Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Četvero zadarskih maslinara među deset najboljih

22.12.2011. 23:00
Četvero zadarskih maslinara među deset najboljih


Prva manifestacija “Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji” nedavno se održala u Vodicama, u hotelu Olympija, u organizaciji Udruge dalmatinskih uljara. Suorganizatori natjecanja bili su Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Udruga senzornih analitičara Olea iz Šibenika i Hrvatska poljoprivredna komora.
Ulje sorte buža Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Bruna Flege iz mjestašca Zamask pored Motovuna šampion je manifestacije.
– Presretan sam i ugodno iznenađen jer sam u maslinarstvu relativno kratko vrijeme. Nagrada je velika satisfakcija mojoj obitelji – supruzi, sinu i kćeri koji su svojim radom uključeni u naše obiteljsko poljoprivrednog gospodarstvo. Imamo oko 2300 stabala maslina posađenih 2004. godine, a ove godine smo dobili 2,5 tone ulja, izjavio je pobjednik natjecanja Bruno Flego.
Zadrani konstantno u vrhu
Drugo mjesto osvojio je Ivo Pamić iz Zatona pokraj Šibenika, a treće Željku Kolaru iz Siska. Iz Zadarske županije među prvih deset nagrađenih su dr. Ivica Vlatković iz Novigrada, Roko Žilić iz Murvice, Vjera Biloglav iz Zadra i Mate Dušević iz Ljupča. Na natjecanju je bilo prijavljeno 165 uzoraka ulja maslinara i uljara iz Dalmacije, Istre te Bosne i Hercegovine. Organizatori su dodijelili 102 zlatne medalje, 17 srebrnih i 9 brončanih medalja. Iz Zadarske županije sudjelovalo je 34 maslinara koji su osim ulaska među deset najboljih osvojili i mnogobrojne zlatne medalje. 
– Prezadovoljan sam svojim uspjehom, jer su četiri ulja iz četiri prerade dobila visoka priznanja, tri zlatne medalje i ulazak u Top 10. Posebno me raduje da je Zadarska županija od deset najboljih ulja na manifestaciji dala četiri ulja, što je dokaz kontinuirane kvalitete u ranoj fazi ocjenjivanja ulja. Zahvaljujem Željku Vrsaljku što je profesionalno, kao i uvijek, odradio svoj dio posla i dao veliki doprinos ovom uspjehu, rekao nam je dr. Ivica Vlatković.
Ulja će još dobiti na kvaliteti
Željko Vrsaljko vlasnik je Uljare Nadin i na manifestaciji je osvojio zlatnu medalju za ulje sorte oblica.  
– Za mene kao prerađivača ova sezona je bila izuzetno zahtjevna. Plodovi su bili u takvom stanju da je trebala izuzetna pažnja i iskustvo za izvući najbolje iz istih. I zbog toga sve ove zlatne medalje maslinara koji su kod mene prerađivali imaju još veći značaj. Treba napomenuti da je ovo bilo ocjenjivanje mladih ulja, odnosno ulja neposredno iza prerade koja će još dobiti na svojoj kvaliteti. Zahvaljujem svima na ukazanom povjerenju i čestitam maslinarima na osvojenim priznanjima, kazao nam je Željko Vrsaljko.
Vjera Biloglav zasadila je 2000. godine svoj prvi maslinik na predjelu Baredina, u Kožinu. Posadila je oko 70 stabala i pritom se opredijelila za uzgoj oblice, drobnice, levantinke, istarske bjelice, leccina i grambućele. Godinu dana poslije zasadila je novih 70 maslina na predjelu Polje u Zemuniku. Odlučila se za ekološki uzgoj te u planu ima ubrzo ući u prijelazno razdoblje, a potom dobiti i ekoznak. Od 2008. godine Vjera Biloglav je krenula na natjecanja i upravo nagrade koje je osvojila potvrda su kvalitete njena rada i dodatna motivacija. Već četiri godine na popisu je vodiča “100 najuspješnijih hrvatskih maslinara”.
Rad je radost, a nagrade poticaj
– Na manifestaciji je vladala odlična atmosfera, pohvalila bih organizatore za uloženi trud. Rad u masliniku predstavlja mi istinske trenutke radosti i opuštanja, a nagrade svakako poticaj u daljnjem bavljenju maslinarstvom, istakla je Vjera Biloglav.
Roko Žilić iz Murvice maslinarstvom se počeo baviti 2006. godine i od tada je posadio 250 stabala masline sorti leccino, oblica, pendolino, frantoio, ascolana tenera i cipressino. Ugodno je iznenađen nagradom koja mu predstavlja veliku motivaciju u daljnjem radu. U idućoj godini ima namjeru preći u ekološku proizvodnju.
Stručna predavanja su na manifestaciji održali prof. dr. sc. Đani Benčić, dr. sc. Ivica Ljubenkov, dr. sc. Mario Bjeliš, mr. sc. Juraj Orenda i dipl. ing. agr. Gordana Kožarić – Silov. Maslinari i uljari s velikim zanimanjem su poslušali predavanja o zaštiti izvornosti dalmatinskog maslinovog ulja, poznavanju bioekologije maslinovog svrdlaša, o maslinarstvu i EU pregovorima te o revitalizaciji sorte masline krvavica.
– Godina je bila vrlo loša za maslinarstvo pa smo i više nego zadovoljni brojem pristiglih uzoraka. Možemo obećati da ćemo se istinski potruditi da dogodine budemo još bolji, a do tada svima želimo svako dobro, a kolegama maslinarima uspješnu maslinarsku godinu, izjavio je Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara.