Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZADARSKI PJAT Brudet sa sipom, bižima i krumpirom kao i velika rođendanska torta razveselili Zadrane

23.11.2018. 13:06
ZADARSKI PJAT Brudet sa sipom, bižima i krumpirom kao i velika rođendanska torta razveselili Zadrane


Kako izgleda zadarski pjat jutros su se na Narodnom trgu imali priliku upoznati svi zainteresirani prolaznici, spremni izdvojiti simboličnih 10 kuna za svako od dva jela, zapravo jelo i slasticu, što su ih pripremali učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole Zadar, u sklopu događanja "Zadarski pijat". Povod je bilo obilježavanje Dana grada Zadra, a učenici, njih dvadesetak, maturanti 3D razreda spomenute škole i jedan pridruženi član, maturant 4G razreda, smjer komercijalist, spomenuta su jela radili dva dana, pod nadzorom profesorice slastičarstva Kristine Lončar.
– Mislim da nam je ovo 3 ili 4 projekt "Zadarski pjat" koji radimo u organizaciji Grada Zadra. Napravili smo brudet sa sipom, bižima i krumpirom kao i veliku rođendansku tortu dugačku 1,60 metara i široku 1 metar. Teška je 50 kilograma, a za njenu izradu je upotrebljeno čak 200 jaja, 5 kilograma šećera, 5 kilograma brašna, 1 litra ulja,  2 – 3 kilograma čokolade, 40 litara šlaga… svašta nešto fino, lijepo,  s ponosom ističe Lončar.
Torta je finalizirana nešto prije nego što su ju dovezli na Narodni trg, na zadovoljstvo brojnih prolaznika koji su, kao i obično u redovima stajali ne bi li probali jela budućih ugostiteljskih djelatnika.
Nije nedostajalo ni selfija, pogotovo među mlađima koji su odlučili trajno zabilježiti jednu od najvećih torti koje su se ikada spremale u Zadru.
Sav prihod od prodaje porcija ide za udrugu djece oboljelih od dijabetesa i njihovih roditelja "Cukrići".