Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Djeda Mraza pratili sveti Nikola, sveta Lucija i krampusi

22.12.2011. 23:00
Djeda Mraza pratili sveti Nikola, sveta Lucija i krampusi


Djed Mraz u pratnji svete Lucije svetog Nikole i krampusa stigao je kočijom prepunom darova na Trg sv. Šimuna i Jude Tadeja na Bokanjcu te razveselio bokanjačke mališane. Zajedno s djecom Djeda Mraza su dočekali i njihovi roditelji, koji su pjesmom, druženjem, obilaskom konoba i kićenjem bora oživjeli tradicionalne bokanjačke običaje.
Doček Djeda Mraza na Bokanjcu je tradicionalna manifestacija koju organiziraju Mjesni odbor Bokanjac i Društvo Bokanjac. Društvo Bokanjac okuplja 142 člana, među kojima je i Olivio Meštrović, predsjednik Mjesnog odbora Bokanjac.
– Uoči blagdana kao i svake godine organizirali smo doček Djeda Mraza. Ovoga puta imali smo nešto bogatiji program, došli su nam Bepo Matešić i David Ricov, tako da je zaista bilo jako veselo. Mališani su se veselili Djedu Mrazu koji ima je donio darove, a pratili su ga sveti Nikola, sveta Lucija i krampusi, kaže Olivio Meštrović, pojašnjavajući da su darove kupili njihovi roditelji.
Dok su se djeca družila s Djed Mrazom i njegovom pratnjom, odrasli su obilazeći bokanjačke konobe, gdje su ih čekale blagdanske delicije, oživljavali tradicionalne običaje. Meštrović kaže da Bokanjac, koji je na kraju grada, a često i na repu svih zbivanja, čuva svoju tradiciju i kroz ovakve manifestacije prenosi je novim generacijama.