Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

GRAĐEVINSKI PODUHVAT Zahuktala gradnja vrtića u Sukošanu i vatrogasnog doma u Debeljaku

23.11.2020. 13:34


U Općini Sukošan u tijeku su radovi na dva velika, za općinske žitelje nadasve značajna projekta. Grade se novi dječji vrtić u Sukošanu i vatrogasni dom u Debeljaku. Dječji vrtić Zlatna lučića s jaslicama gradi na lokaciji kod osnovne škole i športske dvorane u Sukošanu, a vatrogasni dom općinskog DVD-a nasuprot Križa i puta za Peljušićeve na zapadnom ulazu u Debeljak.
Radove na izgradnji dječjeg vrtića i vatrogasnog doma izvodi ista građevinska tvrtka, Lavčević Zadar d.o.o. Zadar.
– Redovito obilazimo gradilišta kako bi vidjeli u kojim se fazama nalaze s obzirom na situaciju pandemije korone i moram reći da smo vrlo zadovoljni. Zasad ide sve po planu, građevinski radovi odvijaju se, moglo bi se reći, po predviđenom planu. Zadarska tvrtka Lavčević sasvim se prilagodila ovoj situaciji nove bolesti, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan.


Godina demografske obnove
– Pored otežanih uvjeta poslovanja naša gradilišta, ali i svi oni započeti projekti koji su u realizaciji funkcioniraju, iako neki od njih u manjoj mjeri, naglasio je Martinac.
Posljednja godina mogla bi se nazvati godinom demografske obnove.
– Izgradili smo novi dječji vrtić u Gorici, proširili i modernizirali vrtić u Debeljaku, dok su u tijeku radovi na novom vrtiću u Sukošanu. Za predškolsko obrazovanje izdvajamo 2,2 milijuna kuna, kupili smo školski pribor učenicima osnovnih škola, itd., pohvalio se Ante Martinac, načelnik
Izgradnja Dječjeg vrtića Zlatna lučica u Sukošanu je u vrijednosti od 8.954.310 kuna bez PDV-a, odnosno 11.192.888 kuna s PDV-om, a vatrogasni dom u Debeljaku 5.228.603 kune, odnosno 6.368.074 kune s PDV-om, kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan, te je nastavio:
– Područni vrtić u Debeljaku je znatno proširen, otvoren je novi vrtić u Gorici s najvišim pedagoškim, ekološkim i energetskim standardima, što je s izgradnjom vrtića u Sukošanu i vatrogasnog doma u Debeljaku ukupna investicija od preko 22 milijuna kuna, pohvalio se Martinac.


Tlocrtna površina vrtića 1.025 m2
Treba istaknuti, Općina Sukošan je jedina lokalna samouprava u Hrvatskoj koja je na natječaju tipa operacije 7.4.1., kojeg je protekle godine u visini od milijardu kuna objavila Agencija za plaćanja, iz EU fondova dobila novac za izgradnju dječjeg vrtića i vatrogasnog doma, jednog od šest uopće u RH.
– Milijun eura ili 7,4 milijuna kuna odobreno nam je za novi dječji vrtić u Sukošanu, a 5,1 milijun za vatrogasni dom u Debeljaku, ponosno će Martinac.
Dječji vrtić Zlatna lučica u Sukošanu i područni u Debeljaku i Gorici ravnateljice Milice Ćoso ima oko 150 djece, bez polaznika male škole.
– Novi moderni dječji vrtić gradi se za slijedećih 30 do 40 godina. Od samog početka rada u vrtiću, još od 1976. godine, nikad nisu bila smještena djeca jasličke dobi a zahtjevi su brojni, rade se i jaslice za dvije skupine djece. A kako je vrtić je odgojno-obrazovna ustanova u novom prostoru imat će sve moderne uvjete za rani predškolski odgoj i obrazovanje te kurikulumski pristup kako bi se odgovorilo razvojnim potrebama hrvatskog društva, imajući u vidu i europski i svjetski kontekst, istaknuo je Martinac te se zahvalio svima koji su zaslužni za ovaj reprezentativan objekt.
Površina zemljišta iznosi oko 3.000 metara četvornih. Zgrada će biti visoka 10,5 metara, od čega će prizemlje i kat biti visoki ukupno 7,85 metara. Tlocrtna površina zgrade iznosit će čak1.025 metara četvornih. Građevinska (bruto) površina građevine iznosit će 1.136 metara četvornih, prizemlje 901.63 i kat 234.31 metara četvornih.
– Ljudi svakodnevno obilaze veliko gradilište, zgrada novog vrtića je zaista impresivna i reakcije su i više nego pozitivne i nadamo su da će i to doprinijeti »populaciji« mlađih naraštaja. Naime, jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj, poručio je Martinac.




Sigurnost žitelja općine
Vatrogasci zbog kojih u Općini Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) osjećaju sigurnost i ponos dobili su jackpot, svoj vatrogasni dom kojeg se s 90 posto financira EU sredstvima.
– Zahvaljujući dobroj i učinkovitoj suradnji Općina Sukošan je partnerski ugovor potpisala s Općinom Galovac, a nositelj projekta je DVD općine Sukošan. Prema ugovoru DVD Sv. Mihovil iz Galovca će minimalno pet godina koristiti prostor vatrogasnog doma, objašnjava Martinac.
Sukošanski vatrogasci imaju dva vozila, šumsko i navalno, a garažiraju ih u prostoru bivše Sukošanke, iza samoposluge, pekare, Ureda Turističke zajednice i Doma mladeži.
– Izgradnjom vatrogasnog doma riješit ćemo nekoliko problema odjednom, povećat ćemo preventivu i ostvariti sigurnost općinskih žitelja, turista i svih drugih koji povremeno borave na našem području. Konačan cilj je stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i učinkovito djelovanje naših vatrogasaca, zaključio je je Ane Martinac
Dobrovoljno vatrogasno društvo Općine Sukošan osnovano je prije 21 godinu, 1998. Zapovjednik DVD-a je Josip Šimić iz Debeljaka, a predsjednik Milan Ročak, također iz Debeljaka, šef vatrogasne operative HAC – ONC Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarine d.o.o
 


Bolji život


Uz izgradnju vrtića i vatrogasnog doma tu su i drugi i bitni projekti koji će osigurati bolji život općinskim žiteljima, a mladima omogućiti radna mjesta i osnivanje obitelji, reći će Martinac, naglasivši da je jedan od tih preduvjeta dječji vrtić, a drugi uvjet stabilan posao, stabilna plaća i stabilno okruženje.
– S obzirom na situaciju uzrokovanu virusom Covid-19 te zbog toga i posljedičnu gospodarsku situaciju u cijeloj zemlji i svijetu, Općina Sukošan nastavit će s realizacijom sufinanciranih i nestopiranih projekata te ćemo dati sve od sebe da kroz efikasan rad zadržati financijsku stabilnost, ali da istovremeno razvijamo i ulažemo u sve ono što je potrebno da bi naši žitelji imali uvjete za ljepši i bolji život u našoj Općini, zaključio je Ante Martinac.