Okupilo se preko 800 volontera i posadilo 8.000 sadnica

Slika korisnika martinazd
U akciji Boranka danas sađena stabla na opožarenom području u Kožinu
Boranka je najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj, a na području iznad Kožina sadi se primorski bor, hrast te bjelogorična drva. Primarno su gledali da posade vrste koje su bile, ali uvode i bjelogoricu, kako bi obogatili novu šumu koja bi trebala biti raznolikija
Marin GOSPIĆ
Niti promjenjivo vrijeme nije spriječilo volontere da se ne okupe u velikom broju

Preko 800 volontera, školaraca, srednjoškolaca, ali i onih starijih, danas ujutro na noge je navuklo gumene čizme, zasukalo rukave te u ruke uhvatilo krampove kako bi posadili oko 8.000 novih sadnica i sjeme na opožarenih 5 hektara šume iznad Kožina, a koja je izgoriiela prije dvije godine. Riječ je o akciji pošumljavanja Boranka, a koje je ovoga vikenda došla i na zadarsko područje.

- Organizator ovog projekta je Savez izviđača Hrvatske s glavnim partnerima Hrvatske šume i Hrvatska gorska služba spašavanja te smo zajedno pokrenuli projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Do sada smo sadili na splitskom području, a sad smo došli i do Zadra. Hvala svima koji su se odazvali u vom broju te ćete nam pomoći da vratimo šume na ovo područje, rekao je Dan Špicer, voditelj projekta.

Dodao je kako sudjeluje oko 200 školaraca osnovnih i srednjih škola iz Zadra i Gračaca, a akciji se pridružila i Američka škola u Zagrebu kao i 350 izviđača iz Zagreba i okolice Splita, branitelji, planinari, HGSS, te brojni volonteri. Istaknuo je kako je Boranka najveće volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj te dodao kako će se na području iznad Kožina saditi primorski bor, hrast te bjelogorična drva. Primarno su gledali da posade vrste koje su bile, ali uvode i bjelogoricu, kako bi obogatili novu šumu koja bi trebala biti raznolikija.


"Prije dvije godine naša je županija bila opustošena u velikim požarima koji su gorjeli danima te je to bila prava katastrofa. Moram istaknuti kako je u 99 posto slučajeva uzrok čovjek bilo s namjerom ili slučajno

župan Božidar Longin

Okupljene je pozdravio i zadarski župan Božidar Longin koji je također uzeo kramp i posadio jednu sadnicu.

- Šume su jako bitne za gospodarstvo i turizam u našoj zemlji. Prije dvije godine naša je županija bila opustošena u velikim požarima koji su gorjeli danima te je to bila prava katastrofa. Moram istaknuti kako je u 99 posto slučajeva uzrok čovjek bilo s namjerom ili slučajno, istaknuo je Longin pozvavši sve da razvijaju svijest o važnosti šuma i njihovom očuvanju za dobrobit zemlje.

Inače, učenici koji su se uključili u akciju zdušno su prionuli na kopanje i sadnju i nije im bilo teško izaći iz kuće i posaditi drvo jer znaju da je to zalog za bolje sutra. U konačnici, zahvaljujući ovoj akciji, za 20-ak godina na danas opustošenom terenu niknut će velika šuma. Akcija pošumljavanja se nastavlja i danas kada će se volonterima pridružiti pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut zajedno s 40-ak pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite iz Zadra, Rijeke, Splita i Zagreba.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)