GENERAL NIŠTA NIJE ZNAO Tvrtka Gotovine i Dilbera kampanju Grabar Kitarović financirala s 10.000 kn

Slika korisnika admin
Dino STANIN/PIXSELL

Zacijelo malo koji grad ima takav nesrazmjer u donacijama predsjedničkim kandidatima, kao što ga otkrivaju podaci o doniranim sredstvima iz našega grada. 

A donacije se kreću od 50.000 kuna HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović, do 50 ili čak nula kuna ostalim kandidatima. Ako je stoga suditi po izvješćima o primljenim donacijama, Grabar Kitarović je u Zadru najpopularnija, a nezavisnog Velibora Sinčića Zadrani su ostavili bez kune.

Analiza HDZ-ovog Izvješća o primljenim donacijama za financiranje izborne promidžbe za razdoblje od 1. rujna do 18. prosinca otkriva da je Kolindinu kampanju doniralo šest tvrtki i jednako toliko građana, s tim da je jedan od njih iseljenik u Georgetownu, poznati poslovni čovjek Ivica Zdunić, koji joj je poslao 10.000 kuna.

Od poznatih Zadrana tu je još HDZ-ov gradski pročelnik za odgoj i školstvo, Joso Nekić, koji je kandidatkinji svoje stranke dao 3.000 kuna. Ostalo su simpatizeri iz Bibinja, Galovca i Murvice, a koji su uplaćivali između 2.000 i 3.800 kuna.

Najveću donaciju iz Zadra Grabar Kitarović dobila je od Hotela Zadar čiji joj je vlasnik Milan Miletić uplatio 50.000 kuna. Obzirom da mu posao u Zadru cvjeta i da je krenuo u skupo preuređenje hotela Zagreb od kojega će napraviti elitni hotel te da pokazuje zanimanje i za druge skupe investicije, Miletić očito nije žalio isprsiti se i u predsjedničkoj kampanji. Očekivano za HDZ, jer njegove investicije u Zadru najviše i ovise o njihovoj susretljivosti, pogotovo kada su dozvole u pitanju.

Zanimljiva je i donacija hotelijerske tvrtke Ilirija iz Biograda koja bilježi jedan raritet, a taj je da su odlučili financirati - dvoje predsjedničkih kandidata!

Riječ je o Kolindi Grabar Kitarović i Ivi Josipoviću kojima je Ilirija donirala po 20.000 kuna, a zanimljivo je obrazloženje njihove odluke u kojemu stoji:

HDZ-ovu su kandidatkinju iz Zadra, što se tiče tvrtki, još donirali tvrtka Diklo gradnja sa 20.000 kuna, Adriatic gradnja sa 10.000 kuna, te dva mala obrta, pekarnica i ugostiteljska firma iz Svetog Petra sa 2.000 kuna.

Najzanimljivija je tvrtka Adriatic gradnja jer je zapravo riječ o Gotovininoj tvrtki koju je osnovao sa HDZ-ovcem Željkom Dilberom kada su dobili posao na plinofikaciji Zadarske županije. Iako se sve vrijeme distancira od bilo kojeg kandidata, Gotovina je na ovaj način ipak pokazao kome daje prednost.

Što se tiče ostalih kandidata, oni su dobili čak smiješne svote, pa je tako Milan Kujundžić dobio svega stotinu kuna, a Velibor Sinčić niti kune.

Gotovinu vijest o donaciji njegove tvrtke iznenadila

Ubrzo nakon što se medijima proširila vijest o donaciji tvrtke generala Gotovine za kampanju Kolinde Grabar Kitarović, on je demantirao svoju javnu podršku HDZ-ovoj kandidatkinji.

Naime, kao što je nedavno u Zadru istaknuo kako on nema svog favorita te njegov glas neće dobiti niti jedan predsjednički kandidat, isto je ponovio i jučer.

 "Iznenadili ste me, nisam ni znao da je taj novac uplaćen na njezin račun", komentirao je Gotovina sinoć za RTL.

"Dao sam izjavu da neću nikoga podržati i stojim iza toga", rekao je, a kasnije je priopćenje dopunio istaknuvši kako je taj novac uplatio Željko Dilber kao član HDZ-a te da on nema ništa s tim.

Oglasio se i Željko Dilber koji je ponovio isto to, naglasivši kako Gotovina doista nije znao za ovu donaciju. (V. M.)

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno