Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zaposlit će preko deset teže zapošljivih žena

23.11.2020. 13:07


Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, u suradnji s prijaviteljima, pripremila je i prijavila projekte »Zaželi u Kalima«, »Otočka žena« i »Poželi i stiže ti zaželi« te će sudjelovati i u njihovoj provedbi. Angažman Agencije na ovim projektima omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekti »Zaželi u Kalima«, »Otočka žena« i »Poželi i stiže ti zaželi« prijavljeni su u okviru otvorenog trajnog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava »Zaželi-program zapošljavanja žena-faza II« koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru OP Učinkoviti ljudski potencijali.


Projekt za osnaživanje žena
– Projekti financirani kroz poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena« izravan su primjer dobre prakse kako se bespovratnim sredstvima EU-a može raditi na rješavanju socioekonomskih problema pojedinaca, ali i samih lokalnih zajednica jer zapošljavanjem nezaposlenih žena kroz projekt smanjujemo nezaposlenost te ujedno poboljšavamo kvalitetu života i skrbi uključenih korisnika osobito starijih i potrebitih. Osim toga, zahvaljujući edukaciji koja se dobije kroz projekt, a koja se upisuje u »e-radnu knjižicu«, povećava se mogućnost zapošljavanja žena nakon završetka projekta. Dakle, zapošljavaju se nezaposlene žene i poboljšava se kvaliteta života i izvaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba. Na ovaj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih sredina i otočnih mjesta, rekla nam je ravnateljica Marina Dujmović Vuković.
Provedba projekta »Poželi i stiže ti zaželi«, a koja je predstavljena u Biogradu, ukupne vrijednosti 557.080 kuna smanjit će se broj dugotrajno nezaposlenih žena koje su zbog svojih godina, niskog stupnja obrazovanja ili teritorijalne udaljenosti teže zapošljive. Ciljana skupina projekta su 6 žena koje će proći program obrazovanja i time steći teorijski i praktični dio znanja. Žene iz ciljne skupine zaposlenjem izlaze iz ranjivih skupina, značajno povećavaju mogućnosti za kvalitetniji nastavak života, za sebe i svoju obitelj te postaju aktivni članovi lokalne zajednice. Socijalizacija koja proizlazi iz projektnih aktivnosti je ključna za sve žene iz ciljne skupine, a još je značajnija za žene s otoka. Također, projektom će se unaprijediti kvaliteta života za 38 krajnjih korisnika projekta – starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Primarno se to odnosi na sprečavanje njihove socijalne isključenosti i društvene izolacije, ali i osiguranja usluga pružanja pomoći u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti u vlastitom domu, čime će se smanjiti potreba za institucionalizacijom.


Zapošljavanje žena s otoka
U organizaciji Općine Preko održana je i početna konferencija projekta »Otočka žena« vrijednog 464.300,00 kuna. Aktivnosti ovog projekta uključuju zapošljavanje 5 žena iz ciljanih skupina u svrhu potpore i podrške starijim osobama kao i osobama u nepovoljnom položaju kroz programe zapošljavanja u lokalnoj zajednici na području Zadarske županije. Ženama će se kroz obrazovanje/osposobljavanje omogućit povećanje znanja i vještina potrebnih na tržištu rada kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.
I u Kalima je u organizaciji općine održana početna konferencija projekta »Zaželi u Kalima koji je prijavljen je na Poziv »Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II« te mu je odobren iznos od 464 tisuće kuna.
Projekt se s jedne strane suočava s visokom nezaposlenošću žena niže razine obrazovanja, a s druge strane s velikom potrebom za uspostavom kvalitetne usluge pomoći u domaćinstvima starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju. Stoga, cilj projekta je zaposliti nezaposlene žene te im pružiti adekvatno certificirano obrazovanje za deficitarno zanimanje na tržištu rada.