Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SVJEDOCI NA SUĐENJU ZA BOMBAŠKE NAPADE: Istim rukavicama izuzimane različite vrste dokaza

24.11.2018. 16:15
SVJEDOCI NA SUĐENJU ZA BOMBAŠKE NAPADE: Istim rukavicama izuzimane različite vrste dokaza


Na Općinskom sudu u Zadru jučer je održano ročište u tzv. “bombaškom” procesu. Okrivljeni su Siniša Glavić, Nino Grdović i Nikica Grdović da su sudjelovali u bombaškim napadima na sjedište zadarske policijske uprave, 5. prosinca prošle i 16. travnja ove godine. Kao neposredni izvršitelj bacanja bombe u krug policijske postaje u Zadru okrivljen je Siniša Glavić, a kao poticatelj na to kazneno djelo okrivljen je Nino Grdović. Obojica se nalaze u istražnom pritvoru, dok se brat Nina Grdovića, Nikica Grdović, koji je okrivljen za posjedovanje eksplozivnih tvari, brani sa slobode.
Odmah na početku suđenja Nikica Grdović, koji je priložio liječničku potvrdu da je nagluh, rekao da isprva nije razumio djelo koje mu se stavlja na teret pa se izjasnio da nije kriv. Na jučerašnjem ročištu, izjasnio se, pak, krivim za djelo koje mu se stavlja na teret.
Inače, ročište je održano zbog primjedbi obrane da je proveden nezakonit pretres kuće Nina Grdovića. Naime, troje ispitanih svjedoka, uključujući i sina Nina Grdovića, zaključilo je da su kriminalistički tehničari istim rukavicama izuzimali različite vrste dokaza. Sve troje svjedoka rekli su da su službeni psi obučeni za pronalazak droge i eksploziva samo prošli kroz prostorije obiteljske kuće, a da su u garaži policajci pronašli štapine. Rene Grdović je dodao da su pronađeni tragovi stavljani u vrećice koje nisu “klemane” nego samo “zarolane”. Ostalo dvoje svjedoka koji su bili i svjedoci pretrage kazali su sutkinji Mitri Meštrović kako su policajci izuzeli i neke tkanine. Supruga Nina Grdovića, Mirjana Ćurković, izjavila je da je garaža bila vlasništvo pokojnog brata Nina Grdovića koji je bio hrvatski branitelj, a kasnije pričuvni policajac, a koji je skupljao streljivo i slične stvari. Poslije njegove smrti Mirjana Ćurković je pozvala policiju da odnese svo to streljivo i ostale ratne “suvenire”. Garažu su kasnije, dodala je svjedokinja, koristili samo za parkiranje automobila koja je rekla kako je njezin suprug od kraja 1980-ih pa sve do 1995. godine bio u Sjedinjenim Američkim Državama te da nije bio sklon skupljanju oružja.
Nakon završetka svjedočenja Mirjane Ćurković, sutkinja Meštrović je rekla da će se na temu zakonitosti provedene pretrage ročište nastaviti 29. siječnja 2019. godine kad će biti pozvani policajci koji su nazočili pretrazi kuće obitelji Grdović.


Sutkinja: Ima li tužiteljstvo još pametnih pitanja?
U jednom trenutku u sudnici je zaiskrilo. Naime, sutkinja Mitra Meštrović je u zapisnik zaključila da zastupnik optužbe, zamjenik općinskog državnog odvjetnika, Dragan Bogatić, ne poštuje sud. Naime, sutkinja je na nekoliko istih pitanja optužbe na tragu nespornih činjenica da je pretrazi nazočio i odvjetnik okrivljenog Nina Grdovića, upitala optužbu ima li još pametnih pitanja. Zastupnik optužbe Bogatić se brecnuo i rekao da on ne postavlja glupa pitanja te da mu sutkinja neće određivati koja će pitanja postavljati okrivljenicima. Sutkinja Meštrović je rekla da je riječ o istrazi jer da bi u protivnom odmah prekinula ročište.