Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Neven Šprajcer iza rešetaka

22.12.2011. 23:00
Neven Šprajcer iza rešetaka


Nisam kriv, poručio je Šprajcer dok je s lisicama na rukama ulazio u policijsku “maricu” ispred sjedišta USKOK-a u Gajevoj ulici. Šprajceru se stavlja na teret da je od 2007. do 2010. godine surađivao sa Željkom Širićem i da je za svotu od 35 tisuća eura godišnje NK Karlovac mogao sugerirati Širiću koji će suci biti delegirani za utakmice tog kluba
Svega dan nakon što je podržao Vlatka Markovića i odluke njegove Vlade na redovnoj skupštini HNS-a policija je po nalogu USKOK-a uhitila bivšeg tajnika NK Karlovac Nevena Šprajcera zbog sumnje da je sa 35 tisuća eura za svoj klub od Širića kupovao “pošteno” suđenje. Šprajcer je uhićen tijekom jutra u Karlovcu, te je odmah odveden u sjedište policijskog USKOK-a na zagrebačkom Senjaku, gdje ga je policija ispitala u sklopu kriminalističkog istraživanja. Oko 15 sati doveden je u USKOK, gdje je iznio obranu pred tužiteljima, te je potom predan pritvorskom nadzorniku, a tijekom jutra trebao bi biti doveden sucu istrage u Zagrebu, uz prijedlog za određivanjem istražnog zatvora i nalog za proširenjem istrage.
– Nisam kriv, poručio je Šprajcer dok je s lisicama na rukama ulazio u policijsku “maricu” ispred sjedišta USKOK-a u Gajevoj ulici.
Kako se moglo neslužbeno doznati, Šprajceru se stavlja na teret da je od 2007. do 2010. godine surađivao sa Željkom Širićem. Dogovor je bio da za svotu od 35 tisuća eura godišnje NK Karlovac može sugerirati Širiću koji će suci biti delegirani za utakmice tog kluba. Navodno, isplaćen je tek dio dogovorene svote za posljednjih par sezona, a ostatak je tek ostao obećanje.
Anonimna prijava
Iz onog što je poznato, proizlazi da je svota za “pošteno” suđenje bila slična za sve – tridesetak tisuća eura. Širić i Djedović su od predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša uzeli trideset tisuća označenih eura, a Šprajcer je Širiću, sumnja USKOK, plaćao 35 tisuća.
Za to se moglo kupiti određivanje sudaca za pojedine utakmice vlastitog kluba. Naravno, pitanje je i je li stvar išla dalje. Odnosno, jesu li klupski dužnosnici podmazivali pojedine suce kako bi osigurali da suđenje ne bude samo pošteno, već i povoljno za njihove klubove.
Takve optužbe prošlog je tjedna iznio anonimni “nezadovoljni nogometaš”, koji je u pismu upućenom na adresu nekih medija i USKOK-a prozvao Šprajcera i druge dužnosnike karlovačkog kluba da su doslovce kupili ulazak u Prvu HNL. U tom pismu optužuje se klupske dužnosnike da su sucima novac predavali na večerama dan prije utakmice. Najveću ulogu u kupovini sudaca, optužuje anonimni “nezadovoljni nogometaš”, imali su tadašnji čelnici kluba Neven Šprajcer i Krešimir Petković, a potporu im je navodno davao i tadašnji trener Igor Pamić.
Šprajcer i Pamić brzo su i oštro demantirali optužbe iz anonimnog pisma, a Pamić je USKOK-ovom pouzdaniku iz Hajduka Hrvoju Malešu ponudio i čestitke na hrabrosti. Što je od tvrdnji iz pisma istina, razjasnit će uskočki tužitelji u istražnom postupku.
Markovićev čovjek
Iako Šprajcer nije “velika riba”, njegovo uhićenje itekako je bolno za hrvatske nogometne strukture. Osim što je bivši tajnik NK Karlovca, Šprajcer je i na dužnosti predsjednika Županijskog nogometnog saveza Karlovačke županije, a također je i vršitelj dužnosti tajnika Udruge prvoligaša.
Zahvaljujući tim funkcijama, Šprajcer je došao u poziciju čuvati leđa vladajućoj strukturi HNS-a. Kao predsjednik Županijskog nogometnog saveza, bio je delegat na ovotjednoj redovnoj skupštini HNS-a, na kojoj se je očekivalo izglasavanje nepovjerenja aktualnoj vrhušci zbog silnih skandala koji potresaju hrvatski nogomet i koji su kulminirali hapšenjem dopredsjednika Saveza Željka Širića i člana Izvršnog odora Stjepana Djedovića. Naravno, Šprajcer je podržao stav vladajuće strukture da Vlatko Marković i vrh HNS-a ne mogu snositi nikakvu profesionalnu odgovornost za nedjela Širića i Djedovića.
Zbog svoje suradnje s USKOK-om, Hrvoje Maleš na istoj je sk upštini izvrijeđan u lice, no bar nije morao u zatvor kao Neven Šprajcer koji je podignuo ruku za Markovića. A za razliku od struktura HNS-a koje ga vide kao “drukera”, Maleša barem podržava lokalna javnost i navijači splitskog Hajduka.


 ŠAKA: SVE JE U REDU, SVI ZNAJU ZA 1:1


Prema transkriptima snimljenih razgovora Šaka i Suljić intenzivno su dogovarali rezultate s korumpiranim igračima.
Tako je 30. travnja prošle godine u osam sati ujutro, nakon što su dan ranije kontaktirali i trenera i igrače, Šaka javio Suljiću o angažmanu na drugoligaškoj utakmici Ancona – Grosseto koja je završila baš kako su se dogovorili.
Šaka: Sve je u redu, svi znaju za 1:1. Označit će?
Suljić: Označit će ako bude nedostajao i milimetar.
Šaka: Svi su bili nazočni u hotelu. Ona osoba me pitala može li biti razmak od barem pola sata između prvog i drugog gola, ili samo 10 minuta. Razmisli o tome na brzinu jer će me uskoro konaktirati preko Skype-a. Neru (Contehu op.a.) i Pippu (Carobbiu op.a.) dao je 10 više, svakome da skrive penal i pucaju.
Suljić: Ideš u hotel?
Šaka: Da, u 10. Uključi Skype, doći će u tvoju sobu u 9 tako da će i oni sudjelovati u sastanku. Nazovi Pippa i Nera…




 HNS PODRŽAVA AKTIVNOSTI PRAVOSUDNIH ORGANA


Povodom uhićenja Nevena Šprajcera Hrvatski nogometni savez oglasio se priopćenjem:
“Iako u ovom trenutku nemamo službenih saznanja o eventualnom uhićenju Nevena Šprajcera, v.d. tajnika Udruge profesionalnih klubova Prve HNL i člana skupštine HNS-a, naglašavamo da kao krovna nogometna organizacija apsolutno podržavamo sve aktivnosti pravosudnih organa RH glede raščišćavanja mogućih kriminalnih radnji u hrvatskom nogometu.  Podvlačimo kako smo u potpunosti na dispoziciji svim insititucijama RH za svaku vrstu suradnje te ćemo i dalje podupirati sve mjere i radnje koje će biti poduzete od strane policije i pravosudnih tijela RH prema svim članovima nogometne organizacije koji su na bilo koji način prekršili zakon.
HNS će u okviru svog disciplinskog pravilnika i dalje poduzimati odgovarajuće mjere usmjerene protiv pojedinaca koji su nogomet koristili za protupravna i kriminalna djelovanja te će se od Disciplinske komisije tražiti da poduzme sve odgovarajuće mjere kako bi se u što kraćem roku nogomet očistio od korupcije.
HNS je o ovom slučaju, jednako kao i u svim drugim slučajevima vezanima uz kriminalne radnje u hrvatskom nogometu obavjestio UEFA-u i FIFA-u.”, stoji u priopćenju HNS-a.


 KRONOLOGIJA BURNOG PROSINCA


9. prosinca – USKOK uhitio Djedovića i Širića
Visokopozicionirani članovi HNS-a, dopredsjednik Željko Širić i člana Komisije nogometnih sudaca IO-a HNS-a. Stjepan Djedović uhićeni su zbog sumnje da su uzeli mito da bi osigurali pošteno suđenje Hajduku.
10. prosinca – Maleš USKOK-ov pouzdanik
Potvrđena vijest da je predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš pristao biti USKOK-ov pouzdanik da bi prokazao Djedovićeve i Širićeve kriminalne radnje.
11. prosinca – Željko Jovanović traži ostavke
Novi ministar znanosti obrazovanja i sporta, Željko Jovanović, ogorčen kriminalnim radnjama unutar HNS-a zatražio ostavke predsjednika Vlatka Markovića i članova Izvršnoga odbora.
HNS suspendirao Širića i Djedovića
Izvršni odbor HNS-a na izvanrednoj sjednici u Rusanovoj “individualizirao” odgovornost suspendirajući Željka Širića i Stjepana Djedovića.
12. prosinca – HNS osudio Malešove poteze
Zdravko Mamić je kao član Izvršnog odbora HNS-a osudio potez Hrvoja Maleša poslavši prijeteću poruku: “Zna se kako kod nas završavaju junaci”.
17. prosinca – Boban i Šimić protiv Markovića
Dario Šimić se u kuloarima počeo spominjati kao Markovićev nasljednik, nakon što je jasno i glasno dao do znanja da Marković, Srebrić i Mamić snose odgovornost za nedjela svojih suradnika i da zbog toga moraju podnijeti ostavke. Uskoro to isto učinio i Zvonimir Boban.
21. prosinca – Sramotna skupština HNS-a
U Sheratonu održana redovna godišnja Skupština HNS-a, što je okončana demostrativnim napuštanjem sjednice manjinskog dijela oporbe i učvršćivanjem pozicija aktualne vrhuške u Rusanovoj.
22. prosinca – USKOK uhitio Nevena Šprajcera
USKOK uhitio Nevena Šprajcera, predsjednika Nogometnog saveza Karlovačke županije i tajnika Udruge prvoligaša.