Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Jakovu Žuniću Grand prix, Željku Medaku najpothvat

22.12.2013. 23:00
Jakovu Žuniću Grand prix, Željku Medaku najpothvat


Već punih devet godina za redom Zadarski list kroz svoj prilog  Plodovi zemlje i mora i rubriku Najulov, nagrađuje najupornije i najspretnije  ribolovce koji ostvaruju svoje ulove na području zadarske županije. I ove su  godine vrijedni ribari prijavljivali svoje ulove, konkurirali i nadmetali se  tijekom cijele godine u više kategorija što je danas u  prostoru restorana jedriličarskog kluba Uskok, okončano velikom svečanom  dodjelom nagrada i priznanja na tradicionalnom božićnom domjenku  Zadarskog lista.
Događanje je okupilo ribare, natjecatelje, ali i one koji će to tek postati,  ugledne osobe iz gospodarskog, javnog i političkog života, čitatelje  Zadarskog lista, ljubitelje mora i ribolova, jer proglašenje pobjednika  natječaja koji traje cijelu godinu je sve samo ne malen događaj.
Pune ruke posla
Ocjenjivački sud u sastavu prof. dr. sc. Ante Kolega, dr. Lav Bavčević,  dr. Neven Bosnić, meštar od panule Joško Radman, stručni suradnik Boris  Bulić te urednik Plodova zemlje i mora Nediljko Jusup imali su pune ruke  posla u pažljivom selektiranju, još pažljivijem bodovanju i formiranju  plasmanskih lista. Nakon detaljnog višekratnog pregleda svih prijavljenih  ulova i izračuna bodova, ovaj je sud odredio pobjednike ovogodišnjeg  natječaja Najulov 2013. godine.
Ponajprije su potvrđene ranije određene kategorije natječaja. Tako su  formirane plasmanske liste u kategoriji Najribe, odnosno težinski  najvrjednijeg ulova zubaca, lubina, podlanice, lice i arbuna i uvijek tražene  i cijenjene lignje. Trebalo je potražiti i odrediti i najuspješnijeg ribolovca u  kategorijama Najpothvat i Ribarsko srce gdje se sud rukovodio prvenstveno  specifičnošću situacije i načina na koji su ostvareni ulovi kao i učestalošću  prijava što nije bio nimalo lagan zadatak.
I naposljetku, određeni su najuspješniji ribolovci u kategorijama Najulov i  Grand Prix gdje se do rezultata dolazilo izračunom bodova preko  koeficijenata koji su tijekom cijele godine bili istaknuti u malom plavom  okviru na stranici s Najulovom.
Dvanaest nagrada
Tako su u konkurenciji za kategoriju Najribe 2013. nagradu i priznanje  osvojili: Berto Mrkić za ulov zubaca teškog 10,30 kilograma (1872,727  bodova), Medak Željko za ulov lubina teškog 10,20 kilograma (1700  bodova), Danijel Lukačić za ulov podlanice teške 6,80 kilograma (1700  bodova), Jakov Žunić za ulov lice teške 30,8 kilograma (2053,333 boda),  Andrija Maraš za ulov arbuna teškog 1,45 kilograma (1076,923 bodova),  te Eugen Badžoka za ulov lignje teške 2,7 kilograma (1687,5 bodova).
 U konkurenciji za kategoriju Ribarsko srce 2013. nagradu i priznanje je  dobio Dinko Denona koji je ove godine tri puta prijavljivao svoje ulove pri  čemu je pravagu u odluci ipak odnio kapitalni ulov lice teške impresivnih  19,85 kilograma.
 U kategoriji Najpothvat 2013. nagradu i priznaje je dobio Medak Željko  za nesvakidašnji ulov kapitalnog lubina teškog impresivnih 10,20  kilograma.
A u kategoriji Najulov 2013. nagrađena su tri ulova koja su izračunom  sretnim ribolovcima donijele najviše bodova. Tako je prvo mjesto osvojio  Jakov Žunić sa svojom licom teškom 30,8 kilograma koja mu je donijela  2053,333 boda. Drugo mjesto je osvojio Berto Mrkić sa zubacem teškim  10,30 kilograma za kojeg je dobio 1872,727 bodova, dok je treće mjesto  osvojio Danijel Lukačić sa podlanicom teškom 6,80 kilograma koja mu je  donijela 1700 bodova.
I na kraju, najprestižnija nagrada i priznanje ovog natječaja, Grand Prix  2013. pripala je Jakovu Žuniću, ribolovcu koji je ulovio ribu koja nije mogla  stati u njegov gumenjak. Ta lica, teška 30,8 kilograma je bodovana sa  2053,333 boda što je definitivno najjači ovogodišnji prijavljeni ulov.