Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dvostruka mjerila za braniteljske mirovine

24.12.2019. 11:00


Sindikalna podružnica hrvatskih branitelja Zadar koja djeluje pri Samostalnom sindikatu Hrvatske, a u sklopu Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, jučer su udruženim snagama na tiskovnoj konferenciji iskazali nezadovoljstvo navodima iz priopćenja Ministarstva hrvatskih branitelja, koje je time odgovorilo na sindikalni zahtjev u kojem su branitelji tražili da im se izvrši povrat umanjenih mirovina za 10 posto iz 2010. godine. Naime, priopćenje po kojem se braniteljima ne misli vratiti njihovih 10 posto, potpisao je ministar Tomo Medved navodeći kako ne postoji pravno uporište za povrat umanjene mirovine.
Pravni povjerenik Teritorijalnoga ureda SSSH Zadar, Vedran Uranija, ovakvo priopćenje resornog ministra Medveda smatra protuustavnim, te najavljuje:


Protuustavno mišljenje
– Nije razumljivo objašnjenje ministra Medveda u kojem on kaže kako nema zakonskog uporišta za povrat mirovina. Mi ćemo kod našeg zahtjeva o povratu ustrajati, poručio je Uranija dodavši kako mirovine od 2010. godine ne mogu po nikakvom posebnom zakonu biti trajno umanjene, jer po Ustavu ne može biti trajnog umanjenja.
Također nije jasno kako po pitanju braniteljskih mirovina mogu postojati dvostruka mjerila, rečeno je jučer na konferenciji, jer članak 14. Ustava garantira da su svi pred zakonom jednaki, a što u ovom slučaju nije tako.
– Mirovina je stečeno pravo i kao takva se ne može derogirati, naglasio je Uranija dodajući kako traže da se donese zakonska uredba po kojoj će se poništiti nepravedan zakon s kojim se braniteljima od umanjenja 2014. godine vraća prvotan iznos mirovina, dok se braniteljima kojima je mirovina umanjena 2010. godine, po priopćenju ministra Medveda neće vratiti.
Ponašanje resornog ministarstva je, kako tvrde sindikalisti, u koliziji s Ustavom i kao takvo je nelegitimno. Dubravko Zrilić, povjerenik SPHBZ-proširenog tipa, naglasio je kako su branitelji, kojima su posebnim zakonom mirovine 2010. godine trajno umanjene za 10 posto, u nejednakom položaju u odnosu na branitelje kojima su mirovine umanjene 2014. godine.


Nepravedna stigmatizacija
– Vlada RH je svojom odlukom 2017. godine ukinula poseban zakon o smanjenju braniteljskih mirovina za one koje su dodijeljene 2014. godine, te su vraćene na puni iznos, dok su one od 2010. ostale na umanjenom iznosu, objasnio je Zrilić, nadodajući kako je njihov zahtjev o povratu sporne mirovine od 2010. godine opravdan i u skladu s Ustavom RH.
​Podsjetio je kako su branitelji često nepravedno stigmatizirani u svezi mirovina te da ni u čemu nisu povlašteni. Istaknuo je kako je jedina povlastica branitelja ta što su obranili i stvorili samostalnu hrvatsku državu, te je poručio:
– Zahtjev o povratu mirovine, smatramo legitimnim, te ovaj naš istup u izjednačavanju prema nadležnom ministrastvu podržava veliki broj hrvatskih branitelja koji su nam izrazili nedvojbenu potporu, potvrdio je Zrilić.