Reciklažom i odvajanjem otpada do očuvanja prirode

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Na gradskoj tržnici održan sajam »Uzmi ili ostavi, ​upotrijebi ponovo!«
Na ovaj način stvari se ne bacaju nego se ponovo upotrebljavaju i, sukladno i cilju ove akcije, svi zajedno direktno utječemo na smanjenje otpada. U trećem dijelu projekta smo podijelili papirnate vrećice trgovcima po štandovima na pijaci te trgovci mogu potaknuti kupce da sami odluče u čemu će doma odnijeti namirnice, rekao je Josip Milić
Marin GOSPIĆ
Uz učenike su na događaju bili i predstavnici Grada Zadra, Čistoće te Eko Zadra

Ja se trudim reciklirati i odvajati otpad i na taj način pomoći čuvanju prirode, rekla nam je jučer Tonka Bukulin, učenica OŠ Šime Budinića koja sudjeluje u projektu Pogodi pravi koš i koja je u sklopu projekta zajedno s prijatlejicama napravila plakat kojim poziva na reciklažu i novu upotrebu proizvoda. Konkretno riječ je o prenamijeni plastičnih boca, od čega su učenice napravile lonac za cvijeće. S njom su na plakatu Gabriela Abatinović, Donata Kačanić i Iva Poljak, učenice 4. D. Istaknule su kako im se ovaj projekt jako sviđa jer uče kako odvajati otpad i reciklirati te na taj način čuvati zemlju.
Ove učenice, kao i brojna druga djeca bila su sudionici akcije »Smanji, ponovo upotrijebi, razvrstaj – pogodi pravi koš’«, a koja unatoč prevrtljivom vremenu održala jučer ujutro na Gradskoj tržnici. U sklopu događaja održana je izložba likovnih radova učenika 4.D i 4.E razreda O.Š. Šime Budinića na temu onečišćenja okoliša kao i sajam pod nazivom »Uzmi ili ostaviupotrijebi ponovo!« na kojem su zainteresirani sudionici mogli donijeti knjige, slikovnice i igračke koje su u funkciji, a koje više ne koriste.

Utjecaj plastike na okoliš

- Na ovaj način stvari se ne bacaju nego se ponovo upotrebljavaju i, sukladno i cilju ove akcije, svi zajedno direktno utječemo na smanjenje otpada. U trećem dijelu projekta smo podijelili papirnate vrećice trgovcima po štandovima na pijaci te trgovci mogu potaknuti kupce da sami odluče u čemu će doma odnijeti namirnice. Cilj je građane dodatno potaknuti na razmišljanje o utjecaju plastike na okoliš, rekao nam je Josip Milić.
Učenici su na događaj došli u pratnji učiteljica Jadranke Dunatov te Andreje Lovrin koje su potaknule velik broj učenika OŠ Šime Budinića da se uključi u ovu akciju.
- Čim smo vidjele promidžbene materijale za ovu akciju jako smo se zainteresirale te smo prepoznale vrijednost i željele smo sudjelovati. Tako ćemo sudjelovati na Danima otvorenih vrata u reciklažnom dvorištu u Gaženici, a brojni učenici su napravili i plakate te smo dogovorili predavanje i radionicu na temu gospodarenja održivim otpadom, rekla nam je Jadranka Dunatov. Istaknula je kako su djeca izradila brojne plakate kojima su prikazali put jednog proizvoda od proizvodnje do reciklaže.
Uz učenike su na događaju bili i predstavnici Grada Zadra, Čistoće te Eko Zadra koji su u sklopu emisije »Macchiato na pijaci« razgovarali o održivom gospodarenju otpadom te o tome kako pojedinac može doprinijeti da se smanji otpad.
- Ovo je jako pohvalna akcija. Udgura Eko Zadar zadnjih 15 godina radi na informiranju i educiranju javnosti o selektivnom odvajanju otpada. Smatram da su svi ovakvi projekti bitni kako za naš lokalni kraj, tako i za šire.

Lokalna i opća važnost

Zadnjih 15 godina promijenila se svijet o važnosti recikliranja i odvajanja otpada, ali se isto tako povećalo i zagađenje koje je sve vidljivije. Činjenica je da je klima pokazala zube. Pogledajmo samo plaže na što liče nakon jačeg juga, prepune su raznog otpada, istaknula je Atana Grbić, dodavši kako nam je plastika došla do grla.
Inače, kampanja ‘Pogodi pravi koš’ provodi se u sklopu projekta Program izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom na području Grada Zadra, sufinanciran od strane Europske unije iz Kohezijskog fonda, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Nositelj projekta je Grad Zadar. Svrha projekta je da se potakne građane Grada Zadra na savjesno i odgovorno gospodarenje otpadom.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno