Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uspjela još jedna akcija “100 božićnih ručkova”

22.12.2011. 23:00
Uspjela još jedna akcija “100 božićnih ručkova”


Danas su tako zadarski volonteri, javilo ih se oko 200, kao i više javnih osoba, nosili ručkove na čak 170 adresa po cijelome gradu, od Arbanasa do Puntamike


Zadarska priča  o volonterstvu i donatorima danas je nastavljena humanitarnom akcijom “100  božićnih ručkova”, koju su  prije pet godina pokrenuli  Udruga socijalnih radnika  Zadar i Dom za odrasle osobe Sv. Frane, a obje vodi  Marija Pletikosa koja sa suradnicima svake godine sve više unapređuje i proširuje ovu akciju. Ona se ovoga puta posebno zahvalila zadarskim medijima, “koji  odlično prate sve naše aktivnosti”.
Naravno, javno se zahvalila i svim donatorima i volonterima, “kojih više ni ne treba podsjećati, sami se javljaju pred Božić za sudjelovanje u ovoj humanitarnoj  akciji”. Danas su tako zadarski volonteri, javilo ih se oko 200, kao i više javnih osoba,  nosili ručkove na čak 170  adresa po cijelome gradu, od Arbanasa do Puntamike za 300 korisnika, mahom usamljenih Zadrana. Ova već  tradicionalna akcija ove je  godine okupila 50-ak donatora, onih koji su spremni  dati i dijeliti s drugima.
To su  uglavnom vlasnici zadarskih  restorana, slastičarnica, pekarnica i niza poduzeća, koji  su za ovu priliku donirali  hranu i pića, što su ih volonteri odnijeli korisnicima.  Ručkovi, vrlo bogati i prigodni za Božić, skuhani su u restoranima, a kolači napravljeni u nekoliko slastičarnica. Pred polazak volontera  s paketima u dvorištu doma  pjevala je klapa “Donat” i  tako pojačala svečano  ozračje ove vrijedne akcije.
Kao volonteri i ove godine su se odazvali gradonačelnik i župan sa suradnicima, ali i niz drugih javnih osoba, koje se odazivaju  svake godine, poput ravnatelja Pomorske škole Svetka  Perkovića ili poznatog kuhara Renata Kraljeva i drugih.
Mi smo pratili gradonačelnikov posjet Zadraninu Josi  Mudražiji, poznatom zadarskom kroničaru, koji je za  zadarske novine pisao gotovo 50 godina. Ekipu koja  ga je jučer posjetila su činili  gradonačelnik dr. Zvonimir  Vrančić, šefica gradskih financija Grozdana Perić i voditelj gradonačelnikova ureda Boris Artić. Premda već u  visokim godinama, ima ih  86, Joso Mudražija se živo  sjeća da je prvi tekst u “Narodnom listu” objavio u travnju 1962. godine i tako je to  trajalo sve do prije četiri godine, kada je prestala njegova dugogodišnja svakodnevna suradnja sa “Slobodnom Dalmacijom”.
-Znate, u danima kada ne  bih ništa napisao osjećao  sam se isprazno, ponovio je  barba Joso poznatu činjenicu koja prati svakoga pravog  novinara. Svome prijatelju  zadarskome gradonačelniku  je ispričao i niz zgoda iz  mladosti, jer je u porušeni  Zadar stigao kao sasvim  mlad, daleke 1945. godine,  pa je kao i svi morao svakodnevno čistiti grad od  ruševina. Prisjetio se da je  noću čuvao, između ostaloga  i djelomično porušeni Teatro  Verdi, iz čijih su ruševina  neki pokušavali odnijeti preostali vrijedan namještaj, za  loženje!
Danas Joso Mudražija živi  sam, ali nije usamljen, jer mu  redovito dolaze sinovi i unuci. Dosta je dobrog zdravlja,  a jedino se žali da su ga  izdale noge. Gradonačelnik  mu je čestitao Božić i Novu  godinu s željom da bude što  zdraviji i da  mu opet dođe u  posjet iduće godine.