Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vijećnici sve točke usvojili jednoglasno

22.12.2011. 23:00
Vijećnici sve točke usvojili jednoglasno


Kad je u pitanju proračun za iduću 2012., on će biti i do 60 posto veći nego ovogodišnji i trebao bi se kretati u granicama od 12,9 milijuna kuna. Ovakav optimistični rast vidimo prije svega u prihodima na ime legalizacije bespravno sagrađenih objekata, komunalne naknade, odvoza smeća, prodaje terena, kazao je Miočić


Gledajući nekoliko sjednica unatrag na kojima su se među vladajućim i oporbenim vijećnicima žestoko lomila koplja zbog raznih tema, na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici održanoj u srijedu navečer došlo je u prvi plan ražanačko zajedništvo.
Sve su se točke usvojile jednoglasno: izmjene i dopune ili drugi po redu ovogodišnji rebalans proračuna, prijedlog proračuna Općine Ražanac za iduću 2012. godinu, program građenja i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2012. godini.
Govoreći vijećnicima o razlozima drugog po redu “prekrajanja” ovogodišnjeg općinskog proračuna i njegove “stabilizacije” na konačnih 7.980.000 kuna općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ) je istaknuo da se to moralo dogoditi jer su izostali planom predviđena prihodi uglavnom iz sfere komunalne naknade i slivnih voda, odvoza smeća, raznih poreza i katastarske izmjere gdje se od pravnih i fizičkih osoba ovog trena potražuje ni više ni manje nego 4 milijuna kuna.
– Kad je u pitanju proračun za iduću 2012. godinu mi po sadašnjim predviđanjima i računicama držimo da će on biti i do 60 posto veći nego ovogodišnji i trebao bi se kretati u granicama od 12.890.000 kuna. Ovakav optimistični rast vidimo prije svega u prihodima gdje bismo na ime legalizacije bespravno sagrađenih objekata, komunalne naknade, odvoza smeća, prodaje terena te prihoda od nove katastarske izmjere trebali prikupiti najmanje 5 milijuna kuna više nego ove godine. Da bi se to i ostvarilo, moram vas izvijestiti da ovih dana krećemo s rigoroznim mjerama prisilne naplate prema neplatišama. To nije hir načelnika to je zakonska obaveza, rekao je načelnik dodajući da se u najvećoj mjeri i to 6,3 milijuna kuna planira u općinsku blagajnu sliti od prihoda po posebnim propisima što će biti povećanje od 56,88 posto. Što se pak tiče rashoda najviše 8 milijuna kuna usmjerit će se u komunalne projekte ceste, škole, vrtiće i tome slično. Za plaće zaposlenih odvojit će se 840.000 kuna, za potrebe predškolskog odgoja, obrazovanja, kulture, sporta i socijalne skrbi oko pola milijuna kuna.
– Odgovorno tvrdim da je ovo realan i razvojan proračun. Vodili smo računa o svim mjestima naše općine te posebno o trošenju sredstava. Ovo je naša realnost i ovom prilikom i vas vijećnike želim potaknuti da svi zajedno poradimo kako bi se u konačnici realizirao ovako ambiciozan plan i program, istaknuo je načelnik Miočić.
Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog ponuđenog proračuna kao i projekciju proračuna za 2013. godinu u iznosu od 11,1 milijun kuna te za 2014. u visini od 11,5 milijuna kuna.