Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska nadomak Uniji

22.12.2010. 23:00
Hrvatska nadomak Uniji


Povjerenik za proširenje Stefan Füle ocijenio je da Hrvatska napravila veliki napredak, te da će borba protiv korupcije ojačati političku klasu. Nije spekulirao o datumu ulaska


Tri zatvorena, šest do kraja – to je sažetak jučerašnje pristupne konferencije u Bruxellesu na kojoj je Hrvatska zaključila još tri poglavlja u pregovorima s Europskom unijom, poglavlja Okoliš, Pravda, sloboda i sigurnost te Vanjska, obrambena i sigurnosna politika. Tako se približila konačnom cilju, završetku pregovora do sredine 2011. godine, pri čemu će ključni trenutak biti sredina ožujka kada će Europska komisija ocijeniti je li Hrvatska spremna za zatvaranje pravosuđa, politički najzahtjevnijeg poglavlja u pregovorima.
Belgijski ministar vanjskih poslova Steven Vanceker, čija zemlja do kraja godine predsjedava EU-om, kazao je da se sada sa “sigurnošću može reći da je završetak pregovora na dohvatu”, dok je povjerenik za proširenje Stefan Füle ocijenio da je Hrvatska napravila veliki napredak. Napomenuo je i da Hrvatska od dana pristupanja mora biti “sto posto spremna”, ali nije želio spekulirati o mogućem datumu ulaska.
– Komisija ne želi izlaziti s datumima, jer to nije u njezinim rukama. Dopustite mi da priznam ambiciju hrvatskih vlasti da dovrši pregovore do kraja mađarskog predsjedanja i mi ćemo s naše strane u tome pomagati hrvatskim vlastima, istaknuo je Füle podsjetivši da procedura pripreme pristupnog ugovora,  potpisivanja, referenduma u Hrvatskoj, a pogotovo potvrde ugovora u članicama može trajati do 18 mjeseci. “To je najodređenije što vam mogu reći glede datuma”, kazao je Füle.
Na pitanje može li aktualna kampanja protiv korupcije destabilizirati političku scenu, Füle je uzvratio da je pogrešno smatrati da postoje dva izbora – ili učinkovito suzbijanje korupcije ili politička stabilnost.
– Najmanje što se očekuje od jedne kandidatske zemlje jest da se bori protiv korupcije na svim razinama, da osigura da nema nekažnjivosti, da se stvari ne guraju pod tepih, da sustav djeluje ne samo u istragama, nego u presudama i u njihovoj provedbi. Vidim da su hrvatski političari dovoljno zreli, da je hrvatska demokracija dovoljno jaka, da su institucije dovoljno jake ne samo da se bave korupcijom nego da se učinkovito bore protiv nje. Uvjeren sam da to neće oslabiti, nego ojačati političku klasu, poručio je Füle. Hrvatski ministar Gordan Jandroković ocijenio je da slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera, kao i svi drugi slučajevi povezani s korupcijom, “pokazuju da je vladavina prava u Hrvatskoj neupitna” te da to “neće oštetiti, nego naprotiv ojačati našu demokraciju, vladavinu zakona i hrvatsku državu”.
 


JOŠ TREBA ZATVORITI




Tržišno natjecanje
Poljoprivreda i ruralni razvoj
Ribarstvo
Regionalna politika
Pravosuđe i temeljna prava
Financijske i proračunske odredbe