Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

KK Zadru iz proračuna Grada treba davati barem 15 milijuna kuna

24.12.2019. 08:00


Na maratonskoj sjednici Gradskog vijeća koja je imala čak 45 točaka dnevnog reda raspravljalo se među ostalim i o proračunu, ali i o izmjenama prostornog plana, kao i o dva velika zaduženja radi dovršetka projekta Aglomeracije te škole na Novom Bokanjcu. Zbog činjenica da je najavljeno 45 točaka pred Badnjak i Božić oporbeni su vijećnici tražili odgodu Gradskog vijeća za nakon blagdana. Istaknuli su kako nisu imali dovoljno vremena za pripremu te su predložili da se proračun i još desetak točaka prebaci na drugu sjednicu. Međutim, vladajući su odbili taj prijedlog i krenuli u sjednicu.
Među točkama se raspravljalo i o izgradnji građevina komunalne infrastrukture koje će se graditi radi uređenja neuređenih dijelova građevinskog područja, za što se planira 8.650.0000 kuna. Za izgradnju građevina komunalne infrastrukture koje će se graditi u uređenim dijelovima građevinskog područja planiraju se sredstva u iznosu od 12.050.000 kuna, a za građevine komunalne infrastrukture koje će se rekonstruirati planira se 9,6 milijuna kuna, što ukupno iznosi oko 30.300.000 kuna.


Gradnja infrastrukture
Predstavljen je i Programa javnih potreba u odgoju i školstvu Grada Zadra za 2020. godinu za što je predviđeno 82.750.149 kuna.
– Tijekom 2020. godine, u okviru športskog programa u predškolskim ustanovama, započet će se sa novom športskom aktivnošću radnog naziva – Šah u vrtiću. Također, uvažavajući potrebe na području predškolskog odgoja Grad sustavno radi na proširivanju vrtićkih kapaciteta preuređenjem i proširenjem postojećih objekata, odnosno gradnjom novih vrtića, te podupiranjem rada vrtića drugih osnivača. Početkom 2020. godine otvorit će se novi područni objekt s dvije skupine vrtićkog uzrasta. Oprema za područni objekt osigurana je iz projekta Mreža ZaDar – mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja koji se financira iz ESF-a, rekao je Joso Nekić, pročelnik UO za odgoj i obrazovanje.
Mario Pešut, pročelnik UO za socijalnu skrb i zdravstvo kazao je, pak, kako je njihov program gotovo isti kao i lanjski s novosti da će se obiteljima koje su u udruzi obitelji s četvero ili više djece dati svojevrsna božićnica od tisuću kuna po obitelji.
– Ove godine imamo u programu pomoć obiteljima s četvero i više djece jer želimo naglasiti važnost koju će ova Uprava posvećivati pronatalitetnoj politici. Imamo sreću da živimo u gradu i u županiji koji su među rijetkima koji smo u plusu što se tiče nataliteta, rekao je Pešut. Istaknuo je kako će se kroz sljedeću godinu urediti i ambulanta na Molatu za što je izdvojeno 30 tisuća kuna. Kao novitet je najavio program prevencije dentalnih bolesti kod predškolske i školske djece.
Dotaknuo se i kabineta za ranu intervenciju koji je ove godine imao krizu, pa je plan Grada Zadra ponovno aktivirati Kabinet te bi ga otvorili u nekadašnjem prostoru centra za ovisnike. Također, istaknuo je kako trenutačno u Zadru nema defektologa i logopeda koje bi mogli zasposliti u kabinetu.


Novac za sport
Za sljedeću godinu prema prijedlogu programa za sport predloženo je kako bi za KK Zadar Grad trebao dati pet milijuna kuna, a NK Zadru 1.250.000 kuna.
– Volio bih vidjeti da uprave klubova rade na privlačenju sponzora, a ne da iz svojih fotelja čekaju da im dođe novac koji im se daje na samom početku i preko leđa poreznih obveznika. Neka se malo trgnu i počnu skupljati novac. Ovo će biti prvi put da ćemo biti suzdržani, a ne protiv. Ne mogu podržati program jer imam skepsu prema ovim milijunima kuna za KK Zadar i NK Zadar, kazao je SDP-ov Erol Gaši.
Njegov stranački kolega Daniel Radeta je istaknuo potrebu saniranja dvorane Jazine kojoj prokišnjava krov te je upitao koji klubovi imaju trenere koji su na plaći Grada, te zašto treneri nekih drugih klubova nisu na plaći Grada.
– Smeta mi jer nismo razdvojili amaterski i profesionalni sport te bi trebalo pojednostaviti način povlačenja sredstava iz Grada, rekao je Radeta.
Damir Burčul iz HDZ-a je naglasio kako bi KK Zadar trebao dobiti barem 15 milijuna kuna jer je, prema njegovim riječima, pet milijuna kuna nije dovoljno te rebalansom proračuna očekuje još novca za klub. Upitao je tko bi trebao tražiti sponzore jer je taj klub u teškoj situaciji, na što je Gaši rekao kako neće biti protiv davanja tolikog novca KK Zadru u trenutku kad Grad bude imao dovoljno novca za izgradnju osnovnih škola bez pomoći crkve.
– Dokle god mi ne budemo toliko moćni, Grad Zadar treba imati limit prema KK Zadru, zaključio je Gaši.
Za 13,85 posto povećan je i proračun za kulturu za sljedeću godinu te sad iznosi skoro 30 milijuna kuna. Dina Bušić, pročelnica UO za kulturu i šport, istaknula je kako za ovu godinu planiraju osnivanje Umjetničke rezidencije koja se odnosi na program koji će Odjel pokrenuti kao jednu od ključnih potreba u kulturnom životu grada.




Osnivanje Umjetničke rezidencije
– U suradnji s ustanovama i udrugama kreirat će program rezidencije kako bi kroz gostovanja eminentnih umjetnika omogućio lokalnim umjetnicima i građanima nove suradnje, nova iskustva te će ih kroz program poticati na produkciju djela inspiriranih boravkom i iskustvima u gradu. Za potrebe umjetničke rezidencije u 2020. utrošit će se iznos od 160 tisuća kuna, pojasnila je Bušić. U programu poticaja za tehničku kulturu istaknula je dva nova programa i to Udruge za robotiku, inovativnost i kreativnost te Udruge za promicanje informacijskih tehnologija Zadar Developers Hub koji bi sljedeće godine trebale organizirati SteAm tjedan u Zadru, za što su ukupno dobili oko 50 tisuća kuna.
Kao 18. točka, tek u 17 sati jučer poslijepodne krenula je rasprava o Prijedlogu Proračuna Grada Zadra za 2020. godinu i projekcije za 2021. i 2022. godinu.


»Tvrtka Nasadi je kombinacija potplaćenosti radne snage i nesposobnosti direktora Lenka Ugrinića. U Petrčanima smo imali višegodišnje palme koje su u potpunosti propale jer se nitko o njima ne brine
Duje Stanišić, vijećnik AM-a
– Ova Vlada je odlučila od lokalnih proračuna odlučila napraviti protočni bojler, odnosno spustiti novac s državne razine, na lokalne, a pri čemu mislim na plaće profesora, rekao je Jure Zubčić iz SDP-a dodavši kako bi trebalo objasniti na koji će se način prodati škola na Ižu i bivši HAK-ov teren. Smatra kako je problematično što će Grad početi isplaćivati kredit za aglomeraciju tek 2023. godine te kako nam budućnost nije nimalo svijetla. Prema njegovom mišljenju nije se trebalo niti zaduživati za školu na Novom Bokanjcu.
Jelena Jelavić, vijećnica SDP-a, je uložila amandman na povećanje stipendija za diplomske studije nastavničkih smjerova za deficitarna zanimanja, uz uvjet da studenti ostanu u Zadru, a za što je izdvojeno 300 tisuća kuna.


Traži više novca za stipendije
– Smatram da je iznos stipendije od 900 kuna nedovoljan za poticaj na upis ovih smjerova, te da se mora napraviti nešto više, rekla je Jelavić.
Irena Dragić je istaknula kako bi trebalo smijeniti direktora Nasada Lenka Ugrinića jer ta tvrtka posluje u minusu te je, kako je rekla, nesposoban voditi nasade. Vijećnik AM-a Duje Stanišić istaknuo je kako su Nasadi kombinacija potplaćenosti radne snage i nesposobnosti direktora. Upozorio je kako su imali višegodišnje palme koje su u potpunosti propale jer se nitko o njima ne brine, a u proljeće Petrčane izgledaju, rekao je, kao džungla.
Za kraj je zaključak dao predsjednik Vijeća Zvonimir Vrančić rekavši kako ovaj proračun rješava brojne krucijalne probleme koji se priželjkuju desetljećima, a koje će se riješiti zahvaljujući EU projektima. Nakon gotovo jednosatne rasprave o ovoj točki, proračun je usvojen.