Ekološko - zelena, problemska i biblioterapijska slikovnica »Planet Zemlja - naš dom«

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Prva tiskana slikovnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja
Temeljni cilj je osvijestiti djecu o problemu onečišćenja, o tome kakav to utjecaj na naš planet ima te kako mogu reagirati i djelovati kako bi očuvali planet Zemlju, naš jedini dom, za buduće generacije. Ma koliko se ideja izrade slikovnice na početku učinila teškom, sada nam je drago što smo dobile taj zadatak i zahvalne smo našoj urednici na poticaju, kazala je Pavić
Nikolina Matić i Katarina Pavić, autorice slikovnice, s profesoricom Jelenom Alfirević

Prva tiskana slikovnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru »Planet Zemlja - naš dom« predstavljena je u Gradskoj knjižnici u Zadru u organizaciji Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja, Studentskog zbora i Gradske knjižnice Zadar.
Autorice slikovnice studentice su V. godine učiteljskog studija, buduće učiteljice, Nikolina Matić i Katarina Pavić, a slikovnica je nastala u akademskoj godini 2019./2020. u okviru kolegija Medijska kultura pod mentorstvom Jelene Alfirević, profesorice hrvatskog jezika i književnosti, koja je ujedno i glavna urednica slikovnice.

Kritika nebrige za prirodu

U covid vremenima, kada brojni znanstvenici diljem svijeta govore o klimatskim promjenama ističući povezanost razvitka koronavirusa i nebrige o okolišu, ove studentice ilustrirale su i napisale slikovnicu koja izravno kritizira globalno onečišćenje planeta Zemlje zbog nebrige ljudi za prirodu. Osim toga, ova prva tiskana slikovnica Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru vrijedan je prilog autorica, studentica Matić i Pavić hrvatskoj dječjoj književnosti, istaknula je profesorica urednica Jelena Alfirević, koja je predstavila slikovnicu.
- U vrijeme kada Greta Thunberg, djevojčica iz Švedske, ekološka aktivistkinja (rođ. 2003. godine) ispunjava sadržaje medija, aktualizirajući društvenu zbilju, ove vrijedne studentice napisale su slikovnicu koja se može znanstvenoteorijski klasificirati kako ekološka, tzv. zelena slikovnica, a ujedno problemsko-biblioterapijska slikovnica, jer potiče rješavanje problema. Naime, Caroline Shrodes definirala je 1949. biblioterapiju kao »proces dinamične interakcije između osobnosti čitatelja i literature kao psihološkog područja koje se može koristiti za osobni razvoj i rast«, na što potiče i slikovnica Planet Zemlja - naš dom, s naglaskom na ideju o promjeni mišljenja i ponašanja pojedinaca (u ovom slučaju važnosti zaštite prirodnih bogatstava), kazala je Alfirević.

Očuvati Zemlju za buduće generacije

Katarina Pavić je govorila o samim početcima izrade slikovnice, kao zadatku koji im je zadala i na koji ih je potaknula profesorica Alfirević na sveučilišnom kolegiju Medijska kultura, a osvrnula se i na ilustracije te objasnila proces izrade.
- Ideja slikovnice potaknuta je prvim oblikovanim životinjskim likom, personificiranom ljutom guskom koja, osim mimika u akvarelskoj tehnici, dobiva glas i osjećaje zbog ljudske nebrige o okolišu. Glas dobivaju i polarni medvjed, lisica, sova i drugi, a glavni likovi - protagonisti su djeca, Matilda i Josip. Pojavljuju se i fantastični elementi, kao posjet djece planetu Malog princa, Asteroidu B 612. Temeljni cilj je osvijestiti djecu o problemu onečišćenja, o tome kakav to utjecaj na naš planet ima te kako oni mogu reagirati i djelovati kako bi očuvali planet Zemlju, naš jedini dom, za buduće generacije. Ma koliko se ideja izrade slikovnice na početku učinila teškom, sada nam je drago što smo dobile taj zadatak i zahvalne smo našoj urednici na poticaju, kazala je Pavić.

Instagram i društvene mreže

- Na domišljat način u slikovnici su problematizirane i društvene mreže, kao npr. Instagram, vrlo popularan među mlađim generacijama. Mladi puno vremena provode na virtualnim platformama te smo nerijetko svjedoci kako su Internet i društvene mreže često sinonimi za nešto negativno, no u ovoj slikovnici prikazani su pozitivni aspekti društvenih mreža gdje Instagram itekako može biti koristan, ako ga koristimo imajući na umu medijsku pismenost, istaknula je Nikolina Matić.
Potom su studentice pročitale slikovnicu s nadom da će u normalnim društvenim uvjetima, po završetku pandemije, u publici sjediti i veće grupe vrtićke i školske djece, slušajući o važnosti zaštite planeta Zemlje, potaknuti slikopričom. Ove buduće učiteljice svojim snažnim kritičkim glasom poručuju djeci, u cesarićevskoj maniri važnosti malene kapi u slapu.
»Djeco draga, nemoguće je promijeniti cijeli svijet, ali moguće je mijenjati sebe. Svojim primjerom možete poticati druge da se mijenjaju i budu bolji. Ne krivi druge, budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu!«, istaknuto je kao poticaj usvajanja temeljnih odgojno-obrazovnih humanističkih vrijednosti, zbog čega slikovnica ima univerzalnu funkciju. Predstavljanje je bilo popraćeno prigodnim glazbenim dionicama koje je odsvirao Vice Viduka, dok je program moderirala Petra Kurilić, također studentica učiteljskog studija.

Opomena važnosti očuvanja prirode

Urednica Jelena Alfirević zaključila je kako ne skriva oduševljenje i ponos što su Nikolina Matić i Katarina Pavić upravo njezine studentice i što su autorice prve tiskane slikovnice Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru, što nikako nije malen uspjeh, ni za učiteljski odjel, ni za Sveučilište!
- Neka poruke večeras izrečene u slikovnici »Planet Zemlja ‒ naš dom« još dugo - kao opomena važnosti očuvanja prirode i vrijednosti malih stvari, žive na zadarskim ulicama i u našim srcima, pronoseći ljepotu prirode i ljepotu života, kakvu samo dječja srca istinski znaju prepoznati. Zato nam svima želim da češće gledamo svijet iskrenim i dobronamjernim očima djeteta, očima Matilde i Josipa iz ove prve slikovnice Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Zadru, zaključila je Alfirević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno