Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZAVRŠILA POLUSEZONA: NK Zadar na solidnoj sredini, ali moglo je i moralo bolje

24.11.2018. 12:00
ZAVRŠILA POLUSEZONA: NK Zadar na solidnoj sredini, ali moglo je i moralo bolje


Utakmicama 13. kola završio je jesenski dio prvenstva u Drugoj HNL. Neuobičajeno rano, ali to i ne čudi s obzirom da Liga ove sezone broji 14 momčadi što znači da će na kraju sezone konačan broj kola stati na 26. Točno na polovici puta drugoligaši će napraviti tromjesečnu stanku, najprije se odmoriti, analizirati jesenski učinak, a onda polovicom siječnja krenuti u pripreme za proljetni dio. Jesenski prvak Druge HNL je Šibenik koji je unatoč tome što još ima za odigrati zaostalu utakmicu s Dugopoljem, sakupio najviše bodova. Čak 27, dva više od najbližeg pratitelja Dinama II kojeg su u direktnom nadmetanju u 13. kolu svladali na Maksimiru. Začelje kolone drži Solin koji na svom kontu ima samo 11 bodova. Ono što nas najviše zanima je gdje je u toj priči Zadar. Momčad sa Stanova polusezonu je završila na 7. mjestu, točno u sredini ljestvice sa 17 osvojenih bodova. Za vodećim Šibenikom zaostaju deset, a ispred posljednjeg Solina imaju prednost od šest bodova. Bodovno, vrh je udaljeniji od dna. I to Zadrane u najmanju ruku mora nagnati na oprez.


Loše otvaranje
Druga HNL u ovoj je polusezoni bila puno izjednačenija nego što je to slučaj bio u posljednjih sezona. Istina, Šibenik je bodovno malo odskočio, ali kvlitativno mala je razlika između vodećih i onih koji su trenutačno na dnu. Dojma smo da je Zadar polusezonu mogao i morao završiti bolje nego što je to učinio. S obzirom na gubitke po dva boda u posljednjim trenucima utakmica u Solinu i na Stanovima protiv Međimurja bodovni konto je emorao biti "deblji". Ako tome pridodamo sigurno vodstvo u Varaždinu od 2:0 i konačni remi s naglaskom da su primili zgoditak s igračem manje i da je domaćin u toj utakmici čak 41 minutu igrao s desetoricom u polju, Zadar je u ovome trenutku vrlo lako mogao imati šest bodova više. Znači 23. I bio bi na četvrtom mjestu s malim zaostatkom za jesenskim prvakom. No, krenimo od samog početka.
Nekako bi ovu kratku polusezonu mogli po pitanju momčadi sa Stanova podijeliti u tri različite etape. Prva je vrlo loš ulazak Zadra u polusezomnu s dva uzastopna poraza. Djelomično opravdanje leži i u činjenici da su NK Zadar i trener Dragan Blatnjak tjedan dana prije početka sezone sporazumno raskinuli suradnju i u sedlo je uskočio Krešimir Sunara. Najprije je Zadar poražen na gostovanju kod Hrvatskog dragovoljca da bi još bolniji poraz doživio na otvaranju domaće sezone protiv Šibenika na Stanovima. U tom trenutku akcije Zadrana nisu dobro stajale. Niti su igrali dobro, niti su im rezultati išli na ruku.


Pozitivan niz
Činilo se da će i treća biti nesreća. Iako je Zadar poveo zgoditkom Matića, u 65. minuti na semaforu je "svijetlilo" 3:1 u korist domaćina. Međutim, tu se negdje dogodio klik Zadrana, i do kraja utakmice su zgodicima Župana i Begića stigli do prvog boda u sezoni. Ovu utakmicu mogli bi nazvati početkom drugog, puno uspješnijeg razdoblja Zadra u ovoj polusezoni. Uslijedila je i prva domaća pobjeda nad BSK-om, pa novi preokret Zadrana protiv Lučkog kada su s igračem manje sustigli zaostatak od dva pogotka. A zabio ih je Repić, pokazat će se kasnije, najbolji strijelac Zadrana u ovoj polusezoni. Niz pozitivnih rezultata momčadi iz Krševanovog grada tu nije stao. Dapače, zaredali su s tri uzastopne pobjede i to sve na svom travnjaku. Redom su padali Dugopolje, Hajduk II i Kustošija. Dugopolje i Kustošiju Zadrani su u potpunosti nadigrali, dok su protiv Hajduka II imali puno sreće i vrlo raspoloženog Bendera na vratima. Ali, sreća prati hrabre, a Zadar je u toj utakmici pokazao hrabrost. U tim trenucima momčad Krešimira Sunare krenula je put Varaždina na derbi iz kojeg su na kraju mogli izaći kao prvoplasirana momčad Lige.




Neobjašnjivi kiksevi
I upravo tu dogodio se početak nove, treće dionice Zadrove jeseni. Na poluvremenu je momčad sa Stanova imala vodstvo 0:2 da bi u samo tri minute primili dva pogotka i prosuli sve dobro što su do tada radili. Liderska pozicija ostala je samo san, a pokazat će se kasnije tu je započeo niz loših rezultata i pad na ljestvici. Poraženi su Zadrani glatko od Dinama II na Stanovima, pa nakon toga isto i na gostovanju u Gradskom vrtu od Osijeka II. S obzirom da je riječ o jakim suparnicima, unatoč porazima tu još ništa nije upućivalo na silazni trend. Međutim, u sljedeća dva kola ogolile su se sve slabosti Zadrana. U Solinu su imali vodstvo od 0:2, da bi u 89. i 93. minuti primili pogotke koji su ih koštali dva boda. Slično se ponovilo i u posljednjem kolu ove polusezone. Protiv Međimurja je na semaforu rezultat bio 1:0 sve do 90. minute kada je Munivrana postao Zadrova crna vrana. Ako se dogodi jednom onda to može biti slučajnost, kada se ponovi tri puta onda to nikako ne smijemo kazati jer bi samo bježali od problema. Što reći na kraju. Možda dodati još pokoji statistički podatak poput onnoga da je Zadar postigao 19, a primio 21 gol. I nećemo dalje. Dojam je ozbiljno pokvaren u posljednjih nekoliko kola. Ako ga upravi kluba shvate kao posljedicu određenih slabosti, na proljeće će biti u prilici da ih otklone. I ne ostanu na dojmu solidan, dodali bi, klimava "trica".
 


Rezultati NK Zadra
1. kolo: H. dragovoljac – Zadar 3:1
2. kolo: Zadar – šibenik 0:2
3. kolo: Sesvete – Zadar 3:3
4. kolo: Zadar – BSK 1:0
5. kolo: Lučko – Zadar 2:2
6. kolo: Zadar – Dugopolje 3:1
7. kolo: Zadar – hajduk II 1:0
8. kolo: Zadar – Kustošija 2:0
9. kolo: Varaždin – Zadar 2:2
10.kolo: Zadar – Dinamo II 1:3
11.kolo: Osijek II – Zadar 2:0
12.kolo: Solin – Zadar 2:2
13.kolo: Zadar – Međimurje 1:1
 


Strijelci NK Zadra
6 golovaAntonio Repić
3Dragan Župan
2Vlatko Blažević, Jure Jerbić, Ivan Lepinjica
1Vinko Petković, Zvonimir Begić, Tin Matić, Josip Majić
 


Zadar u brojkama
4
pobjede
5
remija
4
poraza
19
postignutih golova
21
primljeni gol
17
bodova