Rogić: Ne znam hoću li se uspjeti obrijati do kraja mandata!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

ada već legendarno Rogićevo brijanje brade neće se ispuniti niti ove godine. Predsjednik zadarskog Općinskog suda na božićnom je prijemu prezentirao rezultate rada za tekuću godinu, pomalo razočarano najavljujući:

- Izgleda da je moje brijanje odgođeno. Ne znam hoću li se uspjeti obrijati do kraja mandata jer nikako da padnemo ispod 10.000 predmeta.

U ovoj bi se rečenici mogao sažeti i sav uspjeh i neuspjeh Rogićevih reformi koje je započeo od preuzimanja Općinskog suda u lipnju 2012. godine. Uspjeh u onom dijelu koji ga je doveo do najboljih rezultata u državi, a neuspjeh na području na kojemu nikako ne uspijeva plan provesti do kraja. Riječ je uglavnom o nedostatku sudaca i stalnom priljevu novih predmeta, osobito nakon pripojenja sudova iz Biograda, Benkovca, Obrovca i Paga.

Prije dodjele zahvalnica najboljim djelatnicima, Rogić je izložio najnoviju situaciju na sudu, ističući zalaganje svojih djelatnika koje je i uoči ovog Božića želio javno pohvaliti. U tome nije štedio, kao ni u kritici onih koji loše rade, pa i sustava koji ne omogućuje realizaciju njegovih prijedloga koji bi doveli do još učinkovitijeg rada.

- Ovdje se ne radi o mom ocjenjivanju sudaca, ne na način kakav je tko već isključivo gledajući radne rezultate, a one koji imaju najbolje pozvali smo da im se zahvalimo. U 11 mjeseci uspjeli smo riješiti tekući priljev predmeta i dodatna 3.773 predmeta, što znači da smo napravili takvu organizaciju posla da uspijevamo sve ovo riješiti. Primjerice, ukoliko je netko predao zahtjev na Zemljišno-knjižni odjel odmah mu je danas riješen. Ove smo godine pojačali broj kaznenih sudaca, a i s tih deset jedva se uspijevamo držati na nuli. Znam zašto je to tako, suci se pokriju normom i onda kasnije nešto odrađuju. Već sam rekao da je ta norma precijenjena, ali odgovora na to nema već dvije godine - kazao je Rogić, ne okolišajući, kao i uvijek, kada je riječ o imenima.

- Imamo suca Željka Đerđa koji je u tri mjeseca napravio ukupan godišnji rezultat! Znači da sa zadanom normom nešto ne štima. Bitno je da svaki dan riješimo više predmeta nego što ih dobijemo. Ipak, već četiri godine stalno bilježimo pozitivne rezultate i uspjeli smo uvesti ažurnost u svaku poru rada našeg suda, pa više nema gomile neriješenih predmeta. Tako smo od 2. srpnja 2012. godine do širenja Općinskog suda 1. travnja ove godine uspjeli pokriti sve tekuće priljeve i zagrabiti u 12.000 neriješenih predmeta. Pripojenjem Paga i Benkovca naišli smo na veliku neažurnost, osobito na Pagu i odmah uveli prekovremeni rad kojim smo 1.500 predmeta sveli na njih 103 - obrazložio je prvi čovjek Općinskog suda.

Ažuriranje predmeta na pripojenim sudovima dalo je toliko dobre rezultate da u Benkovcu u Zemljišno-knjižnom odjelu imaju riješenost predmeta kakvu ovaj sud nikad nije imao, a to je samo - jedan predmet. U Zadru na ovom odjelu dnevno primaju između 80 i 100 predmeta i odmah ih rješavaju:

- Neka mi samo jave kome to u ovom gradu na Zemljišno-knjižnom nešto nije riješeno - poručio je Rogić za kraj.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)