Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

TOMO GLUIĆ Bivšeg vratara i trenera momčadi sa Stanova nedavno je angažirao Kineski nogometni savez

23.11.2018. 12:45
TOMO GLUIĆ Bivšeg vratara i trenera  momčadi sa Stanova nedavno je  angažirao Kineski nogometni savez


Današnja tehnologija čuda radi. Ni daleka Kina više nije toliko daleko u što smo se uvjerili prethodnih dana. Motiv je bio razgovor s  bivšim vratarom Nogometnog kluba Zadar i kasnije trenerom istih, Tomom Gluićem. Ovaj izuzetni sportaš i čovjek vrlo rado je pristao na razgovor za Zadarski list kako bi nama, a i čitateljima bolje predstavio gdje  ga je odveo njegov nogometni, ili bolje reći trenerski put. A put ga je odveo, što ste vjerojatno shvatili iz prve dvije rečenice, u daleku Kinu otprilike prije dva mjeseca. Angažiran je od strane Kineskog nogometnog saveza, a sve ostalo u razgovoru nam je pojasnio sam Tomo.
– Radim za Kineski nogometni savez sa U-13 selekcijom Jiangsu pokrajine (dječaci rođeni 2005. g.), a trenutačno sam angažiran i kao trener  vratara u U-13 kineskoj nogometnoj reprezentaciji koju vodi izbornik  Pere Garcia, Španjolac koji je radio u Barceloninoj La Masiji. U rad U-13  kineske nogometne reprezentacije uključen je i hrvatski trener iz Splita  Marko Jurić koji je ujedno i glavni trener u selekciji Jiangsu pokrajine.
Ako se ne varamo kazali ste nam da se trenutačno nalazite u Nanjingu?


S tri Hrvata
– Točno, upravo se zadnjih osam dana nalazimo u Nanjingu sa reprezentacijom gdje se pripremamo za jedan turnir u Europi koji se u prosincu odvija u Barceloni. Od ove reprezentativne selekcije Kineski nogometni savez ima velika očekivanja, a jedan od budućih ciljeva je i nastup  na olimpijskim igrama za 10 godina pošto će ovi dečki tada imati 23 godine. Imamo veliku potporu od saveza, a samo u sljedećoj godini na rasporedu imamo vec dogovorene turnire u Brazilu, Nizozemskoj, Dubaiju i  Japanu.
Ako se ne varamo s tobom rade i neki hrvatski treneri?
– Sa mnom rade još tri hrvatska trenera u selekciji Jiangsu pokrajine.  Sva trojica dolaze iz Splita. Marko Jurić je glavni trener, a prošlu sezonu  radio je u jednom kineskom trećeligašu. Vedran Kukoč je pomoćni trener, a Šimun Caktaš je kondicijski trener. Obojica su prošlu sezonu radili  u splitskom Hajduku. Sva trojica su vrhunske osobe i treneri te mi je iznimno drago što imam priliku raditi s njima.
S kojim točno uzrastom radite i koji je kriterij da oni dođu do te selekcije?
– Radimo sa igračima koji su 2005. godište i koji su selektirani iz najboljih klubova ove pokrajine. Inače, Jiangsu pokrajina je pokrajina sa najvecom gustoćom naseljenosti u Kini, na ovom području živi oko 80 milijuna ljudi. Igrači su odvojeni od obitelji, žive zajedno u kampu i tu im je organizirano i školovanje. Osim nas četiri Hrvata u stožeru su jos tri kineska trenera, medicinski tim i prevoditelji.
Kako je došlo do odlaska, tj. vašeg angažmana u Kini i koliko traje  ugovor?


Zahvala Juriću, Milinu i Rogiću
– Što se tiče mog angažmana u Kini moram svakako zahvaliti Marku  Juriću koji me pozvao u svoj stožer kao i Ferdi Milinu koji me spojio sa  Markom i bez čijeg poziva ne bi bilo ništa od angažmana. Isto tako moram zahvaliti i Tomislavu Rogiću koji je također dao dobru preporuku za  mene. Ugovor sam potpisao na dvije godine sa Kineskim nogometnim  savezom, a nadam se da će naša suradnja biti i dulja. Sve mi je ovdje zasad iznad očekivanja i zadovoljan sam što sam dobio priliku raditi ovdje.
Što je presudilo da se prihvatite tog posla, koji su vas motivi vodili?
– Zadnjih skoro 10 godina proveo sam u NK Zadru i kao igrač bio sam  zadovoljan činjenicom da igram u svom gradu i za svoj klub. No želim se  razvijati kao trener i ako želim napredovati moram izaći iz svoje zone  komfora i prihvatiti neke nove izazove. Kina je ogromna zemlja koja puno ulaže u nogomet i pruža puno više mogućnosti za napredovanje.
Kako prolaze dani, što radite kada ne radite?
– Vratari s kojima radim su talentirani, izuzetno motivirani i disciplinirani, slušaju i žele napredovati tako da je i meni kao treneru pravo zadovoljstvo raditi s takvim dečkima. Dani mi većinom prolaze u poslu, a to  se odnosi ili na teren, ili na pripremu onoga što ćemo raditi ili na analizu  onoga što smo napravili. Osim rada sa selekcijom pokrajine i reprezentacijom Kine u zadnjih mjesec dana smo unutar našeg trening kampa organizirali dva nogometna kampa za dječake koji su rođeni 2005. godine.  Prvi koji je trajao osam dana bio je samo za igrače koji se nalaze na širem  popisu reprezentacije tog godišta, a drugi koji je trajao četiri dana bio je  otvoren za svu djecu. Posla ima dosta, ali zato sam i došao tu. Slobodno  vrijeme rezervirano je za kontakte sa obitelji i prijateljima, šetnje po gradu, druženje s kolegama, učenje kineskog jezika, čitanje… Ovo mi je prvi  dolazak u Kinu tako da nisam znao što mogu očekivati. Prilagodba je bila  ipak nešto lakša jer tu smo nas četvorica Hrvata. Moram naglasiti da smo  izuzetno dobro primljeni i prihvaćeni od domaćina.
Jeste li se priviknuli na posao i uopće na kulturu i hranu?




Za Božić u Zadru
– U početku mi je sve bilo neobično i ogromno, pogotovo prvo vrijeme  provedeno u Nanjingu koji ima 8 milijuna ljudi, jer ipak dolazim iz puno  manje sredine. Ali nakon kratkog vremena sve što mi je bilo u najmanju  ruku čudno brzo postane normalno. To se posebno odnosi na promet.  Semafori i znakovi im nisu nešto čega se drže pod svaku cijenu. Imao  sam dojam da tko ima veće prijevozno sredstvo ima i prednost u prometu. Ali ne voze brzo i moram priznati da u ova dva mjeseca nisam vidio ni  jednu prometnu nesrecu. Hrana je nešto na što se moraš naviknuti. Kinezi dosta svog slobodnog vremena provode u restoranima. Vole jako  začinjenu hranu i Europljanima se nije lako priviknuti, ali izbor je velik i  kad pronađes što ti odgovara držiš se toga. Kina je izuzetno dobro povezana mrežom brzih vlakova i avionskim linijama i nadam se da ću imati  vremena proputovati je.
Ako se ne varam prošli ste vikend imali organiziran kamp s puno  djece?
– Prošli tjedan u našem trening kampu organizirali smo tzv. Open day.  Kineski nogometni savez dosta radi na promociji nogometa, posebno  među najmlađom populacijom, i ovaj event je organiziran s tim ciljem.  Na kamp su se mogli prijaviti dječaci rođeni 2005. godine iz cijele Kine.  U četiri zajednička dana imali su testiranja, treninge i međusobne utakmice, a nekolicina njih je nakon završetka kampa za nagradu odmah  pozvano na okupljanje B reprezentacije sto je i bio cilj ovog kampa. Interes djece je bio ogroman, ali morali smo broj sudionika ograničiti na 100.  Baš zbog ogromnog interesa i što je sve odrađeno na vrhunskoj razini Kineski nogometni savez odlučio je ovakve događaje organizirati na prostoru cijele države, s posebnim naglaskom na najmlađe uzraste.
Kad vas možemo očekivati u Zadru i jeste li pratili rezultate  momčadi sa Stanova?
– Pošto sam od 1. do 22. prosinca s reprezentacijom u Barceloni iskoristit ću to da Božić i Novu godinu provedem doma sa obitelji. Nakon  turnira momčad se vraća u Kinu, a ja ću desetak dana provesti doma u  Zadru. NK Zadar pratim redovito, čujem se s dečkima, a i Roman Morović odlično upravlja s društvenim mrežama, posebno s twitterom u vrijeme utakmica. Rezultat kluba u ovoj polusezoni je nekako u skladu s  očekivanjima koja su svi imali prije početka prvenstva pogotovo ako se  uzme u obzir turbulentan početak sezone u kojem se dogodila promjena  trenera u pripremnom razdoblju. Realno, momčad je dobra za ovaj rang  natjecanja. Šteta zbog zadnje dvije utakmice u kojima su se bodovi prosipali u sudačkoj nadoknadi jer sa samo ta četiri izgubljena boda bili bi u  borbi za prve dvije pozicije. Iz ove polusezone treba izvući pouke i već  sad spremati momčad za sljedecu sezonu u kojoj bi trebali imati puno  veće ambicije. Ali, Prva liga ne bi trebala biti cilj vec posljedica kvalitetnog rada kroz duži period na svim razinama kluba – kazao je na kraju  razgovora Tomo Gluić.


Luka Modrić je u Kini mega  popularan
Jeste li pratili ili gledali "vatrene" protiv Španjolske i Engleske i koji je vaš komentar?
– Kineska televizija je izravno prenosila obje utakmice tako da sam ih obje i gledao. Krajnji rezultat, tj. ispadanje iz A skupine nije smak svijeta i mislim da ćemo se  brzo vratiti. Liga nacija koja se igra umjesto prijateljskih utakmica je atraktivna, ali  zbog natjecateljskog karaktera natjecanja otežava davanje prilika mlađim igračima.  Baš zbog toga mi je posebno drago što je izbornik Dalić pokazao hrabrost i dao priliku i Brekalu i Vlašiću na ovim utakmicama.
Kako Kinezi gledaju na hrvatsku reprezentaciju i srebro sa SP-a?
– Kinezi jako cijene hrvatske igrače i hrvatsku reprezentaciju i smatraju da imamo  borbeno srce i hrabrost koje nas razlikuju od drugih. Luka Modrić je ovdje mega popularan i uzor je brojnoj djeci. S obzirom na njihovu veličinu i brojnost populacije nije im jasno kako jedna tako mala zemlja ima tako dobre igrače i dobru momčad. A  kad im kažem da četiri reprezentativca sa SP-a dolaze iz grada koji ima 80 tisuća  ljudi hvataju se za glavu.


Nedostaje mi obitelj, ali čujemo se svakodnevno
Sigurno vam najviše nedostaje obitelj posebno kada se zna da ste nedavno postali otac. Kako održavate kontakte s njima i jesu li česti?
– Ovo je takav posao gdje neke stvari moraš prihvatiti takve kakve jesu. Sigurno je da mi razdvojenost od obitelji teško pada i da mi nedostaju, ali današnja tehnologija uvelike pomaže da se ta razdvojenost manje osjeti. Čujemo se i vidimo svakodnevno preko interneta, a nadam se i da će me u što skorije vrijeme i posjetiti u Kini.


Jiangyin s milijun i pol stanovnika  nema status grada
– Živim u Jiangyinu koji se nalazi izmedju najveceg kineskog grada Šangaja i  trećeg grada po veličini Nanjinga od kojih je udaljen sat vremena vožnje brzim vlakom. Jiangyin ima milijun i pol stanovnika, ugodan je za život i nema status grada.  Za ovaj kraj kažu da je jako bogat dio Kine, a u to sam se uvjerio gledajući samo vozni park na ulicama – kazao je Gluić.