Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Grand prix Đaniju Perkušiću

Autor: Ante Vidović

22.12.2009. 23:00
Grand prix Đaniju Perkušiću

Foto: Adam VIDAS



Danas smo peti put za redom proglasili najuspješnije ribolovce u Zadru i Zadarskoj županiji koji su sudjelovali u Petom natječaju Plodova zemlje i mora, priloga Zadarskog lista. Dodjela priznanja i vrijednih nagrada održana je u auto salonu AC Mitrović, a prisustvovali su joj brojni ulgledni gosti među kojima su bili saborski zastupnik i naš nekadašnji župan Ivo Grbić, predstojnik Ureda drržavne uprave u Zadarskoj županiji Damir Valčić, načelnik Odjela za ribarstvo Lav bavčević, profesor s Agronomskog fakulteta u Zagrebu Ante Kolega.
U konkurenciji među 44 natjecatelja s ulovljenih 49 riba za Najulov 2009 . godine ocjenjivački sud u sastavu: mr.sc. Tomislav Vodopija, dr.sc. Lav Bavčević, mr.sc. Neven Bosnić, prof.dr.sci. Ante Kolega Bage, prof. Joško Gatara i urednik Plodova zemlje i mora Nedjeljko Jusup, laskavi je naslov Grand prix dodijelio Đaniju Perkušiću iz Zadra. On je za vrlo rijetku tabinju tešku 4,4 kilograma osvojio 2.444 bodova, do sada najveći broj bodova osvojenih na natječajima Plodova zemlje i mora, i pripala mu je plastična brodica vrijedna 30.000 kuna, dar Zadarskog lista.
Drugo mjesto pripalo je Zoranu Ramovu iz Sali za ulovljenu lokardu od 2,23 kg. To je do sada najveća ikada ulovljena lokarda u Sredozemnom moru. Treće mjesto osvojio je Ivica Mišković za ulov zubaca od 13,35 kg.
Titulu u kategoriji Najpothvat 2009. Ocjenjivački sud dodijelio je već spomenutom Ivici Miškoviću za zubaca od 13,35 kg jer ga je ulovio na vrlo dramatičan način, boreći se s njim punih pola sata, uloživši pritom spretnost, lukavstvo, nadnaravnu snagu i ribarsku vještinu. Uz titulu Najpothvata 2009. slavodobitniku Ivici Miškoviću pripao je i izvanbrodski motor „yamaha” od 6 KS, dar tvrtke Trofej auto d.o.o. Zadar.
Za najveće ulovljene primjerke jadranskih riba, u istom natjecanju, titule pobjednika pripadaju Ivici Miškoviću za najzubaca od 13,35 kg, Damiru Tomiću za gofa od 34 kg i Marijanu Križanu za kapitalnu oradu od 7,20 kg. Brancin od 9,60 kg donio je titulu Marijanu Soriću iz Zadra. Ante Tonći Pinčić ulovio je najveću lignju (2,40 kg), a Mišel Skroče trofejnu hobotnicu od 9,0 kg.
Kod ulovljenih zubaca drugo mjesto osvojio je Jadranko Smolajn (11,80 kilograma), treće Duško Bašić (11,25 kilograma), kod gofa Miroslav Nekić (33,1 kilograma) je drugi, Šime Luštica (29 kilograma) treć, kod orada drugi je također Marijan Križan (4,60 kilograma), a treća Davorka Volarević (0,9 kilograma). U konkurenciji branica drugi je Alen Nemarić (8,00 kilograma), a treći Milenko Maraš (7,40 kilograma). Drugo mjesto u natjecanju za najhobtnicu pripalo je Marinu Radoviću (8,80 kilograma). U konkurenciji najlignja drugi je Ante Deroko (2,10 kilograma), a treći Zlatko Lovrić – Lola (2,025 kilograma)
Ove godine prvi put se dodjeljuje i trofej Ribarsko srce kojeg je kao najuporniji natjecatelj s tri ulova (dvije kapitalne lice i orijaškog brancina) osvojio Roman Šimunković iz Karina. On je ulovio dvije lice od 28 i 18 kilograma i brancina od 6,70 kilograma.
Spomenimo kako je naših 44 ribolovaca ulovilo 388,52 kilograma. Najveća ulovljena riba je gof od 34 kilogrma, najmanja ulovljena riba je šarag 0,85 kg, a prosječna težina ulova je 6,908 kg.
– Ovo je jedna u nizu akcija Zadarskog lista koja ima za cilj popularizaciju ribolova, ali i odnosa prema moru. Mi imamo ribe u moru, imamo ribolovce koji je znaju uloviti i imamo je kome prodtai. Sve imamo, ali fali reda i to znaju najbolje ljudi koji žive od mora. Njega moraju uspostaviti zajedno oni i država, rekao je urednik priloga Plodovi zemlje i more Nedjeljko Jusup.
Pohvalno o samoj akciji izrazili su se direktor Zadarskog lista Damir Maričić, saborski zastupnik Ivo grbić, zadarski dožupan Đani Bunja. Oni su istaknuli kako u ova krizna vremena ribolov i poljoprivreda bilježe pozitivne rezultate.
– Svi ekonomski pokazatelji u Zadarskoj županiji su ove godine lošiji u odnosu na lanu osim u poljoprivredu i ribarstvu, rekao je Maričić.
Današnju feštu obogatio je pjesmom Zoran Jelenković. Bilo je ića i pića – fritula, kroštula, pet vrsta bakalara koje su pripremili izvrsni kuhari hotela Porto. Bakalar se zalijevao domaćim vinima iz podruma Šime Mitrovića, a bila su na raspolaganju i druga osvježavajuća pića.