Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar je najbolje vođen grad u Hrvatskoj

Autor: Velimir Brkić

22.12.2012. 23:00
Zadar je najbolje vođen grad u Hrvatskoj

Foto: Vedran SITNICA



Ova gradska vlast radi pošteno, u interesu grada i svih građana, poručio je Vrančić


Na obilježavanju 23. obljetnice utemeljenja zadarskoga gradskog i županijskog HDZ-a u dvorani i hodnicima Kazališta lutaka natiskalo se oko 600 članova HDZ-a, izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnika političkih strana HSP Ante Starčević i HSU-a. Na svečanosti je rečeno kako HDZ u gradu Zadru i Zadarskoj županiji već punih 22 godine obnaša vlast, te kako je to osnovni razlog ubrzanoga razvoja Zadra i Zadarske županije.
– HDZ je stranka koja ne vlada, nego služi svome narodu i stranka koja štiti nacionalne interese i domoljublje, kazao je predsjednik gradskog HDZ-a dr. Zvonimir Vrančić, zadarski gradonačelnik.
Pritom je podsjetio na brojne realizirane projekte od prije 17 godina i akcije Oluja do danas, ponajviše zahvaljujući kontinuitetu HDZ-ove vlasti i, kazao je, Božidaru Kalmeti.
– I danas je Zadar najbolje vođen grad u Hrvatskoj. Ova gradska vlast radi pošteno, u interesu grada i svih građana. Mnogima je Zadar je trn u oku, dosadila im je uspješna vlast HDZ-a, navodio je Vrančić te se u podužem obrazloženju osvrnuo na problem zgrada u Diklu, tzv. Galićevih stanova.
– Iako je postavljena zamka “ili ćemo se suditi ili prosvjedovati”, mi smo saveznici stanara. Uvjeravam vas da ćemo vratiti tu staru cestu ali pravnim putem, rekao je Vrančić.
Jedan od utemeljitelja zadarskog HDZ-a Radovan Dunatov prisjetio se kako je 19. listopada 1989. godine u gostionici Oskar 20-tak inicijatora osnovalo prvi ogranak HDZ-a u Zadru, nakon čega je 23. prosinca održan i prvi veći stranački skup u kinu Pobjeda.
– Utemeljenjem HDZ-a došlo je jutro nade, izbrisalo se beznađe, naglasio je Dunatov.
Posljednji govornik bio je Karamarkov izaslanik Željko Reiner, koji je rekao kako SDP želi izbrisati uspješnu zadarsku Opću bolnicu i Luku Gaženicu, koja je budućnost ovog grada.
Na svečanom skupu bili su saborski zastupnici Branko Kutija i Ana Lovrin, zadarski i šibenski župan Stipe Zrilić i Goran Pauk, predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver, prvi prijatelj generala Ante Gotovine Željko Dilber…
Usprkos krcatog Kazališta lutaka, ushićenja, nasmijanih lica, te zaklinjanje svih govornika kako je vrijeme za povratak Tuđmana, Tuđmanove ideje, u hrvatsku politiku, u dvorani nije bilo slike prvog predsjednika Tuđmana, a niti sadašnjeg Tomislava Karamarka. Tek su bile brojne zastave, video zid na kojem su se vrtjele slike Zadra, a nije bilo ni raskošnog, već skromnog domjenka.


Kalmeta: Zadar mora biti centar regije




Prvi čovjek županijskog HDZ-a Božidar Kalmeta je istaknuo kako članovi stranke mogu biti ponosni što HDZ zasluženo već 22. godinu drži vlast u Zadru i županiji, a najavio je i sigurnu pobjedu na idućim lokalnim i parlamentarnim izborima.
– Greške pojedinaca u HDZ-u ne mogu biti greške stranke, rekao je Kalmeta te za aktualnu Vladu rekao kako nije spremna riješiti niti jedan jedini problem u zemlji. Luka Gaženica, kaže, zaposlit će tisuću ljudi. Već ima tri pisma namjere za koncesiju za putnički promet iz Venecije, Barcelone i Antalije.
– Nećemo dopustiti da se o Zadru odlučuje na drugome mjestu. Zadar mora biti centar jedne od regija u Hrvatskoj. Zadar će izgradnjom Luke Gaženica postati Monte Carlo na Jadranu.