Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ZADRUGA MOCIRE: Djeca s teškoćama izrađuju pozivnice, revere i konfete za mladence

24.11.2018. 07:00
ZADRUGA MOCIRE: Djeca s teškoćama izrađuju pozivnice, revere i konfete za mladence


Zadarskim mladencima najsretniji dan u godini odnedavno mogu uljepšati i vješte ruke malih zadrugara iz Osnovne škole Voštarnica – Zadar. Polaznici ove škole za djecu s teškoćama, naime, u sklopu svojih kreativnih aktivnosti u školskoj zadruzi Mocire izrađuju prekrasne pozivnice za vjenčanja, konfete, kitice tzv. revere i zahvalnice.
Na originalnu ideju došli su u ovoj školi kad su vidjeli s koliko ljubavi i truda učenici već godinama u sklopu svojih odgojno-obrazovnih aktivnosti izrađuju prekrasne božićno-novogodišnje ukrase koji se tradicionalno uoči blagdana prodaju Zadranima na božićnom štandu ove škole.


„Odrađeno“ već nekoliko vjenčanja
– Željeli smo naše učenike kroz školsku zadrugu Mocire uključiti u nešto novo kako bismo njihov rad još više približili građanima. Izradom ovih predmeta koji su neizostavni dio svakog vjenčanja povezali smo njihov rad s jednim od najljepših događaja u životu svakog čovjeka i istovremeno pokazali da su učenici s teškoćama nadareni za mnogo toga, kaže Jelena Golijanin, defektologinja i edukacijska rehabilitatorica u OŠ Voštarnica Zadar, te ističe kako je u nepunu godinu dana otkako se rodila ova ideja „odrađeno“ već nekoliko vjenčanja, među kojima je bio i pir za koji su izradili čak 175 pozivnica i isto toliko revera.
– Za tako veliko vjenčanje potrebno je oko tri mjeseca rada s obzirom da se djecu ne forsira jer u zadruzi tjedno provode oko 5 – 6 sati. Sve se radi ručno, nemamo nikakav stroj, pa je za izradu pozivnica, zahvalnica, konfeta i revera potrebno puno više vremena nego u za to specijaliziranim tvrtkama. U izradu svakog pojedinačnog predmeta učenici ulažu maksimalan trud i energiju, što mladenci prepoznaju, kaže dalje Jelena Golijanin i dodaje da su svi redom oduševljeni izgledom ovih neizostavnih predmeta na svakom vjenčanju, koji su uz to i jeftiniji od uobičajene ponude na tržištu. Sav novac koji prodajom ovih predmeta ostvaruju, škola ulaže u kupovinu materijala i opreme potrebne za rad učeničke zadruge. U neke pozivnice, doznajemo dalje, umeću se i stihovi, a sve se osmišljava u dogovoru s mladencima.


Vijest se brzo proširila, primaju narudžbe
– Za sada smo do mladenaca dolazili preko privatnih poznanstava, ali vijest da naša djeca izrađuju ove predmete brzo se širi, pa imamo i nove narudžbe, kaže Jelena Golijanin i ističe da su s ovom originalnom idejom vezanom uz vjenčanje već osvojili 3. mjesto na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u lipnju, a nedavno su projekt predstavili i na Državnoj smotri učeničkih zadruga u Vinkovcima, održanoj u listopadu. Svugdje nailaze samo na oduševljenje i pohvale za ovakvu ideju koja nosi i važnu humanitarnu notu jer omogućuje građanima da pomognu radu školske zadruge za djecu s teškoćama, ali i razvija svijest o važnosti i potrebi da se učenike s teškoćama što više uključuje u različita događanja izvan nastave, što pridonosi njihovu samopouzdanju i osamostaljivanju.
Trenutačno je u zadrugu Mocire uključeno 8 djece, a ukupno ih ovu školu polazi 103. Zbog porasta broja djece s teškoćama, u svijetu i u Hrvatskoj, ove školske godine povećao se i broj odgojno-obrazovnih skupina u OŠ Voštarnica i to za 4 u odnosu na prošlu školsku godinu. Tako trenutačno škola ima 1 kombinirani odjel i 24 odgojno-obrazovne skupine (12 za djecu s intelektualnim teškoćama i 12 za djecu s poremećajem iz autističnog spektra – PAS-om), te jednu skupinu produženog stručnog postupka.




Razvijanje fine motorike
Važnost učeničkog zadrugarstva u školama za djecu s teškoćama, doznajemo u OŠ Voštarnica, iznimno je velika jer manipulacija različitim materijalima jako dobro djeluje na razvijanje fine motorike kod djece. Djeca s teškoćama, naime, najčešće imaju vrlo slabu motoriku ruku, pa im ovakav rad predstavlja važnu terapiju jer poboljšava grafomotoriku koja je najvažniji faktor za pisanje, a također utječe na bolju manipulaciju s predmetima u svakodnevnim aktivnostima bilo da se radi o hvatanju olovke, čaše ili nekog drugog predmeta. Rad u zadruzi je vrlo poticajan jer djeca vježbaju finu i grubu motoriku, preciznost, koncentraciju, koordinaciju oko-ruka, slijeđenje više uzastopnih naloga odjednom, taktilnu percepciju, a sve to na kreativan i zabavan način koji ne doživljavaju kao "moranje" i učenje. Sve ovo se u zadruzi postiže kroz različite medije kao što je glina, bojanje, lijepljenje, nošenje, šivanje, brušenje, spajanje, briga o biljkama itd., a mnoge od ovih vještina prisutne su i u izradi predmeta za vjenčanje koji oduševljavaju sve kojima su namijenjeni.