Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čitateljima Zadarskog božićna singlica Matea Jovića

Autor: Krešimir Bukvić

22.12.2008. 23:00
Čitateljima Zadarskog božićna singlica Matea Jovića


Uz sutrašnje Božićno izdanje Zadarskog lista svi čitatelji na dar dobivaju i prigodni CD singl «Dođi Božiću» zadarskog pjevača Matea Jovića. Dvadesetdvogodišnji Mateo sam se dosjetio obilježiti najveći kršćanski blagdan na ovaj način, pokloniti čitateljima Zadarskog singl, kompletno autorsko djelo za koje potpisuje glazbu, stihove i aranžman. Kaže da do projekta ne bi došlo da njegovu ideju nisu podržali Božo Jusup, Frane Skoblar i Ante Barić, te tvrtke Tankerska plovidba, Tankerkomerc i Turisthotel.
– Do suradnje je došlo preko nekih mojih prijatelja. Došao sam na ideju otpjevati jednu prigodnu božićnu pjesmu i darovati ju čitateljima Zadarskog lista. Nazvao sam u redakciju, uprava je to prihvatila na moje veliko oduševljenje i pripreme su otpočele. CD izdajemo u privatnoj nakladi, izradit će ga tvrtka Porat, a sniman je i miksan u Medija mix studiju u Zadru, naglašava Mateo.
Mateo Jović pjevanjem se počeo baviti još od malena, takoreći od vrtića. Kaže da se doma pjevalo, pa je najlogičnije bilo da se i on sam počne baviti glazbom.
-I majka i otac su mi pjevali, oni su bili moji prvi glazbeni uzori. Kasnije su ih zamijenili Abba, Pink Floyd, Eric Clapton i još neki. Imao sam svoje uzore i među klasičnim glazbenicima, Lucianom Pavarottijem i Karajanom, njihova mi se glazba oduvijek sviđala. Upisao sam stoga upisao srednju glazbenu školu, a nakon nje i Muzičku akademiju gdje sam diplomirao solo pjevanje, dodaje Mateo.
Usporedno sa školovanjem Mateo se okušao i u javnim nastupima, najčešće s klasičnim repertoarom, no bilo je prilike i s neklasičnim repertoarom, uglavnom u pijano barovima. Ističe kako je uvijek kombinirao klasično obrazovanje i skladanje svoje vrste glazbe. Stoga i ovaj CD.
– Glazbu koju stvaram bi nazvao popularnom glazbom uz dosta elemenata klasike. Imam gotovo već pripremljen cijeli materijal za prvi album kao i knjigu poezije, a nastojim skladati i filmsku glazbu. Sve su to braća i sestre, sve ono što radim, sve je to usko povezano. Za zbirku poezije napisao već gotovo stotinjak pjesama. Sada me zanima poezija, proza mi je za sada još neadekvatna osjećajima koje proživljavam, kroz jezgrovit izričaj najbolje uspijevam izraziti ono što želim, objašnjava Mateo. Budućnost ga ne plaši, svjestan je da klasika teže pronalazi put do slušatelja, no zna da je svaki put trnovit, svatko ima svoj križ.
– Tržište jest zasičeno, no mislim da nije nikada rečeno sve i ako je rečeno, nije na isti način. Ja mogu reći volim te na način na koji to ne može reći netko drugi, a isti taj netko drugi će reći to onako kako ja ne mogu. Klasika se zove klasika upravo zato jer je uvijek moderna, na njoj počivaju svi ostali žanrovi i ne vidim razloga zašto se ne bi slušala s radošću, pogotovo ako je prilagođena nekim modernijim aražmanom, modernizirana, uvjeren je Mateo.
Njegov put stoga počinje u Zadru, prvim singlom, prvom etapom na putu kojim je krenuo. Kako nam priznaje, u početku će svoje djelovanje usmjeriti na veće centre, gdje je više ljudi, veća potražnja. Spot za sada ne namjerava snimati.
-U ovoj situaciji snimanje spota bilo bi nepotrebno i neralno. Kako sam ja anoniman, za spot nema nikakve potrebe, i CD će biti sasvim dovoljan. Moja pjesma ima jedan vjerski predznak, ne samo svojim riječima već i zbog činjenice da se dijeli čitateljima, ne kupuje se, a Božić je najradosniji i najvesliji uz glazbu, zaključuje Mateo.
Mladog baritona, osim putem Zadarskog lista, moći ćemo čuti i uživo, večeras na Božićnom koncertu u Gradskoj loži u 19 sati.