Spoj modernog, tradicionalnog i zavičajnog

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U Novigradu održan tradicionalni božićni koncert
Nastupali su KUD Baul iz Petrčana i Ansambl Ars Cantabile iz Zadra te mlada mještanka Dora Baraba koja je, uz vođenje programa, recitirala prigodne autorske tekstove i pjesme
Prigodni domjenak i blagdansko druženje za mještane i njihove goste održava se pod pokroviteljstvom Općine Novigrad

Na tradicionalnom božićnom koncertu koji se već niz godina uz prigodni domjenak i ugodno blagdansko druženje za mještane i njihove goste održava pod pokroviteljstvom Općine Novigrad nastupali su KUD Baul iz Petrčana i Ansambl Ars Cantabile iz Zadra te mlada mještanka Dora Baraba koja je, uz vođenje programa, recitirala prigodne autorske tekstove i pjesme.
KUD Baul izveo poznate narodne pjesme Veseli se Majko Božja i Narodi nam se, a Ansambl je izvodio pjesme na španjolskom, engleskom i hrvatskom jeziku, u višeglasju i pomalo rokerskom stilu. Tradicionalno i moderno se tako odlično sklopilo i razveselilo publiku u Zavičajnoj zbirci Novigrad.
Dora Baraba pročitala je okupljenima Odu životu, koju je napisala baš na dan koncerta, zatim Probajmo srcem i Božić u našim srcima.
- Željela sam, u ovoj desakraliziranoj staroj župnoj crkvi potaknuti sjećanja sumještana koje sam uočila u publici, a nekako i to spremajući prije koncerta i sažimajući u glavi proživljavala sam i djetinje snove kako će se jednom taj moj voljeni kraj pretvoriti u oazu i prošlih i sadašnjih zbivanja i da će se sve situacije srcu nam drage opet iznova ponoviti. Osobno mi je nadraža pjesma ‘Božić u našim srcima’ jer je posvećena Novigradu koji predstavlja simbol vječnog garda, ima aristokratsku gracioznost i neuništivi stoljetni duh. Ta se recitacija obraća Novigradu u moje osobno ime, izražavajući mu da je on i modra uvala i voljeni kraj koji nema kraja: ‘Pogledaj samo da kraja ti nema, želja si, osmijeh i potreba. I što da nan više poželiš, nego da namin najlipše Božić uveseliš’, kazala je Dora Baraba nakon koncerta citirajući svoje stihove..
Baraba vodi program novigradskog božićnog koncerta, kao i nekih drugih događanja, već nekoliko godina i,kako se može primijetiti, uživa u tome.
- Činim ovo iz dubine duše zadnjih par godina jer vjerujem u želju, osmijeh i potrebu božićnog zlata sazdanog u srcima dragih mi sumještana, istaknula je Baraba.

Za kraj su KUD Baul i i Ars Cantabile zajedno s raspjevanom publikom otpjevali Svim na zemlji mir veselje, a pjesma i ugodno druženje nastavilo se i uz tradicionalni domjenak.

BOŽIĆ U NAŠIM SRCIMA

Dora Baraba

Kamo i kuda riči stanu svuda

i tamo i ode moje ih misli vode

Bornjak od mraza crpi zadnju snagu

Da nikada ne zaboravi svoju modru uvalu.

A ta modra uvala i voljeni kraj

U beskraju ljubavi nose božićni sjaj

Ima nekih ljudi što ne znamo im ime

Ima nekih sjećanja što nas vode u zime

Ima nekih davnih lita što su sikli cime

Ima dragih lica kojima znamo ime

Ima neki blagdanski raj,

Betlehemom nadahnut voljeni kraj.

Da mu izgovorim ime, kažem da sam tu

i da ove riči budu za nje, i da izvuku iz ljudske patnje

I eto za sami kraj, mali ga Isus zove u raj.

Dragi kraju, božićnim zlatom sazdani

Znaju da tvoj gard ostaje vječan

Pogledaj samo da kraja ti nema

Želja si ljudska, osmijeh i potreba

I što drugo da namin poželiš,

nego da nan svima skupa najliše Božić uveseliš!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1.5 (2 glasova)