Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Kotlar: Žitelji Smiljevca ne mogu pozvati nikoga u goste od srama

24.12.2019. 15:00


Vijećnička pitanja na Aktualnom satu jučerašnje sjednice zadarskoga Gradskog vijeća najčešće su se odnosila na komunalne probleme, uz iznošenje inicijativa za poboljšanjem uvjeta života u gradu.
Tako je Mate Marić (HDZ) predložio da Zadar dobije primjerenu boćarsku dvoranu, s obzirom da je ovaj sport u gradu jako zastupljen, s čak 35 boćarskih klubova i 420 registriranih igrača.
Bruno Milin (HDZ) prenio je prijedlog braniteljskih udruga da se oko spomenika braniteljima na Relji postave dvije stube od bračkog kamena na koje bi se u prigodama obljetnica mogle stavljati svijeće, s obzirom da sada na spomeniku za svijeće i lampione nema prikladnog mjesta.


Ginekolozi i pedijatri
Danijela Vukoša (SDP) upitala je zadarskog gradonačelnika Branka Dukića kako komentira rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora. Gradonačelnik Dukić odgovorio je da su rezultati »onakvi kakvi jesu.«
– Vjerujemo u uspjeh naše kandidatkinje u drugom krugu, kazao je Dukić.
Antonio Baus (Akcija mladih) požalio se da u Zadru nema dovoljno ginekologa i pedijatara, te upitao što Grad po tom pitanju čini da privuče deficitarni kadar.
Mladena Maltu (Most) zanimalo je kada će lokalna samouprava donijeti izmjene Zakona o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora, kako bi se zakupci zaštitili i smanjile mogućnosti malverzacija. Zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać odgovorila je da je Grad Zadar pokrenuo izmjene i dopune navedenog Zakona koji će se za 15-tak dana naći na javnom savjetovanju.
Irena Dragić (SDP) upitala je zašto se nije ranije riješilo pitanje goleme količine otpada u blizini trgovačkog centra Supernova, nego tek kada su to mediji objavili, te je kazala da ima informacije da na tome prostoru još ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava. Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Robertino Dujela odgovorio je da je problem sa smećem riješen čim su to omogućile vremenske prilike.
Iva Dunatov (HDZ) je predložila da se po uzoru na Fošu osvijetli i bedem Kreše Ćosića, na što joj je pročelnik Dujela odgovorio da će se osvijetliti nogostup u Ulici Kreše Ćosića uličnom rasvjetom jer podna rasvjeta iziskuje znatno veće troškove.
Kristijan Kotlar (Akcija mladih) za govornicu je donio plinsku masku ukazujući tako na konstantan problem smrada na Smiljevcu iz pročišćivača.
– Imam informacije da je tamo uloženo puno manje novca od potrebnog i ljudi se guše od smrada, ne mogu pozvati nikoga u goste od srama, upozorio je Kotlar.
Gradonačelnik Dukić kazao je da ni u Gradu Zadru nisu sretni zbog toga.
– Tamo se i dalje ulaže, radi se natječaj da se napravi nadogradnja pročišćivača, što će stajati 25 milijuna kuna, odgovorio je Dukić.


Igralište Mornarica
Daniel Radeta (SDP) pitao je gradonačelnika što se radi za žitelje MO Poluotok.
– Od nekadašnjih pet tisuća stanovnika, danas ih je na Poluotoku ostalo 1.600. Gubite izbore na Poluotoku jer nemate osjećaj za ljude koji tu žive, kazao je Radeta i pitao što će biti s igralištem tzv. Mornaricom.
– Igralište je vlasništvo Tankerske plovidbe i ja ne znam što oni misle s tim napraviti, odgovorio je Branko Dukić.
Jelena Jelavić (SDP) je pitala zašto stalno pucaju cijevi u Ulici Franje Tuđmana, a Elvira Sterle (HDZ) je ukazala na urušavanje obale na nekim mjestima priobalnog pojasa u Diklu tijekom posljednje vremenske nepogode.
Također, Sterle je upozorila da se na prometnici iz Bibinja prema Zadru nakuplja voda koja se slijeva iz okolnih parcela na cestu, što može biti opasno za vozače.
Duje Stanišić (Most, Akcija mladih) se osvrnuo na zahtjev MO Petrčane Turističkoj zajednici Grada Zadra da im se financira put u Salzburg gdje će KUD iz Petrčana održati koncert 10. siječnja 2020., a na koji im još nije odgovoreno.
– To je odmazda zbog mojih govora o direktoru gradske TZ, ali nisam ja Petrčane, u KUD-u ima 40 ljudi, kazao je Stanišić, pitajući kada će Petrčane dobiti sredstva ostvarena od legalizacije bespravno sagrađenih objekata, te je zatražio plan za 2020. godinu koji se odnosi na ovo mjesto.
– Sredstva će biti uplaćena, a za program i plan za sljedeću godinu za Petrčane pitajte u TZ Grada Zadra, odgovorio je gradonačelnik Dukić.




Svečana sjednica GV-a kao predizborni skup?
Irena Dragić iz SDP-a postavila je pitanje gradonačelniku Dukiću vezano za nedavnu svečanu sjednicu Gradskog vijeća Zadra.
– Tko vam je dozvolio da od svečane sjednice napravite predizborni skup HDZ-a i maltretirate građane s ispraznim govorima Kolinde Grabar-Kitarović i Damira Krstičevića. Dobitnici javnih priznanja su gurnuti u drugi plan, što je bilo vrlo ponižavajuće za gledati. Vi ste najgori zadarski gradonačelnik i što prije odete bit će bolje, kazala je vijećnica Dragić.
Gradonačelnik Dukić je odgovorio da bi na svečanu sjednicu željeli doći mnogi jer se na njoj prezentira sve ono što grad ima i što se napravilo u proteklom razdoblju.
– Ako na takvu svečanost dođe predsjednica države i ministar obrane svi su zadovoljni, a vi o tome govorite s takvim jalom, komentirao je Dukić.


Jesu li uzimali godišnji za kampanju?
Ivan Matešić (SDP) pitao je jesu li zaposlenici Gradske uprave koristili godišnji odmor za vrijeme kad su bili na štandovima Kolinde Grabar-Kitarović tijekom predizborne kampanje. Gradonačelnik Dukić kazao je da će odgovor dobiti kada mu se "dostavi točan datum i vrijeme" kada se to navodno događalo.