Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U spomen na ubijene bruške civile

24.12.2019. 15:00


U organizaciji Jedine solucije, udruge za audiovizualnu umjetnost u suradnji s Udrugom FFVAL u Biogradu na Moru i u Zadru organizirano je prikazivanje dokumentarnog filma »Bruški martirij«. Navedena prikazivanja organizirana su povodom obilježavanja 28. obljetnice stradanja nedužnih civila u Bruškoj pa je povodom tog tužnog događaja gledateljima u Biogradu na Moru film prikazan u četvrtak u dvorani Župe sv. Ivana Krstitelja na Torovima, a u petak gledateljima u Zadru koji su po drugi put »Bruški martirij« u svom gradu mogli pogledati u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice.
Podsjetimo kako dokumentarni film redatelja Luke Klapana »Bruški martirij« vjerno rekonstruira ratni zločin kojeg su za vrijeme Domovinskog rata u Bruškoj kod Benkovca počinili pobunjeni Srbi.
Naime, u predvečerje 21. prosinca 1991. uoči katoličkog Božića u zaseok Gornji Marinovići nenadano su ušli pripadnici Martićeve milicije gdje su bez milosti pobili devetero Marinovića i Svetozara Draču. Film je u produkciji FFVAL-a snimljen 2018., svoju premijeru imao je u zadarskoj Kneževoj palači, a prikazivan je i gledateljima u Vodicama, Rijeci, Pagu, Bruškoj, Drnišu, Benkovcu, Senju, Splitu i Zagrebu gdje je prikazan već četiri puta. Svojim prikazivanjima film prvenstveno ima za cilj pronošenje istine o Domovinskom ratu te da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini dogodili u oslobodilačkom Domovinskom ratu koji je okončan puno prije nego su se oni rodili. Prikazivanje dokumentarca »Bruški martirij« udruga Jedina solucija uskoro će organizirati u Vinkovcima i Gospiću.