Ivan i Ana Tomljanović utkali brojne zadarske povijesne znamenitosti i simbole

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U Gradskoj straži otvorena izložba tapiserija u povodu Dana grada
Autor: 
Ovom prilikom pozdravljamo gospođu Anu i još jednom zahvaljujemo na donaciji. Imamo 38 različitih unikatnih tapiserija. Radimo na tome da u zgradi Muzeja grada priredimo stalni postav u kojem bismo izložili sve tapiserije i umjetnička djela koja su nam Ivan i Ana Tomljanović darovali, zaključila je Peroš
Vedran SITNICA
Glavna karakteristika djela kršćanske tematike je ujedinjenje likovnih elemenata

Izložba tapiserija Drevni grad Zadar otvorena je jučer u Etnološkom odjelu Narodnog muzeja Zadar.
Izložba je organizirana u sklopu programa Narodnog muzeja Zadar i u čast Dana grada Zadra, blagdana Sv. Krševana i Krševanovih dana kršćanske kulture.

Motivi grada

Naime, umjetnici Ivan i Ana Tomljanović Narodnom muzeju Zadar 2016. godine su darovali vrijednu donaciju tapiserija koja je uz druge njihove radove na području primijenjenih umjetnosti tkanja i tapiserija oformljena u zbirku Tkanja i Tapiserija Ivana i Ane Tomljanović. Ovim izložbenim ciklusom od četiriju izložbi vezanih uz četiri cjeline njihovog rada u umjetničkoj tapiseriji, u prostoru Etnološkog odjela NMZ daje se mogućnost javnosti da se upozna s njihovim izuzetnim umjetničkim opusom od 38 tapiserija u mediju umjetničke tapiserije. Prvom izložbom pod nazivom Velebitika u travnju 2021. predstavljena je prva tematska cjelina od sedam tapiserija inspirirana velebitskom prirodom.
- Tapiserije su predstavljale prirodu Velebita, a sada, u čast Dana grada Zadra i blagdana Sv. Krševana, predstavljamo i tematsku cjelinu vezanu za grad Zadar i gdje najbolje vidimo zajednički rad umjetnika Ivana i Ane Tomljanović. Izložbom tapiserija Drevni grad Zadar predstavljamo tapiserije druge i treće tematske cjeline, odnosno osam tapiserija: Drevni grad Zadar (vel. 242 x 340 cm, 1979.), nazvan i Iadera Christiana-Kršćanski Zadar i tapiseriju Grad Zadar (vel. 130 x 175 cm, 2005.) koje pripadaju u tematsku cjelinu Realizam kao polazište u oblikovanju motiva grada. Motivi grada prikazani su pojednostavljeno, no figuracija je i dalje prisutna. Ravnoteža kompozicija postignuta je ravnomjernim i pravilnim izmjenjivanjem ploha odnosno ponavljanjem kontrastnih tonaliteta svjetla i tame, objasnila je kustosica Marija Šarić Ban.

Stilizirana plošna interpretacija

Kako je istaknula Šarić Ban, formatom najveća i sadržajem najkompleksnija je tapiserija Drevni grad Zadar - Iadera Christiana nastala 1979. godine. Tapiserija predstavlja grad Zadar na način srednjovjekovnih drvoreza ili renesansnih bakroreza, u stiliziranoj plošnoj interpretaciji u kojoj su u kadrovima prikazane brojne znamenite zadarske povijesne zgrade, crkvene fasade i zvonici.
- Cijeli kompleks je zatvoren u čvrstu cjelinu vijencem gradskih bedema i istaknutih bastiona. Unutar gradskog tkiva interpolirani su brojni slikovni elementi koji karakteriziraju pojedine lokalitete kao što je škrinja sv. Šimuna, heraldički lik sv. Krševana i drugi prizori, kazala je Šarić Ban.
Tapiserije Sveti Krševan (97 x 123 cm, 2012.), sv. Krševan – Grb grada Zadra (100 x 120 cm, 1993.), sv. Mihovil (130 x 90 cm, 2 000.), Zadarski triptih (130 x 200 cm, 2 000.), Brod u oluji (132 x 195 cm, 1999.) i Rođenje Kristovo (100 x 124 cm 1997.) pripadaju cjelini Kršćanske tematike.
- Glavna karakteristika djela kršćanske tematike je ujedinjenje likovnih elemenata, oblika, tj. ploha u odnosu na obrisne linije, tonove i perspektivu u jedinstvene cjeline. Jedinstvo je ostvareno njihovim skladnim odnosom, kao i odnosom likovnih elemenata s kompozicijskim načelima. Tapiserije Sv. Krševan i Sv. Mihovil riješene su vrlo jednostavno u duhu medijevalne heraldike, linearno s naznačenim tonskim prijelazima. Slično je interpretiran i prizor Brod u oluji koji je preuzet s bočnog reljefa na škrinji sv. Šimuna, prikazan realistično, srebrnosivim tonalitetima prirodne vune, tumačila je Šarić Ban te pozdravila Anu Tomljanović zahvalivši joj na, kako je naglasila, unikatnoj umjetničkoj donaciji.

Suvremeno u klasičnoj izvedbi

Dakle, tapiserije iz donacije Tomljanović od posebnog su značaja u recentnoj zadarskoj, ali i hrvatskoj likovnoj produkciji. Interpretacija sakralne tematike grada Zadra na suvremen način, a opet u klasičnoj izvedbi, plod je dugogodišnjeg iskustva i predanog rada dvoje umjetnika, supružnika Ivana i Ane Tomljanović. Tapiserije iz donacije Tomljanović predstavljaju unutar nacionalne baštine neizmjeran kulturno-umjetnički doprinos.
Izložbeni privremeni postav Drevni grad Zadar moći će se pogledati do 30. ožujka 2022. godine, kad će ga zamijeniti izložba tapiserija iz zadnjeg ciklusa Portreti. Izložbeni ciklusi će se na ovaj način održavati u kontinuitetu sve do realizacije stalnog izložbenog postava Donacije tapiserija Ivana i Ane Tomljanović.
Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar istaknula je da im je velika čast i zadovoljstvo što su mogli prirediti ovakvu izložbu u čast rođendana grada Zadra zahvaljujući velikoj donaciji Ivana i Ane Tomljanović.
- Ovom prilikom pozdravljamo gospođu Anu i još jednom zahvaljujemo na donaciji. Imamo 38 različitih unikatnih tapiserija tako da naši građani i posjetitelji mogu uvijek iznova pronaći neki svoj doživljaj i susret s drugom temom. Radimo na tome da u zgradi Muzeja grada priredimo stalni postav u kojem bismo izložili sve tapiserije i umjetnička djela koja su nam Ivan i Ana Tomljanović darovali, zaključila je Peroš.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno