Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kolega obranio proračun, dvorana u Jazinama ostaje

Autor: Siniša Klarica

22.12.2008. 23:00
Kolega obranio proračun, dvorana u Jazinama ostaje

Foto: Adam VIDAS



Hram košarke u Jazinama ostaje na istom mjestu do daljnjega, jer kako kaže gradonačelnik Kolega, za sad izgradnja kazališta na istom mjestu nije prioritet
Proračun Grada Zadra u 2009. iznosit će 473,467.906,00 kn, što je za 21 milijun kuna manje od planiranog. On je socijalni, ali i ciljano gospodarski i odgovor je na trenutačnu situaciju koja predviđa tešku 2009. Tako je zadarski gradonačelnik obranio Proračun Grada Zadra. Gradska poglavarica za financije Grozdana Perić u svom je nabrajanju spomenula da se prihodi iz poreza na dohodak povećavaju 4,54 posto, gdje za osnovno školstvo povećanje iznosi 3,1, a za vatrogastvo 1,3 posto. Prihodi iz ostalih poreza povećavaju se za 19,62 posto. No stavke koje gradski proračun popunjavaju s adresa države i njenih ministarstava mora, kulture, prosvjete, fonda za energetsku učinkovitost bit će nastupajuće godine niže za 9,39 posto.
Oporba nezadovoljna
Oporba se, međutim, uhvatila podatka da proračun nije dovoljno socijalan. Ingrid Antičević Marinović iz SDP-a se uhvatila za 40 milijuna kuna prikupljenih od prodaje stanova, koji navodno leže na gradskim računima, nisu upotrebljeni za rješavanje stambenih pitanja građana Zadra. Da to nije tako, odgovorila je Grozdana Perić, rekavši da će se ta sredstva utrošiti u projekt Crvene kuće i gradnju, po novoj informaciji, oko 70-ak socijalnih stanova. Nekad je taj fond iznosio i 80 milijuna kuna, ali je, kaže Perićeva, korišten za npr. POS.
Vezano za utrošak sredstava iz proračuna oporba je napomenula da je 2008. godine došlo do smanjenja realizacije planiranih sredstava na razini od svega 40 posto. Prema riječima gradske poglavarice za graditeljstvo Nives Kozulić, razlog tomu su bili problemi s otkupom zemljišta, zbog čega je npr. kasnio projekt Put Nina. Za razliku od nekih prošlih vremena, dodao je gradonačelnik Živko Kolega, u ovim slučajevima zakon štiti pojedinca. “Istina, na toj dionici je bilo zahtjeva da zbog malog komada zemljišta potrebnog za nogostup vlasnik istog zatraži odštetu u iznosu cijene kuće plus zemljišta, a svaki spor išao je k maksimalnoj cijeni zemljišta”, naglasio je zadarski gradonačelnik.
Vezano za korištenje aktualnog proračuna, vijećnici su izglasovali izmjenu i dopunu Programa održavanja komunalne infrastrukture, gdje se poduzeću Franto za 700 metara uređenja šetališta Kolovare od Fontane do bazena treba isplatiti 3,690.000 kn. Prema riječima Ingrid Antičević Marinović, to je “modus operandi” ponašanja u kojem izabrani izvođač ponudi čak za milijun kuna nižu cijenu od najniže, a onda slijede potrebe tzv. dodatnim poslovima koje trebaju platiti građani Zadra. Prvi zadarski komunalni operativac Jure Zekanović rekao je da nije bilo nikakvih dodatnih poslova, nego da je Franto plaćen jediničnom cijenom za svoje usluge.
“To znači da je plaćen po kubiku iskopanog ili odvezenog materijala ili po metru četvornom asfaltirane površine. Na Kolovarima radi izmjene cijevi trebalo je kopati i do dubine od 4,7 m,” naglašava Zekanović. Dogradonačelnik Grgurović je odbacio tvrdnju da je gradska vlast nesposobna jer ne zna realizirati gradski novac, potkrijepivši podatkom da je od planiranih 143 milijuna kuna realizirano 120 milijuna.
Dvorana Jazine ostaje
Program javnih potreba u kulturi, sportu i socijali bio je poseban blok sjednice. Izvješće o stanju u kulturi resornog poglavara Radovana Dunatova s pohvalom su prihvatili vijećnici pozicije i opozicije. No Dunatov je najavio preoblikovanje Glazbenih večeri u Donatu, jer su koncerti dolazili u nesuglasje s manifestacijama ljetnog “šušura” koje se u isto vrijeme održavaju. No na stavki sport, Dunatov je rekao da je primijećeno da korištenje Dvorane Krešimira Ćosića na Višnjiku ne mogu pratiti mali, ali ni klubovi drugoligaškog ranga natjecanja. Stoga je odlučeno da Grad Zadar prihvati sufinanciranje bavljenja sportom djece od 5 do 15 godina i to jedan sat ujutro i jedan poslijepodne. Riječ je o 1,5 milijun kuna dotacija sportskim školama, a ne juniorima ili seniorima. Grad će sufinancirati i korištenje dvorana za suhe treninge zadarskih plivača, skakača i vaterpolista do stavljanja u funkciju zatvorenog bazena na Višnjiku. Također je naglašeno, iako to idejno rješenje Ravnica ne predviđa, da hram košarke u Jazinama ostaje na istom mjestu do daljnjega, jer kako kaže gradonačelnik Kolega, za sad izgradnja kazališta na istom mjestu nije prioritet.
Osobito zanimljiv bio je dio izlaganja pročelnika za zdravstvo i socijalnu skrb Marija Pešuta. No nešto kasnije gradonačelnik Zadra Živko Kolega na spočitavanje vijećnika SDP-a da ova vlast malo vodi računa o socijali, rekao je da Grad Zadar na svojih 430 milijuna kuna proračuna izdvaja 29 milijuna za socijalu, a jedna Rijeka na svojih milijardu kuna proračuna tek 30 milijuna kuna. Pa ipak, kaže gradonačelnik, 180 je korisnika pučke kuhinje i taj broj je u smanjivanju. Prihvaćeno je i povećanje naknade rodiljama za novorođenčad s 800 na 900 kn. Ohrabrujući trend, naglasio je Pešut, jest što je jedino u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen porast nataliteta. Između ostalih točaka dnevnog reda,  prihvaćen  jeprijedlog odluke o izradi UPU stambene zone Belafuža, gdje je Grad Zadar izvršio zamjenu zemljišta sa Zadarskom nadbiskupijom zbog izgradnje pastoralnog centra. Također su dane suglasnosti na promjene statuta zadarskih osnovnih škola.