Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Darovano šestero djece stradale od mina

Autor: Velimir Brkić

22.12.2008. 23:00
Darovano šestero djece stradale od mina

Foto: Velimir BRKIĆ



Cijeli mjesec prosinac pun je lijepih prigoda, vrijeme međusobnog ljudskog darivanja. U povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, Zadarska županija tradicionalno organizira susret s djecom stradalom od minsko-eksplozivnih sredstava. Zadarski župan Stipe Zrilić i dožupan Josip Miletić sa suradnicima te predstavnici Erste & Steiermärkische Bank dd Zadar, direktorica bankine filijale Kalelarga Goranka Štrmelj i osobni bankar Danijela Rašin Sladić, posjetilo je petoro mladih Škabrnjana i Antu Karduma iz Zadra. Tom je prigodom Županija svakom djetetu darovala novčani iznos od 4.000 kuna, a Erste banka po 2.000 kuna.
Da je vratiti nekome osmijeh na lice u predbožićno vrijeme dobar način pripreme za slavljenje Božića već godinama dokazuje Zadarska županija, ove godine u pratnji Erste & Steiermärkische Bank d.d., a prijašnjih s Privrednom bankom, OTP bankom i drugima. Novčane donacije na štednim knjižicama Erste banke uručene su Frani Ivkoviću, Kati Ivković, Romani Škara, Ana Mariji Škara, Antoniju Gurlici i Anti Kardumu.
Svečanost dodjele i druženje održali su se u prostorijama Općine Škabrnja. Domaćin svečanosti bio je načelnik Nediljko Bubnjar. Prema riječima župana, ovoj akciji osnovna je namjera pomoći nastradaloj djeci čiji su troškovi liječenja vrlo visoki. Direktorica Štrmelj je podsjetila da u blagdansko vrijeme ovakva akcija ima posebnu težinu i važnost te se zahvala organizatorima što su omogućili da banka postane dio ove hvalevrijedne akcije.
Župan je najavio kako će se ova tradicionalna akcija nastaviti i u 2009. godini, a isto su potvrdili i predstavnici Erste banke koja se aktivno uključila u pružanje pomoći najmlađim žrtvama mina.
Od 1991. godine na zadarskom području smrtno je stradala 91 osoba, teško je ozljeđeno 146 a lakše 27 osoba u 180 minska incidenta. Trenutno u Zadarskoj županiji ima još 70,6 kilometara četvornih minsko sumnjivih područja i 1.440 postavljenih tabli upozorenja. Tijekom ove godine iz MSP-a isključeno je 2,3 kilometara četvornih, dok se trenutno ugovara ili se započinje sa razminiranjem još dva kilometara četvrtih, naglasio je župan Zrilić dodajući kako trenutno minskih sumnjivih površina u Općini Škabrnji ima 731.415 metara četvornih.
Inače u škabrnjskim “poljima smrti” do sad je od mina poginulo osam ljudi, od toga šest mještana (Drago Bilaver, Milan Ivković, Milovan Karlić, Ljubo Bilaver, Nediljko Ivković, Ante Klarić), jedan pirotehničar i jedan pastir iz Nadina. Ozlijeđeno je 16 ljudi, od toga šestero djece – Frane, Kate, Romana, Ana Marija, Antonio i Jure.