Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djed Božićnjak na Bokanjac doputovao vlakom punim darova

Autor:

22.12.2008. 23:00
Djed Božićnjak na Bokanjac doputovao vlakom punim darova

Foto: Sebastian GOVORČIN



Ovo je prije svega događaj namijenjen djeci, a želja nam je priuštiti im pravi božićni ugođaj te im osim onog materijalnog približiti prave čari Božića, kazao je predsjednik Udruge BIK Enio Meštrović, napomenuvši kako su ipak svjesni da najmlađe upravo božićni darovi najviše vesele
U povodu nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, bokanjačka Udruga BIK u suradnji s Mjesnim društvom Bokanjac i Mjesnim odborom Bokanjac u nedjelju je organizirala tradicionalnu “Božićnu priču”. Riječ je, naime, o ugodnom druženju, prožetom toplim blagdanskim ugođajem, koji je na Trgu sv. Šimuna i Tadije u Bokanjcu održan već jedanaestu godinu zaredom. Razlog je to zbog kojeg je ovaj bokanjački trg prošle nedjelje bio prepun zadarskih mališana. Atmosferu je dodatno upotpunio i prigodno osvijetljen zvonik crkve, ali i prekrasno božićno drvo koje je velikim, okruglim svjetiljkama različitih boja stvorilo pravi čarobni Božić na Bokanjcu.
Dogodine ponovno u kočiji
Najljepše božićne pjesme dopirale su iz velikih zvučnika, a ravnodušnima nisu ostavile baš nikoga pa je bilo puno onih koji su, osobito razdragani mališani, rado pjevušili poznate božićne stihove. Da je ovaj događaj dosegao uistinu široke razmjere dokazao je i prekrasni vatromet koji je nebo iznad Bokanjca učinio zaista čarobnim, a u srcima svih mališana i njihovih roditelja probudio ljubav i radost zbog nadolazećih blagdana. Kako pojašnjava Enio Meštrović, predsjednik Udruge BIK, posljednjih deset godina, djecu je uveseljavao i darivao Djed Božićnjak koji ih je posjećivao u kočiji s konjem. No, s obzirom da je konj uginuo, ove godine Djed je prvi put doputovao u svom božićnom vlakiću.
– Djed Božićnjak je već jedanaest godina Bokanjanin Tome Mrkić, a ove godine će prvi put doću u vlakiću jer, iako imamo dva nova konja, još uvijek su mladi i nismo ih mogli pripremiti na vožnju. No iduće godine Djed će ponovno doći u kočiji. Ovo je naš tradicionalni događaj koji svake godine obilježavamo posljednju nedjelju prije Božića, a koji je u početku bio samo bokanjački, no ubrzo se proširio na cijeli grad, kazao je Meštrović, pojasnivši kako su ovaj dan željno iščekivali mnogi mali Zadrani, kojima su roditelji kupili božićne darove te ih predali Djedu koji ih je potom svakom mališanu pojedinačno uručio, pretvorivši tako ovo darivanje u za njih nezaboravan doživljaj.
Pjesme za Djedicu
– Mi zaista često organiziramo različite aktivnosti, a ovo je samo jedna u nizu. Ovo je prije svega događaj namijenjen djeci, a želja nam je priuštiti im pravi božićni ugođaj te im osim onog materijalnog približiti prave čari Božića, kazao je Meštrović, napomenuvši kako su ipak svjesni da najmlađe upravo božićni darovi najviše vesele pa su za one mališane čiji su roditelji siromašniji i nisu u mogućnosti kupiti im darove, sami prikupili sredstva i pripremili nekoliko skromnih darova koji za njih mnogo znače.
Nakon nestrpljenjem ispunjenog iščekivanja oko stola prepunog grickalica, bombona, sokova i drugih djeci najdražih slatkiša, Djed Božićnjak je u svom vlakiću konačno stigao na Trg, a dječjoj radosti nije bilo kraja.
– Preko brda i planina, preko gora i uskih putaca, uslijed velikih napora konačno sam stigao i do vas. Na pola svog dugog puta doživio sam kvar na svom prijevoznom sredstvu pa me spasio ovaj dobri vozač i povezao me do vas. Stoga i njemu zahvalite pljeskom, ispričao je Djed svoju simboličnu priču, nakog čega je od dječice izmamio i nekoliko božićnih pjesmica.
Naime, oni najhrabriji, a među kojima su bili Karla, Zara, Luka i druga dječica primili su se mikrofona te, kako bi dobili što bolje darove, za Djeda srdačno zapjevali svoje najdraže pjesmice.
Uz zvučnu podlogu svevremenskih “Zvončića” i smirujućih dječjih glasova, Djed je svakome od njih podijelio šarene darove i to upravo one koje su u svom pismu Djedu Mrazu prije nekoliko mjeseci sami poželjeli.