Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Stigla gripa!

22.12.2010. 23:00
Stigla gripa!


Službenih prijava gripe u Zadru još uvijek nema, no s terena stižu informacije o masovnom izostanku učenika iz škole. Kako pojašnjava dr. Medić, učenici izostaju zbog visoke temperature, koja obično prati gripu. Sve to upućuje da je sezona gripe u Zadru počela


Prvi izolirani slučajevi pandemijskog virusa H1N1 označili su početak sezone gripe u Hrvatskoj. Dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, pojašnjava da je do sredine prosinca iz tri uzorka brisa nazofarinksa dokazan virus gripe A/H1N1, pandemijski soj. U sva tri slučaja, kako navodi dr. Medić, riječ je o odraslim osobama.
Izostanci iz škole
– Dvije osobe su iz Zagreba, a jedna iz Zagorja. Kod njih je izoliran pandemijski virus gripe A, H1N1. Oboljeli su imali uobičajenu sliku gripe. Osim njih, bolesni su bili i njihovi ukućani. Sve to upućuje da je nastupio početak sezone gripe u Hrvatskoj, govori dr. Medić te ističe da u Zadru za sada nema službeno potvrđenih slučajeva gripe, no po masovnom izostanku učenika iz škole, koji uglavnom imaju visoku temperaturu, može se zaključiti da je gripa stigla i u naš grad.
Stoga je zadarski Zavod za javno zdravstvo obavijestio ordinacije obiteljske i opće medicine da je sezone gripe počela. U okružnicama koje su ovih dana poslane liječnicima opće i obiteljske medicine, stoji da mogu početi službeno prijavljivati slučajeve gripe. Službenih prijava, kako navodi dr. Medić, još nema, no s terena stižu informacije o masovnom izostanku učenika iz škole. Učenici izostaju zbog visoke temperature, bolova u mišićima i opće malaksalosti, simptoma koja obično prate gripu. Sve to upućuje da je sezona gripe počela i u Zadru.
– Za sada nemamo informacija o porastu prijava gripe u susjednim zemljama. U Europi, prema informacijama EuroFlu mreže za praćenje gripe, raste broj oboljelih u Rusiji, Velikoj Britaniji, Belgiji, Finskoj i Estoniji. Dominantan virus gripe u Velikoj Britaniji je H1N1, koji je prošle godine uzrokovao pandemiju. S obzirom da se virus nije antigeno promijenio u odnosu na prošlu godinu, očekuje se da ovogodišnje sezonsko cjepivo protiv gripe štiti od bolesti uzrokovane tim virusom kao i od sojeva virusa gripe A/H3N2 i virusa gripe B, kaže dr. Medić te ističe da se ti virusi gripe očekuju ove zime.
Poziv na cijepljenje
S obzirom na to da je dokazana infekcija virusom gripe kod oboljelih, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i kliničari trebaju u diferencijalnoj dijagnostici febrilnih bolesnika misliti na gripu. Osobama s povećanim rizikom od komplikacija i osobama s teškom kliničkom slikom, kako ističe dr. Medić, liječnici trebaju dati inhibitore neuraminidaze, odnosno Tamiflu, i to bez čekanja laboratorijske pretrage. Isto tako, dr. Medić napominje da liječnici ne smiju donositi odluku o uvođenju terapije na temelju brzih testova zbog njihove niske osjetljivosti na virus gripe A/H1N1.
– Podsjećamo stanovništvo i zdravstvene djelatnike da se i dalje mogu cijepiti protiv gripe, štoviše preporučujemo cijepljenje. Osobito je važno da se cijepe osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija gripe, dakle starije osobe i kronični bolesnici za koje je cijepljenje besplatno kod izabranih liječnika obiteljske medicine i u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, kaže dr. Medić, dodajući da cjepiva protiv gripe još ima, tako da se građani i dalje mogu cijepiti.
 


Istine i laži o gripi




Vezano za vijest prenesenu u novinama o umrlima od gripe A/H1N1 u Velikoj Britaniji, u kojoj stoji da je dio umrlih bio cijepljen protiv gripe, dr. Medić ističe da je riječ o netočno prenesenoj informaciji, dakle laži.
– Originalna, istinita informacija dostupna je na web stranici Health Protection Agency. Tamo stoji da od 10 osoba koje su umrle s dokazanom influenca infekcijom, niti jedna nije cijepljena protiv ovogodišnje sezonske gripe, niti monovalentnim cjepivom protiv pandemijske gripe u prošloj godini, ističe dr. Medić.