Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

30 milijuna kuna za socijalnu skrb i zdravstvo

Autor:

22.12.2008. 23:00
30 milijuna kuna za socijalnu skrb i zdravstvo

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Grad Zadar u sljedećoj će godini pomoći financiranje rada brojnih udruga i ustanova. Tako je, primjerice, najavljeno i formiranje još jednog tima Hitne medicinske pomoći koji bi osigurao još bolju i efikasniju pomoć u hitnim slučajevima
Završetak izgradnje Centra Mocire, povećanja naknade za novorođenčad te izrada projektne dokumentacije i izgradnje spomenika domovinskoj pobjedi, kao i financiranje brojnih udruga, samo su neki od brojnih projekata zbog kojih se planirana sredstva za 2009. godinu iz Programa za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Zadra povećavaju za gotovo pet milijuna kuna u odnosu na proračunska sredstva iz protekle godine i iznose 29,809.000 kuna.
Ovim sredstvima će se obuhvatiti brojni socijalni i zdravstveni projekti pa bi tako do kraja sljedeće godine, između ostalog, trebao biti izgrađen Centar za odgoj, obrazovanje, smještaj i rehabilitaciju za djecu s teškoćama u razvoju – Centar Mocire u kojem bi nekoliko stotina djece imalo svu potrebnu skrb.
U sklopu ovog centra koji se gradi na području Mocira trebao bi biti izgrađen dječji vrtić i osnovna škola za djecu s teškoćama u razvoju, stacionar za osobe s težom mentalnom retardacijom i zaštitne radionice prilagođene osobama s posebnim potrebama sa svim pratećim sadržajima.
Još jedna zanimljivost za koju će Grad Zadar izdvojiti novce je i financiranje dobivanja dokumentacije za izgradnju Doma za umirovljenike na otoku Olibu.
– Inicijator ovog projekta je jedan Olibljanin koji već dugo živi u New Yorku i koji je odlučio svojih 600.000 dolara uložiti u izgradnju doma za umirovljenike na svom rodnom otoku Olibu, rekao nam je Mario Pešut, pročelnik Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra. On je ispričao da su brojni Olibljani, koji žive u New Yorku i članovi su udruge Sv. Krševan, izrazili želju za povratkom na svoj rodni otok. Izgradnjom ovog doma ta bi im se želja i ostvarila. Od Pešuta smo saznali kako bi im Zadarska nadbiskupija trebala pomoći darovanjem jednog građevinskog zemljišta, a Grada Zadar će pomoći oko rješavanja dokumentacije.
Pored ovih projekata Grad Zadar pomoći će financiranje rada brojnih udruga i ustanova. Tako je, primjerice, najavljeno i formiranje još jednog tima Hitne medicinske pomoći koji bi osigurao još bolju i efikasniju pomoć u hitnim slučajevima.
Programom je obuhvaćeno i financiranje subvencija smještaja djece u jaslicama i vrtićima, subvencije u gradskom prijevozu, program zaštite životnog standarda, poboljšanje kvalitete života osoba starije životne dobi, socijalna zaštita obitelji, brojni programi zdravstvene zaštite među kojima su i ispitivanje ispravnosti hrane te briseva ruku i predmeta u dječjim vrtićima, kao i prevencija rizika nastanka bolesti cirkulacijskog sustava. Također će se financirati rad udruga građana i ustanova s područja socijalne skrbi, zaštita djece s teškoćama u razvoju, pomoć osobama s invaliditetom, pomoć javnim zdravstvenim ustanovama i borba protiv bolesti ovisnosti. Osim toga planirana je izgradnja skloništa za napuštene pse i mačke.