Za Badnjak sipa, bakalar i orada, za Božić tuka, a za Novu godinu odojak!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Što će Zadrani spremati za blagdane?
Kao i svake godine, i ove nam najbolje idu tuka i odojak,. Tuka je 70 kn/kg, a odojak 40/kg. No, imamo i pivce, 50 kn/kg, i sve je domaća roba, dovikuju nam djelatnici jedne od mesnica na pijaci, dok poslužuju svoje kupce kojih kako kažu, još uvijek nema onoliko koliko ih je nekada bilo. No, najveću navalu očekuju u ponedjeljak
Zvonko KUCELIN
Zadrani već razmišljaju o kupovini ribe i mesa za blagdane

Predblagdanski šušur na zadarskoj pijaci i ribarnici još uvijek nije dosegao svoj vrhunac. Iako nam Badnjak i Božić kucaju na vrata, većina Zadrana nekako više vole sve obaviti u posljednji trenutak, kazali su nam danas mesari i prodavači ribe. –Još uvijek nije tolika gužva kakva zna biti, čekaju posljednji tren da namirnice budu što svježije, kažu nam prodavači.

Tako smo obišli nekolicinu mesnica i provjerili što se najviše prodaje, po kojoj cijeni, a od Zadrana i Zadranki saznali kakva je tradicija u njihovom domu po pitanju pripremanja spite za Badnjak, Božić i Silvestrovo odnosno Novu godinu.

Iako im nije posve svejedno kada su u pitanju cijene, Zadrani će ipak zažmiriti na ove blagdanske dane, te dati koju kunu više za obiteljske ručkove u nadolazećim blagdanskim danima.

Prvo tuka, onda odojak

-Kao i svake godine, i ove nam najbolje idu tuka i odojak,. Tuka je 70 kn/kg, a odojak 40/kg. No, imamo i pivce, 50 kn/kg, i sve je domaća roba, dovikuju nam djelatnici jedne od mesnica na pijaci, dok poslužuju svoje kupce kojih kako kažu, još uvijek nema onoliko koliko ih je nekada bilo. No, najveću navalu očekuju u ponedjeljak.

-Nismo imali još onu najveću navalu, dođu se raspitati oko cijena i ponude, dosta njih naručuje i rezervira svoje meso za ponedjeljak, kazali su nam mesari dodavši kako dosta velik broj kupaca zapravo njihova stalna mušterija pa za neke već napamet znaju što će im otprilike trebati.

Na pultu druge mesnice ponovno smo postavili isto pitanje: -Što najbolje ide kod vas? – Meso, kaže sa smiješkom raspoloženi prodavač, a čiji je odgovor ujedno nasmijao sve prisutne kupce. –Idu pivci, odojak, purice domaće, ... Tučice su nam 75 kn/kg, odojak 40 kn/kg, s time da nekako ove godine tuka prevladava, čini mi se da je nekako preraslo u tradiciju, kazala nam je prodavačica.

Manje gužve nema ni pred mesnicom koja prodaje samo pileće meso. Dapače, prodaja ide odlično, otkrila nam je prodavačica Helena. -24 kn/kg nam je kokica, ona nam najviše ide. Naši stari uvijek su govorili da prvo ide perad, a nakon toga svinja zato što koka gura svojim nožicama sve ono loše i staro iza sebe, „u godinu koja je na izmaku“, a svinja svojom njuškom sve gura naprijed, pa, simbolično gledajući, sve ono dobro i pozitivno svinja „gura“ u Novu godinu, kazala nam je simpatična gospođa Helena.

Ribarnica poluprazna, čeka se ponedjeljak

Na ribarnici nas nije dočekala gužva koju smo očekivali. Ponuda uobičajena, ali ljudi nekako – malo. Obišli smo prodavače i upitali ih što Zadrani spremaju za Badnjak?

-Danas nam i nije baš neka navala, čini mi se da ljudi čekaju ponedjeljak, kazala nam je prodavačica Sandra dodavši kako za sada najbolje ide riba za gradele, tj. brancin, orada po 70 kn/kg, srdela po 20 kn/kg, a tražene su i lignje te sipe po 120 kn/kg.

Štand do Sandrinog nudi mole za 70 kn/kg, mušune po 50 kn/kg, hobotnicu za 80 kn/kg i lignje za 130 kn/kg. No, prodavač nije baš zadovoljan prometom. – Slabo danas ide, nema ljudi, prokomentirao je.

Također, u ponudi su još i dagnje za 20 kn/kg, kozice za 60 kn/kg, morski pas po 60 kn/kg, a na jednom od štandova prodavala se i tuna za 80 kn/kg.

Cjenovno najpristupačniji orada i brancin

Među građanima koji su jučer ujutro posjetili tržnicu i ribarnicu, osjeti se prisutno blagdansko uzbuđenje, da se sve kupi i napravi na vrijeme. Kupuje se sve, do mesa, ribe, do voća i povrća. No nekako su najveće gužve bile pred mesnicama. Kupuje se meso za Božić, Silvestrovo, Novu godinu, ali i za Badnjak.

-Mi smo za Božić planirali tučicu napraviti s mlincima ili krumpirom, a za Badnjak tradicionalno bakalar, kazale su nam majka i kćer koje su zajedno došle u nabavku blagdanske spize. –Svake godine volimo isto, nekako nam se sviđa održavati tradiciju, kazale su.

Stariji gospodin došao je po spizu sa spiskom svoje supruge i strpljivo obilazi štandove i kupuje.

-Supruga je rekla da za Božić imamo odojka, a za Badnjak ćemo miješano, djeca malo mesa, a ja malo ribe, kazao je kroz smijeh.

Na ribarnici smo, među malobrojnim kupcima, sreli i gospodina Pavu koji je ribu još neki dan kupio, a danas je došao s prijateljem samo na ćakulu. –Kupio sam ja već ribu, sad samo gledam što ima. Kod nas će se spremati mušuni i hobotnice, kazao je gospodin dodavši kako cijena i nije baš mala, ali kako nema izbora.

Pavin prijatelj, gospodin Ive, došao je po sipu za koju je morao izdvojiti 120 kn/kg. –Za Badnjak ću raditi crni rižoto, malo za promjenu. Do sada smo uvijek nekako bakalar spremali pa nam je dosadilo, kazao je dodavši kako misli da su cijene ribe jako visoke, pogotovo lignje i sipe. -120, 130 kn/kg, pa to nije normalno!, kazao je

Mesari prokomentirali loše stanje na ribarnici

Mesari su nam prokomentirali i dosta lošu situaciju na ribarnici koja upravo u ovo predblagdansko vrijeme dolazi do izražaja. -Ne samo što nema ribe, već su i cijene ove postojeće ribe otišle u nebo, komentirali su dodavši kako kod mesara cijene iz godine u godinu ostaju skoro pa iste dok se na ribarnici cijene drastično mijenjaju.

-Samo jedan primjer da vam kažemo, lignje prodaju i po 130, 140 kuna! Ali da su barem svježe, nego ih dovoze ujutro i to ove lignje iz Patagonije, Indije i sl., prije otvaranja zaleđene, istuširaju ih, namažu crnilom da bi izgledale svježe i prodaju ih kao suho zlato. Svako jutro oko 5 sati mi to vidimo, i što da vam kažemo, kazali su razočarano mesari.

-A tek srdele koje se prodaju?! Pa to su vam sve srdele koje su inače namijenjen za hranjenje tune, dodali su.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno