Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Ubio zaštitara i pobjegao s oko pola milijuna kuna

22.12.2010. 23:00
Ubio zaštitara i pobjegao  s oko pola milijuna kuna


Pomahnitali lopov povikao je “Pustite me, sve ću vas pobiti!” te je zapucao u zaštitara Damira Klapšeca (49) koji ga je pokušao spriječiti u razbojništvu “Volksbanke”


Zaštitara “Sokol  Marića” Damira Klapšeca  (49) ustrijelio je jučer ujutro  razbojnik koji je opljačkao  poslovnicu “Volksbanke” u  Aveniji Dubrava 159 pobjegavši s gotovo pola milijuna  kuna. Klapšec je, kako doznajemo pokušao spriječiti  pljačku, no pomahnitali lopov  povikao je “Pustite me, sve ću  vas pobiti!”. U idućem trenutku doista je i zapucao u  hrabrog zaštitara. Hici iz vatrenog oružja nanijeli su “sokolu” izuzetno teške ozlijede  kojima je za nekoliko minuta  podlegao. Za to vrijeme  okrutni razbojnik uspio je  pobjeći.
Aktiviran “tihi alarm”
Kako je policija do sada  uspjela rekonstruirati, nesposredno nakon otvaranja banke, oko 8.19 sati u nju je ušao  nepoznati muškarac. Vatrenim oružjem zaprijetio je djelatnicima, te zatražio novac.  Dok je čekao da uzme plijen  zaštitar ga je zaskočio pokušavši ga spriječiti u razbojništvu, no kradljivac nije  odustajao od svog nauma.  Zaštitara je odgurnuo, te u  njega zapucao.
 Koliko je točno hitaca ispaljeno i u koji dio tijela je  nesretni zaštitar pogođen, za  sada nije potvrđeno. S pozamašnim iznosom novca lopov je vrlo brzo napustio banku, do koje je, u međuvremenu pristigla i interventa  ekipa zaštitarske tvrtke “Sokol Marić”. Naime, jedna od  djelatnica, iako se nalazila na  nišanu brutalnom razbojniku  uspjela je aktivirati tzv. “tihi  alarm” i na taj način dojaviti  da je u poslovnici u tijeku  pljačka.
Bez obzira na žurnu intervenciju zaštitara i policije  kradljivcu se do zaključenja  ovog izdanja nije ušlo u trag.
Ispaljena dva hica
Ekipa Hitne pomoći koja je  također brzo stigla do poslovnice “Volks banke” u Dubravi pokušala je spasiti život  teško ranjenom zaštitaru.  Ipak, hici kojima je pogođen  nanijeli su mu smrtonosne  ozlijede. Njegovo beživotno  tijelo tijekom očevida ležalo  je na podu banke što ju je tog  jutra pokušao spasiti od  pljačke.
– Čuo sam dva hica kada  sam ulazio u svoj salon, prisjetio se frizer čiji se poslovni  prostor nalazi uz zgradu u  kojoj je poslovnica “Volks  banke”.  Kada je čuo koji je  zaštitar stradao oči su mu  zasuzile, jer se, kako je rekao,  radilo o vrlo ljubaznom čovjeku kojeg je skoro svakodnevno viđao.
Poslovnica “Volks banke”  što je jučer opljačkana nalazi  se svega 300 metara od sjedišta Policijske postaje u zagrebačkoj Dubravi.
– U banci je u tom trenutku  bilo četvero službenika. Čim  smo čuli što se dogodilo odmah smo u poslovnicu uputili  naš posebni tim u kojem je i  psiholog. Poslovnica je do  daljnjeg zatvorena, a zaposlenici su na bolovanju, rekla  nam je Jasminka Škrlec iz  “Volks banke”.
Policija je odmah nakon dojave o pljački organizirala opsežnu potragu za razbojnikom.  Kamere video-nadzora  postavljenog u banci dobro su  snimile čin razbojništva što bi  policiji trebalo olakšati potragu za pljačkašem.
 


Policija moli i za pomoć građana




Prema kamerama video-nadzora,  razbojništvo je počinio muškarac  star oko 40 godina, ispijenog lica,  visok oko 175 centimetara. Na glavi  je imao šarenu kapu, a na rukama  rukavice. Glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Jelena Bikić  uputila je apel građanima da ukoliko  imaju korisne informacije o ovom  brutalnom razbojniku to dojave na  telefon 192.


 


U zaštitare s posla trgovca u Nami


Damir Klapšec je, kako je  priopćio “Sokol Marić security”, bio  dugogodišnji zaštitar. Doznajemo  da je do prije desetak godina radio  kao trgovac u “Nami”, a nakon toga,  2003. godine, posao je pronašao u  “Sokolu”. Uglavnom je radio na osiguranju objekata, te raznih novčarskih institucija. Na osiguranju poslovnice “Volks banke” u Aveniji  Dubrava radio je od njezinog otvaranja 2007. godine.
– Bio je dio našeg tima i svi smo  potreseni njegovim stradavanjem,  rekla nam je Jasminka Škrlec iz  “Volks banke”.
Kad je čuo što se dogodilo, šokirani Klapšecov brat dotrčao je do  poslovnice.
– Damir je bio samozatajan čovjek. Volio je sport, prirodu i svoj vrt.  Bio mi je uzor. Otišao je iz kuće i  poručio mi “Čuvaj mi majku, pazi na  dom”, potreseno se prisjetio  Klapšecov brat.
D. Ra.


 


Sedma žrtva oružanih pljački u posljednjih sedam godina


  U posljednih sedam godina pokušavajući zaustaviti pljačke ili uhititi razbojnike poginulo je četvero zaštitara, dvojica policajaca i jedan građanin. Najkrvaviji događaj je pljačka poslovnice Fine u Zvonimirovoj ulici 5. rujna 2005. kada su ubijena dvojica zaštitara – Drago Renar i Stipe Mušan, iako se  nisu supostavljali razbojnicima. Zbog tog je kaznenog djela, kao i  niza drugih pljački, bila uhićena skupina Nenada Filipovića. U listopadu 2006. godine u Đurđevcu stradao je i zaštitar Miroslav Benčić, kojeg je ubio Dragutin Dorčec.
U veljači 2002. poginuo je čakovečki policajac Željko Murk,  dok je sudjelovao u potjeri za pljačkašem banke Marselom Budimirom. U Sesvetama je 5. svibnja prošle godine stradao mladi policijski pripravnik Ivan Grbavac, koji je s još dvojicom kolega pokušao spriječiti pljačku banke.
U okršaju s pljačkašima život je izgubio i Dragutin Golik Zmija, obični građanin i ratni veteran, koji je 7. listopada 2005. goloruk krenuo u potjeru za pljačkašima banke na Dravinju. Počinitelji su ponovno bili iz skupine Nenada Filipovića, a Zmija je, pogođen hicima iz automatske puške, nakon duge kome preminuo je u siječnju 2007. Zaštitar “Sokol Marića” Damir Klapšec sedma je  žrtva oružane pljačke.