Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Iz zadarske podružnice umirovljena 33 zaposlenika

Autor:

22.12.2008. 23:00
Iz zadarske podružnice umirovljena 33 zaposlenika


Osnovni kriterij po kojemu se donosi odluka je da zaposlenik ispunjava barem jedan od uvjeta za mirovinu, bilo da je riječ o prijevremenoj, starosnoj ili invalidskoj mirovini, pojasnio je Jukić, napomenuvši kako su ovim programom obuhvaćene sve strukture radnika
U sklopu procesa restrukturiranja Hrvatske pošte, iz ove je tvrtke, kako je i bilo najavljeno, do sada u mirovinu otišlo ukupno 718 zaposlenika. Riječ je, naime, o broju umirovljenih na razini države, a kako doznajemo u razgovoru s Milanom Jukićem, regionalnim povjerenikom sindikata Hrvatske pošte za Dalmaciju, iz zadarske podružnice HP-a, s velikim iznosom otpremnina umirovljeno je ukupno trideset i troje zaposlenika.
Kao što je i prethodno najavljivano, sindikati su od početka podupirali ovaj prijedlog Uprave i to iz razloga jer je riječ prije svega o starijim zaposlenicima, od kojih mnogi više ne mogu pratiti nove tehnologije.
Zbrinjavanje je, naime, dogovoreno sa socijalnim partnerima, a s uvjetima odlaska su se na vrijeme upoznali te s njima se složili svi zaposlenici.
– Od ukupno 480 zaposlenika zadarske podružnice Hrvatskih pošta do sada je umirovljeno trideset i troje radnika i to po krajnje socijalnoj osnovi. Naime, osnovni kriterij po kojemu se donosi odluka je da zaposlenik ispunjava barem jedan od uvjeta za mirovinu, bilo da je riječ o prijevremenoj, starosnoj ili invalidskoj mirovini, pojasnio je Jukić, napomenuvši kako su ovim programom obuhvaćene sve strukture radnika, odnosno radnici na gotovo svim razinama hijerarhijske ljestvice.
Također je istaknuo kako su svi zaposlenici prihvatili dane im uvjete, a razlog tome su prije svega stimulirajuće otpremnine, čija visina ovisi o godinama koje su pojedinom zaposleniku preostale do zakonskog ispunjenja uvjeta za mirovinu, odnosno navršavanja 65. godine starosti.
Naime, prosječna otpremnina iznosila je 150 tisuća kuna, a Jukić, napominje kako je riječ tek o prvom krugu kontinuiranog tijeka isplate otpremnina, te da onaj idući slijedi već u ožujku 2009. godine.
– Važno je napomenuti kako ovim restrukturiranjem tvrtka neće na mjesto umirovljenih zaposlenika zapošljavati novu radnu snagu, a poslodavac je spreman s manje radnika organizirati poslovanje. Tvrtka će na taj način biti rasterećena troškova plaća radnika, a s obzirom da je u planu tehničko opremanje HP, radna snaga neće ni biti potrebna, pojasnio je napoljetku Jukić.