Obrtnici najslabiji platiše

Slika korisnika admin
cistoca_fotka
Zvonko KUCELIN
Čistoća trenutačno potražuje 3,8 milijuna kuna dugova od kućanstava i gospodarstva

Pišući ovih dana o velikim dugovanjima koje potražuju zadarske komunalne tvrtke, ustvrdili smo da se većina dugova odnosi na iste dužnike, većinom se radi o istim građanima, ali i o istim adresama u gospodarstvu, posebno obrtništvu.

Dug gospodarstva

Kako je po pitanju potraživanja u Elektri ili Vodovodu, tako je i u Čistoći. Čistoća, naime, trenutačno potražuje 3,8 milijuna kuna dugova od kućanstava i gospodarstva. Direktor ove tvrtke Tomislav Ćurko napominje da se dugovi kreću u omjeru 60 gospodarstvo prema 40 posto građani. Znači gospodarstvo vodi po slabom plaćanju. Lako je objasniti zašto je tako, jer radi se o malim iznosima za odvoz otpada, pa je tako domaćinstvima lakše redovito plaćati takve račune, nego, recimo one za struju. Oko pet tisuća kućanstava u Zadru i u sedam okolnih općina te gradu Ninu, što čini područje koje pokriva ova komunalna tvrtka, trenutačno je dužno Čistoći oko 1,5 milijuna kuna. A gospodarstvo, točnije veće tvrtke su dužne čak 1,4 milijuna. Dok su samo obrtnici, odnosno 490 ovdašnjih vlasnika obrta Čistoći dužni oko 900.000 kuna. To je sve zajedno, dakle, 3,8 milijuna kuna.

Ima među ovim dugovima i onih starih i prastarih, ali ne i dospjelih u zastaru, jer se vodi puno računa da dug ne zastari. Zastara je tri godine, ali Čistoća prije isteka tolikog vremena utužuje dužnike i potom počne teći novo trogodišnje razdoblje.

Instrumenti naplate

Gotovo je nevjerojatno, ali je istinito, neki godinama ne plaćaju svoje dugove. Jednostavno se oglušuju, ali većina dužnika ipak plati nakon što ga se opomene, a najčešće to učine kada im dođe nalog o ovrsi. Toga ima sve više, ovrha ide prema žiro računima, ali ide i prema plaćama i mirovinama te prema raznim prihodima dužnika.

- Još nismo nikada proveli ovrhu nad pokretninama dužnika, premda imamo i na to pravo, nakon što takvu presudu donese sud, kazao je Tomislav Ćurko i dodao da se ubuduće neće oko toga puno premišljati, s obzirom da im dugovi rastu, a da treba i njegova tvrtka živjeti i njezinih 240 zaposlenih.

Govoreći o (ne)uspješnosti naplate potraživanja Ćurko je istaknuo da Čistoća ovako ili onako uspijeva naplatiti oko 85 posto računa kod građana. Ali ne toliko i od ugostitelja, kafića, restorana, od ponekih tvrtki, ali i ponekih općina.

On također podsjeća da je i u drugim hrvatskim sredinama, nažalost, slično, da je nelikvidnost sve veća, ali da građani ipak bolje plaćaju račune nego oni koji imaju više novaca, tvrtke, osobito obrtnici. Ćurko je, naime, predsjednik Udruženja grupacije Čistoća pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, gdje se raspravlja i ova problematika i gdje se dogovara kakve sve pravne instrumente trebaju koristiti da bi naplatili sve veće dugove.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno