Joško Skoblar: Spašavanje unesrećenih Kubanaca je najprije čin ljudskosti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Kapetan iz Privlake o događaju u Meksičkom zaljevu
Autor: 
Iako je tim na brodici za spašavanje bio u pripravnosti, na koncu sam se uspio manevrom približiti unesrećenima na nekoliko desetaka metara. Dobacili smo im kolutove i privukli ih do brodske skale preko koje smo ih ukrcali na brod. Od trenutka kada su uočeni, za sat vremena bili su na našem brodu, priča kapetan Joško Skoblar
Joško SKOBLAR
Ponosna posada broda Dakota Strength

Kapetan Joško Skoblar iz Privlake, koji je sa svojom posadom spasio dvoje unesrećenih Kubanaca u Meksičkom zaljevu, ispričao nam je priču o hrabrosti i, kako on ističe, obvezi svakog pomorca.

«Puka slučajnost da smo ih opazili«

- Plovim na brodu Dakota Strength, tankeru za prijevoz sirove nafte. Brod je bio na putu iz Philadelphije za Meksiko gdje smo ukrcali teret. Na poziciji od 100 Nm sjeveroistočno od poluotoka Yucatan, u 09:30 sati po lokalnom vremenu, u moru su opažene osobe koje plutaju. U trenutku kad smo ih ugledali, već su bili bočno od nas samo nekoliko stotina metara. Takav objekt u moru iznimno je teško opaziti. Osobe su se držale samo za dva plastična kanistra i komade drveta, koje nije moguće detektirati radarom, već samo vizualno. Mogu reći da je samo puka slučajnost da smo ih opazili. Vjerojatnost da smo ih uočili jednaka je vjerojatnosti za dobiti na lutriji, prepričava Skoblar.
Kako nastavlja, časnik straže ga je obavijestio i odmah se uputio na zapovjedni most, ali u trenutku dolaska bili su izgubljeni iz vidokruga.
- Posada je odmah alarmirana, označena je pozicija opažanja na elektronskoj karti te sam inicirao operaciju spašavanja. Počeo sam okretati brod, pripremljen je čamac za spašavanje i postavljena je dodatna straža na mostu. Tim za prvu pomoć bio je u pripravnosti. Iako je tim na brodici za spašavanje bio u pripravnosti, na koncu sam se uspio manevrom približiti unesrećenima na nekoliko desetaka metara. Dobacili smo im kolutove i privukli ih do brodske skale preko koje smo ih ukrcali na brod. Od trenutka kada su uočeni, za sat vremena bili su na našem brodu, govori Skoblar i dodaje da su dvojica Kubanaca bila u prilično lošem stanju.

Kubance preuzela meksička Obalna straža

Naime, unesrećeni Kubanci krenuli su iz Kube za Cancun u Meksiku kada je njihov brod potopilo nevrijeme.
- Kasnije smo saznali da je na brodu u trenutku nesreće bilo osam osoba, no ostala šestorica nisu preživjeli. Preživjela dva Kubanca u moru su provela čak šest dana, nošeni Golfskom strujom koja je dosta topla u tom području. More je bilo na temperaturi od oko 28 stupnjeva Celzijevih te su unesrećeni Kubanci uspjeli preživjeti. Kasnije sam uspostavio kontakt sa MRCC Meksiko (Maritime Rescue Coordination Centre) te sam dogovorio prihvat unesrećenih na patrolni brod meksičke Obalne straže Oceanica Vera Cruz. Unesrećeni su prebačeni na patrolni brod u 22:00 sata po lokalnom vremenu istog dana, nakon čega smo mi nastavili putovanje prema ukrcajnoj luci, saznajemo od Skoblara.
Na koncu, u trenutku kad su se iskrcali s njihovog broda već su se dobro oporavili te su mogli samostalno hodati.
Skoblara, kaže on, nije bilo strah, a i u tom trenutku nije ni razmišljao puno o tome.
- Ta operacija nije bila nešto opasna, vrijeme je bilo dosta dobro. Ali svakako, ne možemo to gledati kad treba nekome život spasiti, dodaje on.
Kubanci su, razumije se, jako zahvalni i sretni, a Skoblar naglašava da ga na takav čin obvezuju i kodeks i ljudskost i, naravno, opet bi učinio isto.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)