Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odaziv donatora i volontera iznad očekivanja

Autor: Elza Radulić-Toman

22.12.2008. 23:00
Odaziv donatora i volontera iznad očekivanja


Volonteri su bili većinom studenti i učenici, ali i mnoge osobe iz javnoga života, od župana do sportaša i pojedinaca s estrade, pokazavši i tako da su voljni s potrebitima podijeliti svoj Badnjak. Očekuje se da će se i ove godine na Badnjak oko 11 sati u dvorištu Doma “Sv. Frane” vidjeti puno takvih Zadrana
Jedna od najzanimljivijih i najvrjednijih akcija ovogodišnjega Adventa u Zadru dogodit će se sutra na Badnjak. Bit će to akcija “100 božićnih ručkova za starije Zadrane”, koju drugi put organiziraju Dom za odrasle osobe “Sv. Frane” i Udruga socijalnih radnika Zadar. Podržavaju je Grad i Županija, ali i još neke gradske organizacije poput Udruženja obrtnika te Turističke zajednice grada Zadra, organizatora adventskih događanja.
Nakon što je upućen poziv za sudjelovanje, javili su se ubrzo sudionici, donatori i volonteri, kao i primatelji ove zanimljive humanitarne pomoći, koja će, kako se očekuje, proteći dobro, što se zaključuje, osim po kvalitetnim priremama i prema lanjskome iskustvu. Prva aktivistica, ravnateljica Doma “Sv. Frane” i predsjednica Udruge socijalnih radnika Maja Pletikosa potvrdila je da je odaziv čak i bolji od očekivanja pa bi akcija trebala proteći uspješno. Nije ni sumnjala u svoje sugrađane, koji su se mnogo puta iskazali kada je bila humanost u pitanju.
Podsjetimo da se ova “priča” pokrenula baš kako bi se promicalo volonterstvo u Zadru, a u letku upućenom na adrese mogućih sudionika među ostalim stoji: Željeli smo započeti zadarsku priču o volonterstvu, u kojoj su donatori oni koji imaju toliko koliko su spremni dati, volonteri oni koji žele s drugima podijeliti svoje vrijeme te primatelji oni koji s radošću primaju i jedno i drugo, znajući da je onaj koji prima spreman i dati.
Lani je u akciji sudjelovalo 40 donatora, vlasnika restorana, slastičarnica ili drugih tvrtki. Oni su bili pripremili 300 božićnih ručkova, a čak 130 volontera odnijelo je te ručkove na 120 zadarskih adresa, onima koji su svakodnevno pa i na blagdane usamljeni ili nemaju dovoljno da bi sebi priuštili pravi božićni ručak. Ručkovi su bili bogati, sastavljeni od skuhanih jela, kolača, sokova, voća. Volonteri su bili većinom studenti i učenici, ali i mnoge osobe iz javnoga života, od župana do sportaša i pojedinaca s estrade, pokazavši i tako da su voljni s potrebitima podijeliti svoj Badnjak. Očekuje se da će se i ove godine na Badnjak oko 11 sati u dvorištu Doma “Sv. Frane” vidjeti puno takvih Zadrana.