Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Hrvatska nije u kaosu, ali trebaju nam vizija i sreća

22.12.2011. 23:00
Hrvatska nije u kaosu, ali trebaju nam vizija i sreća


Hrvatska mora ograničiti javnu potrošnju, konsolidirati proračun, smanjiti deficit. Ključno je pitanje gdje podvući crtu u javnoj potrošnji i deficitu, gdje zaokrenuti priču. Jer ako sada preokrenemo priču, šanse za nas ima, poručio je Milanović


Sabor je s 89 glasova za, 28 protiv i 12 suzdržanih izglasao povjerenje novoj hrvatskoj Vladi koju će u sljedećih četiri godine voditi predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Vladu su, osim zastupnika Kukuriku koalicije, sa svoja dva glasa poduprli i don Ivan Grubišić, te Jakša Baloević izabran s Grubišićeve liste.
Predstavljajući program novog kabineta Milanović je naglasio da “Hrvatska više ovako ne može funkcionirati i trošiti novac koji nije zaradila”.
– Hrvatska nije zemlja u kaosu. Ona je u boljoj situaciji od nekih država EU koje su u teškoćama, ali istovremeno i u opasnoj situaciji i na prekretnici. Hrvatske javne financije su prenapregnute i na ovakav način se više ne možemo zaduživati jer nam naprosto više nitko taj novac neće dati. A kada bi nam ga i dao ne bismo ga mogli vraćati. I tu ulazimo u zatvoreni krug duga, nesolventnosti i gospodarske stagnacije, rekao je Milanović. Dodao je da Hrvatskoj treba vizija, mjere, ali i sreća.
– Ali ne samo sreća. Ona sama po sebi nije dovoljna. Hrvatska mora ograničiti javnu potrošnju, konsolidirati proračun, imati manji deficit. Ključno je pitanje gdje podvući crtu u javnoj potrošnji i deficitu, gdje zaokrenuti priču. Jer ako sada preokrenemo priču šanse za nas ima, rekao je Milanović.
Teška kampanja
Dodao je da će proračun biti prvi veliki test Vlade, te da će se morati smanjiti proračunska potrošnja.
– Koliko? To je ovdje ključno pitanje. Da budemo finacijski održivi, a da što manje zagušimo razvoj, rast i šanse za uspjeh, rekao je Milanović. Dodao je da je prvi zadatak nove Vlade “fiskalna konsolidacija, svođenje reda i jasnih pravila u državne financije”.
– Neću reći da je ostavljen kaos, jer kaos nije ostavljen, barem u to vjerujemo, ali ostavljena je jedna prenapregnuta situacija, rekao je Milanović. Dodao je da vjeruje u Hrvatsku koja bi bila u stanju nositi se s “najrazvijenijim i najuređenijim zemljama svijeta”
– Nikakvih bolnih rezova ne smije biti jer ćemo time odrezati možda i zdravo tkivo, naglasio je novi premijer.
– Iza nas je kampanja koja je bila teška i puna teških riječi. Ja se ovdje na to neću osvrtati, kao što vam dajem riječ i tako mi Boga neću se osvrtati ni na to što je bilo ranije, rekao je Milanović.
Govoreći uime HDZ-a Ivan Šuker je rekao da će ona morati ili povećati postojeće ili uvesti nove poreze ako želi ispuniti “silan popis svojih želja”.
– Iluzija je da se proračun može smanjiti za deset milijardi kuna, a da se pri tome ne krešu prava. Ako već niste u predizborno vrijeme htjeli reći što ćete napraviti s porezima onda ste trebali reći, nećemo se držati Zakona o fiskalnoj odgovornosti, rekao je Šuker.
Novi početak za HDZ
– Ništa nije gotovo. Danas je novi početak i za mene i za HDZ. Već smo se počeli pripremati za izbore, puno ih je pred nama. Iznimno sam ponosna na ono što smo radili protekle dvije godine. Odradili smo veliki posao, i danas se po prvi put čulo da se polako, ali ipak priznaje što je radila moja Vlada. Nisam tužna. Radim svoj posao. Sve što radim, radim iz sve snage, tako će biti i u Saboru. Treba puno raditi i vjerujem da će to nove kolege u Vladi brzo spoznati i reći da smo mi u Vladi koju sam vodila u mnogočemu imali pravo jer program koji su predložili nije stvarni program, rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Dodala je da su to “načela, nabrajanje načela, nekakav okvir”, te ustvrdila da “konkretnih prijedloga u programu nema”.
– Tvrdim i danas da je program Vlade koja dolazi skriven i da ćemo imati teške i burne rasprave oko smjera kojega su najavili, rekla je Kosor.