni je frapantno kada  sam vidjela brojke, Hrvatska se zaista mora boriti i sačuvati svakog našeg  čovjeka, poručila je Šuica.
O borbi protiv ove opake bolesti govorio je zadarski gradonačelnik  Branko Dukić, napominjući kako neće govoriti o općim stvarima o kojima svi znaju, već o situaciji u zadarskoj bolnici. Njegovo je izlaganje ostavilo snažan dojam, s obzirom da je ukazao na zapostavljenost ove bolnice po pitanju Odjela za onkologiju.
– Najvažnije mi je ovdje spomenuti da se strategija onkološkog liječenja u Hrvatskoj  nije ništa bitno promijenila za grad Zadar. U vrijeme  ministra Ostojića, gledajući  strategiju za bolnice, mi u bolnici malo smo  se smijali jer je za Onkologiju u Zadru pisalo "nula". Što time želim reći?  Kada napišete nula znači da od svega onoga što govorite mi nemamo  ništa. Kao što znate, već dugi niz godina sam predsjednik Lige za borbu  protiv raka u Zadru koja je krenula u jednu borbu da poboljšamo način i  pristupačnost liječenju ove bolesti u našem Zadru, ali želimo da tako bude u cijeloj državi. Ta se je akcija zvala Ligom protiv raka u dva koraka.  Krenuli smo s jednom peticijom s oko 14.000 potpisa i krenuli prema dr.  Nakiću i tadašnjem županu Stipi Zriliću jer smo znali da se bez političke  volje ništa neće promijeniti. Jer jedan od razloga ulaska u politiku je borba za opće dobro, tako je i na nama da se borimo za nešto više, jer standarde liječenja mora imati svatko u našoj državi, kazao je Dukić dodajući  kako je i gospođa Šuica napomenula da je u SAD-u liječenje daleko uspješnije nego u Europi.


Za Zadar piše "nula"
– I nitko ne izmišlja toplu vodu osim naših starih profesora, starih  načina razmišljanja ljudi koji ne žele nešto novo i onda, koliko ja čujem,  opet za Zadar piše nula. Ono što ja stvarno tu želim naglasiti jer je to  veće dobro, da i za iduće četiri godine piše nula. To je nedopustivo za naš  grad, za našu županiju. Ali nisam ovdje samo predstavnik Zadra i županije jer takav je način u svim ostalim županijama. Ne smijemo se povoditi starim načinom razmišljanja da imamo četiri grada, četiri centra, a u  svim ostalima da nema ništa. Jer ako tako razmišljamo, one brojke koje  su sada napisane nećemo dostići. Način liječenja mora biti jednak za sve  pa tako i za nas ovdje u Zadru,  kao i u Dubrovniku, Puli i Slavonskom  Brodu. Moraju postojati te subregionalne jedinice, možda sam iskoristio  ovaj način obraćanja za jedan apel, jer ja kao gradonačelnik moram reći  da grad Zadar i Zadarska županija zaslužuju barem jedinicu, a ne nulu,  poručio je  gradonačelnik.  
Župan Božidar Longin istaknuo je kako ova konferencija pokušava dodatno senzibilizirati javnost jer su zloćudne bolesti jedan od najvećih  problema današnjice.
– Premda smo u nekoliko prošlih desetljeća napredovali u dijagnostici  i liječenju, ipak su broj oboljelih i stopa smrtnosti jako veliki. Nažalost, liječenje je dugotrajno, a i vrlo skupo. Kako postojeći sustav zdravstvene  zaštite nije dovoljno financijski snažan da bi mogao pratiti sve potrebe  pacijenata, postoje mnoge udruge na čelu s Ligom za borbu  protiv raka  koje kroz svoje aktivnosti pokušavaju prikupiti sredstva za pomoć. Naravno da i Zadarska županija kroz razne programe daje na taj način svoj  financijski doprinos. Financijska sredstva uvijek su od iznimne važnosti,  ali ništa manje važno nije ni buđenje svijesti u borbi protiv ove strašne  bolesti , zaključio je Longin koji se  zahvalio zastupnici Šuici i njezinim  kolegama na njihovom doprinosu na prevenciji karcinoma u Europi.