Omotnica i prigodni poštanski žig za 150. rođendan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Uz 150. obljetnicu Gradske glazbe Zadar
Spomen-omotnica je ukrašena znakom Gradske glazbe Zadar te poštanskom markom serije Hrvatski turizam koja prikazuje Morske orgulje, preko koje je otisnut je prigodni poštanski žig. Poštansku marku je prema fotografiji Stjepana Suraća dizajnirala zadarska dizajnerica Ljubica Marčetić-Marinović
Marin GOSPIĆ
Ove godine Gradska glazba Zadar obilježava 150 godina postojanja

Ove godine Gradska glazba Zadar obilježava 150 godina postojanja. Tim je povodom u Kneževoj palači priređena izložba starih slika i instrumenata te dio bogatog arhiva Gradske glazbe, stvaranog proteklih 150 godina. Osim toga održan je i veliki defile i zajednički koncert s brojnim gostima u palači Cedulin. No, ovaj značajan događaj obilježen je i na osebujan poštansko-filatelistički način. Hrvatsko filatelističko društvo Zadar, u suradnji s Gradskom glazbom Zadar, odlučilo je ovaj događaj obilježiti prigodnom omotnicom i prigodnim poštanskim žigom koji će biti u uporabi na Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana, 24. studenoga 2021. godine u pošti 23000 (na Relji). Žig će se otisnuti na mnoge poštanske pošiljke te će tako informacija o ovoj značajnoj obljetnici za naš grad poštom dospjeti u mnoge domove, tvrtke i ustanove diljem Hrvatske.

Poštansko-filatelistički suvenir

Spomen-omotnica je ukrašena znakom Gradske glazbe Zadar te poštanskom markom serije Hrvatski turizam koja prikazuje Morske orgulje, preko koje je otisnut je prigodni poštanski žig. Poštansku marku je prema fotografiji Stjepana Suraća dizajnirala zadarska dizajnerica Ljubica Marčetić-Marinović. Autor idejnog rješenja prigodne omotnice i prigodnog poštanskog žiga je Igor Černigoj. Gradskoj glazbi Zadar namijenjeno je 100 komada spomen-omotnica koje će koristiti kao poštansko-filatelistički suvenir te za slanje poslovne pošte.
Prigodni poštanski žig je službeni poštanski žig čiju izradu i uporabu odobrava Hrvatska pošta. Karakterizira ga to što se u njemu uvijek nalazi prigodni tekst, crtež, logotip i slično, i to ga razlikuje od običnog dnevnog žiga koji se svakodnevno može vidjeti na poštanskim pošiljkama. Kod kreiranja žiga valja voditi računa o njegovoj grafičkoj dotjeranosti uz puno poštivanje svih elemenata poštanskog žiga propisanih pravilima Hrvatske pošte. Žig će nakon uporabe završiti u Poštanskom muzeju u Zagrebu gdje će se čuvati kao trajni poštanski dokument.

Statut iz 1889. godine

Gradska glazba Zadar osnovana je 1871. godine na prijedlog zadarskog posjednika Josipa Perlinija. Prvi predsjednik društva bio je Josip Perlini, a prvi dirigent Aleksandar Dionisi. U Statutu iz 1889. godine propisani su ciljevi gradske glazbe, način odijevanja, oznake, dužnosti i prava glazbenika, kaznene mjere i prijam novih članova. Gradska glazba djelovala je u duhu propisa i uvijek je bila pod brižnom paskom općinske uprave. Nakon Drugog svjetskog rata glazbenici pod vodstvom dirigenta Josipa Kreiza, u suradnji s tadašnjom Vojnom glazbom, nastupaju u raznim prigodama, dok je neko vrijeme brigu o gradskoj glazbi vodilo poduzeće Bagat. Od 1950. gradskom glazbom dirigira Alfons Svoboda.
Od 1959. Gradska glazba Zadar postaje samostalna ustanova te 1966. dobiva Nagradu grada Zadra. Od 1981. do 1994. gradsku glazbu vodi maestro Jožef Mesaroš. Za vrijeme Domovinskog rata Gradska glazba stavila se na raspolaganje 112. brigadi HV-a te je izvršavala protokolarne obveze. Od 1996. orkestrom su ravnali Marin Čović, Tomislav Košta, Dražen Habuš, a danas orkestar vodi Marino Perović. Orkestar nastupa u Zadru i županiji, priređuju se promenadni nastupi, budnice i prigodni koncerti.

Igor ČERNIGOJ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)